GRASS vasalatok a minőségi bútorgyártás szolgálatában

Egy vasalatokat gyártó cégnek termékeinek tervezésekor sokféle szempontot kell figyelembe vennie, vasalatainak a legkülönfélébb elvárásoknak kell megfelelniük. Vegyünk például egy konyhai fiókot. A felhasználó szeretne egy esztétikus, könnyen használható fiókot, amibe kényelmesen pakolhat. A kivitelező asztalos szakembernek egy viszonylag gyorsan szerelhető, praktikusan felépített szerkezettel kell dolgoznia, amire hosszabb garanciát is mer vállalni. A Bors és Horváth Barkácsház Kft. kínálatában szereplő, felsőkategóriás Grass vasalatok választásával biztosak lehetünk benne, hogy megbízható, könnyen szerelhető, minden igényt kielégítő terméket fogunk beépíteni a készülő bútorokba.

BORS ÉS HORVÁTH

A Bors és Horváth Barkácsház Kft. tulajdonosával, Horváth Szabolccsal beszélgetek a cég győri üzletében, ahol a Grass márka legkeresettebb termékeinek külön bemutatótermet készítettek. Itt kipróbálható és tesztelhető a legtöbb Grass-termék, úgy, mint a fiókvasalatok, kivetőpántok, de megtekinthető a Grass designos felnyíló vasalata is, a Kinvaro T-Slim. A céget egyébként 1996-ban alapították és néhány év bútorgyártás után, 2000-től kezdték meg a bútorszerelvények értékesítését. Mára a győri központ mellett üzleteik megtalálhatók: Szombathelyen, Nagycenken (Sopron), Budapesten (Gyál). Üzemeltetnek webáruházat (butorkellek.hu) is, amit az asztalos szakemberek előszeretettel vesznek igénybe. Legyen szó a Grass-termékekről, vagy más, az üzlet által forgalmazott márkákról, a szakképzett eladók mindig felkészülten várják és segítik a vásárlókat, asztalos szakembereket.

GRASS VASALATOK

A Grass egy osztrák márka, több mint 60 éve fejleszt és gyárt felsőkategóriás vasalatokat. Termékei minőségi alapanyagokból készülnek, esztétikus megjelenésűek. Egy világszerte elismert márka a Grass, termékeit rengeteg asztalos szakember és nagy konyhagyártó cégek is használják a minőségi bútorgyártás területén. Termékeihez jól felépített háttértámogatással rendelkezik, minden vasalathoz elérhető részletes szerelési dokumentáció fotókkal, ábrákkal. A szerelésekhez lehetőségünk van sablonok, pánthelyfúrók és egyéb kiegészítők vásárlására. Fiókrendszerek összeszerelésénél, ha fontos a gyorsaság, a Grass kínál komplett fiók-összeszerelő munkaállomásokat is, valamint sorozatfúrót polchelyek kialakításához, vagy épp hosszlyukfúrót fatiplik előfúrására. Ebben a szegmensben azt mondják, hogy három felső kategóriás vasalat van ezek közül az egyik a Grass. Bors és Horváth Barkácsház KFT célja az volt a Grass termékek magyarországi forgalmazásával kapcsolatban, hogy a meglévő kínálatot, ami jelenleg a piacon van, tudjon mind formában és használati minőségben egy más szemléletet adni.

GRASS FIÓKOK

Többféle Grass fiókrendszer közül is választhatunk, attól függően, hogy milyenek az elképzelések a bútor funkcionalitásában. Fékes fiókrendszerek a Nova Pro Scala, DWD XP és a Vionaro, rejtett fióksínes megoldás a Dynapro.

  • DWD XP: Egy megbízható és sokoldalú, komplett fiókprogram, beépített Grass-féle Soft-close (fékrendszer) technológiával, terhelhetősége 40 kg. Az alapfiók kávamagassága 95 mm, mélységre 275, 350, 400, 450, 500, 550 mm-es méretek közül választhatunk. Szögletes és kerek magasító korláttal is felépíthető a fiók, ehhez plusz hátfalrögzítő és korláttartó (első/hátsó) szükséges. A DWD XP fiók belső fióknak is elkészíthető, színazonos alumínium előlappal, amit a kívánt szélességi méretre tudunk vágni.
  • Vionaro: A Grass legújabb fékes fiókrendszere, amely a jól ismert és bevált Grass Dynapro rejtett sínekre épül. Rendkívül vékony, 13 mm-es fiókfalak és teljesen sima felületek jellemzik. A minimalista stílusú fiókrendszer díjat is nyert a világ egyik legnagyobb designpályázatán, a Red Dot Design Awardon. 63, 89, 121, valamint 185 mm magasságú kávák közül választhatunk, többféle mélységben. Legfőbb tulajdonságai továbbá, hogy az oldalak 90°-ban egyenesek, kívül és belül egyaránt. Négydimenziós állítási lehetőséget, beépített oldalirányú, magassági és dőlésállítás funkciókat kapunk, valamint az előlapra szerszám nélkül szerelhető. Belső fiók kialakítások, valamint nyomásra nyíló megoldások is kivitelezhetőek a Vionaro-rendszerrel!
  • Dynapro: A Dynapro teljes kihúzású, fékes, rejtett fióksín, amelyre elkészíthetjük a fiókunkat bútorlapból, vagy bármely megálmodott alapanyagból, amely egyedi stílusúvá teszi a bútort. Használhatjuk konyhabútorokban, komódokban, beépített szekrényekben, ahol igény van arra, hogy a fiókok harmonizáljanak a bútor többi részével. 300–600 mm-es mérettartományban kapható, nyolc különböző méretben, 40, illetve 70 kg teherbírással. Kuplungja 2D/4D szerszám nélküli állítási lehetőséget biztosít. Magasságállítás +3,5 mm, dőlésállítás +4 mm, oldalirányú állítás +/- 1,5 mm (csak 4D-szettnél), mélységállítás +3,5 mm (csak 4D-szettnél). Készíthetünk nyomásra nyíló fiókokat is, ekkor szükségünk lesz a Dynapro Tipmatic-szettre is , amely háromfokozatban állítható. A Grass Sensomatic rendszerével pedig automatizálhatjuk a fiókokat, ami azt jelenti, hogy egy szenzoron kiadott utasítással a nyitást és a zárást is elvégzi a felhasználó helyett az elektronika.

NOVA PRO SCALA

A Nova Pro Scala a Grass egyik kiemelkedő fiókrendszere, amely letisztult és elegáns megjelenésével kitűnő választás lehet bármely bútor építésénél. Praktikusan alakították ki a sín helyét a kávában, így a belső oldal teljesen egyenes – a fiókkáva belső oldala a fenékkel 90 fokot zár be –, így egy kényelmesen pakolható fiókot kapunk, amiben a kiegészítők, például egy evőeszköztartó is optimálisan elfér. Főzőlap alá létezik 63 mm magas fiók, az alapfiókja 90 mm, de kapható 122 mm, 186 mm, valamint 250 mm magas kávával is. Teherbírás tekintetében létezik 40 kg, valamint 70 kg teherbírású kivitel is. Ehhez a fióktípushoz is választhatunk magasító korlátot, vagy épp keretsínt, Crystal Plus néven, aminek a segítségével üvegfalú fiókot tudunk összeállítani. Belső fiók készítéséhez kérhetünk színazonos alumínium előlapot, Tipmatic-szettel nyomásra nyíló fiókokat is építhetünk.

A NOVA PRO SCALA ÖSSZESZERELÉSE

A Nova Pro Scala esetében a szerelés és a beállítás szempontjából egy végtelen egyszerű szerkezetről van szó. Tesztelésre a Nova Pro Scala H90 és H186 típusú, 500-as fiókokat hoztuk el a Bors és Horváth Barkácsház Kft.-től.

Előkészületek

Egy fiók összeállításához szükségünk van egy jobbos és egy balos kávára, valamint a hozzájuk tartozó fióksínekre, amelyek jelen esetben beépített fékekkel rendelkeznek. A fiókkáva masszív, nem hajlik, nagyon jó tartása van, esztétikus megjelenésű, igényesen elkészített darab. A fióksínről szintén elmondható, hogy masszív szerkezet, a sín és a káva élei is szépen kidolgozottak, nem sorjás, nem vágja az ember kezét. A két főegységen kívül szükségünk lesz még előlaprögzítőre, ami a Grassnak egy egyedi megoldása, ezt a kivitelezést más vasalatgyártóknál még nem láttam. Egy lapka, két kihajlított résszel, amiket a káva elejére kell illeszteni, egy fentről lefelé irányuló mozdulattal pedig helyére pattinthatjuk az előlapot. Ez a megoldás szerszám nélküli előlap-eltávolítást biztosít, a fiók alján egy retesz oldása után már ki is emelhetjük az előlapunkat. Ezeken kívül szükség lesz még a fiók összeállításához a fenék- és hátlapra. A lapok méreteit nagyon egyszerűen ki tudjuk számolni a katalógus alapján. Mindössze 58 mm-t kell levonnunk a korpusz belső méretéből és megkapjuk, hogy milyen széles anyagokat kell előkészítenünk. Más fiókrendszerekkel ellentétben, itt a fenéklap és a hátlap is ugyanolyan széles. A fenéklap mélységét megkapjuk, ha a fiók NL értékéből kivonunk 19 mm-t, a hátfal magassága fix, rajzról leolvasható. A H186-os fióknál annyi plusz lesz, hogy a stabilitás végett a meglévő két előlaprögzítő fölé kerül még egy kampós lapka, jobbra és balra is.

Összeszerelés

A nálunk lévő fiókkáva 500-as, H90- es, tehát 90 mm magas, és ezt egy 600 mm széles korpuszba építjük. Első körben leszabjuk a fenéklapot és a hátfalat 16 mm-es korpuszfehér lapból. A katalógus alapján 58 mm-t kell levonnunk a korpuszbelsőből, ami jelen esetben: 564 – 58 = 506 mm. A fenéklapnál, a fiókkáva mélységéből, ami 500 mm, le kell vonnunk 19 mm-t, a hátlap magassága fix, katalógusból leolvasható: 84 mm. A fenéklap így: 506x481 mm, a hátlap: 506x84 mm. Kezdhetjük is összeállítani a fiókunkat. Itt nem lesz külön hátfalrögzítő, mint sok más fiókrendszernél, közvetlenül a káva hátsó részén kialakított felülethez csavarozzuk a leszabott hátfalat. Behelyezzük a fenéklapot is a helyére, ezután mindkét lapot 3,5x16 mm-es csavarral rögzíthetjük. A katalógusban szereplő rajzról leolvasható az előlaprögzítő pontos pozíciója, miután felcsavaroztuk, már a helyére is pattinthatjuk az előlapunkat. A fióksínek beszereléséhez is kapunk útmutatót a katalógusból, valamint a gyors és precíz pozíció kijelöléséhez, előfúráshoz vásárolhatunk Grass sablonokat is.

Fiók beállítása

A Nova Pro Scala fiókok beállítása nagyon egyszerű. Frontmagasság állításához a fiókkáva belső oldalán találunk két csavart. A felső egy rögzítő csavar, azt lazítsuk meg. Miután ezt megtettük, az alsó csavar tekerésével le-, illetve felfelé tudjuk állítani az előlapot. A H186-os fióknál három csavart találunk, a felső kettő rögzítésre szolgál, amiket kilazítva, szintén – mint az első esetben is – a legalsó csavarral tudjuk állítani a fiókunkat. Az előlap oldalirányú állítását a kioldó retesz segítségével tudjuk elvégezni. A H186-os fióknál lesz a hátsó részen is egy csavar, ami a dőlés beállítására szolgál. Miután beszereltük a fióksíneket, az összeállított fiókot egyszerűen toljuk a helyére kattanásig. Fiók kivételekor húzzuk ki a fiókot, finoman emeljük meg az elejét felfelé, oldjuk ezáltal a rögzített pozícióból és már el is távolíthatjuk azt. A Nova Pro Scala egy nagyon stabil fiókrendszer, ami designos megjelenésű, szerelése és beállítása problémamentes, több konyhaszekrényben és beépített szekrényben is használtuk már. Eddig problémánk még nem volt vele.

GRASS KIVETŐPÁNTOK

A Grass kivetőpántokból is széles kínálattal rendelkezik. A Tiomos, valamint a Nexis pántjai közül biztosan megtaláljuk a nekünk szükséges pántmegoldást. Mindkét esetben innovatív, egyedi megoldásokkal rendelkező, strapabíró és minőségi anyagokból felépített pántokat kapunk. A Tiomos nagy designszabadságot kínál a bútorgyártásban a klippes pántjaival. A pántrendszer használható teljesen ráütődő ajtóknál 24 mm ajtóvastagságig. 30%-kal nagyobb felülete által stabil összeköttetést biztosít, és optikailag ugyanazt a látványt nyújtják a fékes és a fék nélküli pántok is. A fékes pántoknál a teljes mechanizmus a pántkarba van építve és három fokozatban állítható. A Grass kivetőpántok nagyon minimális hézagrétegekkel is tökéletesen működnek, ami nagy szabadságot enged a modern bútorok tervezésében. Többféle szerelőtalpat is kínál a Grass kivetőpántjaihoz, amiket rögzíthetünk facsavarral, de létezik eurocsavaros megoldás is. Megfelelő pánttalp használata esetén lehetőségünk van 3 dimenziós állítási lehetőségre. A mélységi állítást +3 és -2 mm-ig, ami egy állítócsavarral történik fokozat nélkül. A magasságállítás +/- 2 mm, valamint az oldalirányú állítást +/- 2 mm értékek közt állíthatjuk. A Tiomos pántok közül az alap 110 fokos pántból létezik fékes, fék nélküli, nyomásra nyíló ajtóhoz pánt, teljesen ráütődő, ráütődő, félig ráütődő, valamint közézáródó. Ezenkívül mindenféle frontnyitáshoz találunk megoldást, legyen szó belső fiókokkal épített korpuszfrontról, alukerettel szerelt frontokról. Pillérpántot is kínál a Grass többféle megoldásra is, vagy ha épp a legkülönfélébb szögben nyíló frontokhoz lenne szükségünk pántokra, biztosan megtaláljuk azt a gyártó katalógusában. A Nexis pántok is használhatók akár konyhában, de megbízható megoldás lehet bármely más bútor, beépített szekrényben is. A Nexis pánthoz külön kapható egy egyedülálló fékezőmechanika, amely óvatosan fékezi a mozgást, és a frontot lágyan, csendesen húzza be. A kivetőpántok szereléséhez is kínál a Grass szerelősablonokat, amelyekkel könnyedén előkészíthetjük a pántok furatait, rögzítési pontjait.

A DESIGNDÍJAT NYERT KINVARO T-SLIM FELNYÍLÓ VASALAT

A Grass Kinvaro termékcsaládjában sokféle felnyíló vasalatot találunk, ezek közül is kiemelkedő a Kinvaro T-Slim, amely szintén nemzetközi designdíjat kapott. A Kinvaro T-Slim mindössze 12 mm vastagságú, így könnyedén besüllyeszthető a bútor oldalfalába, többféle színben kapható, így szinte láthatatlanná téve a vasalatot a bútorban. Három különböző erősségű mechanika kapható hozzá, valamint elkészíthetjük tip-onos megoldással is. Háromdimenziós állítás, függőleges irányban +/- 2,5 mm, oldalirányban +/- 2 mm, valamint mélységállítás +3 mm/-1 mm. Nyitási szöge 107 fokos, de határolóval 75 foknál megállítható a front. A Kinvaro T-Slim nemcsak besüllyeszthető verzióban kapható, hanem simán bútorlapra csavarozható változata is létezik, valamint alukerethez is kínál megoldást. A T verzióban többféle liftes megoldás közül választhatunk még, valamint van az F jelű vasalat harmonikafront megoldáshoz, L jelű vasalat a függőleges lift megoldáshoz.

SABLONOK

A Grass rengeteg sablonmegoldással segíti a szakembereket. Beszerezhetünk korpuszsín fúrósablont, Nova Pro korpuszsín fúrósablont és központi fúrót, beütősablont, komplett fúrósablonszettet, frontfúró sablont, pontozósablon-szettet, de létezik külön frontfúró sablon az F8 belső fiók előlapjához is.

AMENNYIBEN TÖBB SZÁZ FIÓKOT SZERELNÉNK

Érdekesség még a Grass világában, hogy nemcsak minőségi vasalatok szerepelnek a kínálatában, hanem fiók-összeszerelő munkaállomások, pánthelyfúró, sorozatfúró munkaállomások is. Ezeknek a gépeknek a beszerzése nyilván nem mindenkinek éri meg, de ha valaki nagytételben szerel majd valamikor például Nova Pro Scala fiókokat, vagy nagyobb konyhagyártó cégeknek érdemes lehet beruházni ezekre a munkaállomásokra.

Forrás: www.grass.at


A Grass központja Höchstben, a Bodeni-tó partján, az osztrák Vorarlberg szövetségi államban található, a német, svájci és liechtensteini határok közelében. A Grass-termékeket ezenkívül gyártják a közeli Götzisben, Salzburgban, Németországban, Csehországban és az USA-ban is. A vállalatnak saját értékesítési irodái vannak Franciaországban, Svédországban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Kínában. Több mint kétszáz más disztribúciós partnerével a Grass a világ minden piacán képviselteti magát. Jelenleg a Grass-csoport, ami a Mepla-Alfit és a Grass egyesülésével jött létre, a Würth-csoporthoz tartozik.

A Grass történelmének fontosabb állomásai:

  • A Mepla művek megalakulása 1929-ben.
  • A Grass 1947-es megalakulása.
  • 1976-ban megalakult az Alfit és a GRASS France.
  • 1977-ben megalakult a GRASS USA.
  • 1987-ben megalakult az Alfit USA.
  • 1991 – A Würth részesedést szerez az Alfitban.
  • 1997 – A Würth felvásárolja a Meplát.
  • 2002-ben a Mepla-Alfit csoport megalakulása.
  • 2004 – A Grass a Würth-csoport részévé válik.
  • 2007-ben a Mepla-Alfit és a Grass egyesülése, az új Grass-csoport létrehozása.
  • 2020 – Hohenems, új logisztikai központ nyílik.

Grass-innovációk története:

1963 – A világ első teljesen fém bútorpántja piacra kerül

1968 – A világ első rejtett bútorpántjának bemutatása

1972 – Újabb világpremier: az első görgős fiókcsúszó

1976 – Az első teljesen kihúzható fiók

1980 – Az első egyfalú acél fiókrendszer: Unigrass

1989 – A világ első duplafalú fiókrendszere

1990 – Az Integra egyfalú fiókos rendszer bevezetése

1994 – A sikeres Nova fiókrendszer bevezetése

1999 – A Nova termékcsalád kiterjesztése a Nova Inline-ra

2001 – A Soft-close csillapító rendszer bevezetése

2003 – A Nova Pro és a DWD XP piaci bevezetése

2004 – Lágyan záródó, csillapító rendszer zsanérokhoz

2006 – Az első fogantyú nélküli fiókok és zsanérok: Tipmatic. Az Interwood alászerelt fiókcsúszó piaci bevezetése

2007 – Sensotronic, az első elektronikusan vezérelt fiókrendszer. A DWD XP Agantis és az illuxo bemutatása

2008 – A Nova Pro Crystal bemutatása

2009 – A Dynapro az első rejtett csúszdarendszer a világon, integrált, háromdimenziós beállítási lehetőséggel.

2010 – A Tiomos elindítja a Grass legújabb zsanérgenerációját. Egyik kiemelkedő tulajdonsága az egyedülálló Soft-close lengéscsillapító, amely lépcsőzetesen állítható, és teljesen elrejti a csuklókart.

2013 – Vionaro fiókrendszer

2015 – Tavinea 91 belső kiegészítő rendszer

2015 – Nova Pro Scala fiókrendszer

2016-os Kinvaro T-Slim Flap System

2019 – Tipmatic lágyan záródó nyitórendszer

ASZTALOS CÉGEK FIGYELEM!

Cégünk a Bors és Horváth Barkácsház Kft, a magyarországi Grass termékek forgalmazója, utazásra invitálja 4 olyan cég képviselőjét akik jelen pillanatban nem állnak velünk üzleti kapcsolatban, de érdeklik a felső kategóriás fiók és pántrendszerek és szívesen ki is próbálnák őket. Utunk a Grass cég telephelyére, az ausztriai Hohenemsbe vezet, melynek időpontja 2022.10.03-05-ig tart. Megnézzük a Grass inspiráló bemutatótermét, ahol nem csak az újdonságokat próbálhatjuk ki, hanem a régebben kifejlesztett és a jövőre megjelenő termékeket is. Természetesen betekintünk a gyártásba és a logisztikai megoldásokba is. Ezek mellett részt veszünk még egy városnézésen is. A buszon kb. 35 cég képviselője foglal majd helyet, akikkel érdemi információkat lehet cserélni. Az út és a szállás díjmentes és az étkezés nagy része is! Amennyiben felkeltette érdeklődését a 3 napos utazás, kérjük küldjön cégéről rövid bemutatást az alábbi e-mail címre: szakmainap@butorkellek.hu További részletekről informálódhat a 70/7736771 -es telefonszámon

 

 

 

 

 

 


Kapcsolódó dokumentum:


grass-vasalatok-a-minosegi-butorgyartas-szolgalataban


Tetszett a cikk?