Könyvajánló: A fák titkos élete

A fák titkos élete - Peter Wohlleben
Park könyvkiadó
Megjelenés: 2016. november 2.

Peter Wohlleben csodálatosan ír az erdőről, a természetről.  Már kisgyermekként természetvédő akart lenni, ezért később erdőgazdálkodást tanult, s több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Hogy ökológiai elképzeléseit a gyakorlatba is átültesse, felmondott – és napjainkban a németországi Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol az ős-erdőségek visszaállításán munkálkodik. Plusz érdekesség, hogy ezen a területen egy egyelőre szunnyadó vulkán is található.

Az erdő a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ami mindig is beindította az emberek képzeletét. Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, s meglepő dolgokat tár fel. Teljesen más szemszögből vizsgálja az erdőt: azt mondja, hogy a fák kommunikálnak egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig tudományos kutatásokkal igazolja az általa vizsgált témákat.

A tudományos esszéiben a legújabb felfedezéseket éppúgy figyelembe veszi, mint saját tapasztalatait és érzéseit. Emellett nagyon olvasmányosan ír.

Számos tv-műsor vendége, előadásokat tart és gyakorlatokat vezet. Több, erdővel és a természetvédelemmel foglalkozó mű szerzője. Magyarul ez az első könyve.

“Így egy teáskanál erdei föld több kilométernyi ilyen „hifát”, azaz gombafonalat tartalmaz. Egyetlen gomba évszázadok alatt jó néhány négyzetkilométernyi területen terjeszkedhet, így egész erdőket hálózhat be. Vezetékei révén továbbítja a jelzéseket az egyik fától a másikig, és segíti őket a rovarokkal, a szárazsággal és az egyéb veszélyekkel kapcsolatos hírek cseréjében. Időközben már a tudomány is „Wood Wide Web”-ről beszél, amely behálózza erdőségeinket. Annak kutatása, hogy ez az információcsere mit ölel fel és mekkora volumenű, napjainkban legfeljebb még csak a kezdeteknél tart.”

A témában hasonló kutatásokat végzett az amerikai Dr. Suzanne Simard. A mothertreeproject.org-on lehet az ő tanulmányairól olvasni.

 

Forrás
Lira.hu
A fák titkos élete - Peter Wohlleben


Tetszett a cikk?