A régi az új divat

A bontott faanyag, mely magán hordozza a történelem nyomát, számos izgalmas lehetőséget rejt. Az igen kézenfekvő energetikai felhasználástól vagy a különböző faalapú kompozitokban történő hasznosításon túl, sokkal méltóbb és divatosabb felhasználási szerepet is kaphatnak az úgynevezett öreg fák, azaz a bontott ács- és asztalos szerkezetek, régi, funkciójukat vesztett fabútorok.

Az érdekes részletekkel rendelkező faépítészeti elemeknek, a szürkült és repedt – de nem korhadt – gerendáknak új életet adhatunk, mely gyakran a korábbi funkciójuktól merőben eltérő. Végeredményben elődeink keze munkáját és az ódon hangulatot így kreatív módon újra felhasználhatjuk, megőrizhetjük. A tengeren túl, az Egyesült Államokban és Kanadában komplett iparág szakosodott a régi faépületek bontására, az így nyert alapanyagok kezelésére és értékesítésére, mely igen jövedelmező, komoly üzlet.



De nem kell ilyen messzire menni, több európai, sőt magyar példa is rendelkezésre áll.Az osztrák Baumgartner & Co nevű vállalat lakberendezési célra használ fel bontott faanyagokat. Kefékkel tör ténő mechanikai tisztít ást és vízzel történő lemosást követően a faanyagok szárítókamrába kerülnek. A hőkezelésnek köszönhetően a fakárosító gombák és rovarok vegyszerek használata nélkül elpusztulnak, és a nedvességtartalmat a majdani felhasználásnak megfelelő (kül- vagy beltéri) értékre állítják be. A „napszítta” repedt felületből a szennyeződések így eltávolíthatók, a kézi megmunkálás és a használat nyomai, azaz a hangulat megmarad. A felületkezelés a legtöbb esetben az igénybevételnek megfelelő (bútor vagy padló) olajozás, natúr színben.



Örvendetes, hogy a magyar vállalkozás, például a veszprémi Ildáre Bt. is forgalmaz ilyen „felhasználásra kész” antik fát. A „tömör” antik fa mellett a Baumgartner & Co olyan háromrétegű lapok gyártását is végzi, melyek padlóburkolatként, falburkolatként vagy ajtólapként szolgálhatnak. Ezeknél csak a hordozórétegre ragasztott, látható réteg antik fa. Az így készült paneleket egyszerű használni, sőt a szabványos méreteknek köszönhetően az automatizált feldolgozási rendszerrel dolgozó gyártók is tudják alkalmazni.


Az öreg gazdasági épület faanyaga komódként "él tovább"

Divat lett a régi. Sok faiparigépforgalmazó kínál antikoláshoz használható, kefés koptató berendezéseket, és terjedőben van a fémiparban nagy hagyományokkal rendelkező szemcseszórás, mely a korábbi festékrétegek eltávolítása mellett koptatásra, a felület rusztikusabbá tételére is tökéletesen alkalmas. A nagy bútorlapgyártók termékei között is egyre több a rusztikus jellegű dekor. Emellett a padlóburkolatok között is mind gyakrabban találkozhatunk ilyen felületekkel. A legolcsóbb laminált változatoktól az igazi luxusig elterjedt ez a trend. A hazai Edelholz például külön termékkategóriát teremtett: „Kastélypadló” néven kínálja csúcsminőségű, antikolt tömörfa svédpadlóit.


A régi gerenáknak épeknek, egészségesnek kell lennie az új felhasználásához

Érdemes az asztalosoknak felkészülni az ilyen jellegű igényekre, hiszen bármikor adódhat egy munka – legyen az kandallóburkolat, bárpult vagy étkezőasztal –, amikor a megrendelők ifejezet ten repedezett, ütött-kopott kivitelt kér. Lehet, hogy a következő munka alapanyaga nem a fatelepen, gondosan rendezett rakatokban, hanem a tűzre szánt hulladékok között rejlik?


Tetszett a cikk?