Fehér a konyha? Így is lehet!

A tisztán fehér konyhabútorokra sok mindent lehet mondani így első hallásra. Két dolog azonban biztos: messzemenően elegáns és időtálló. Erről lesz most szó.

Ezt a bekezdést, hölgyeim, akár át is ugorhatják. Uraim, tudják-e, hogy a élet nagy dolgaiban kik hozzák meg a döntéseket, a nők vagy a férfiak? Anélkül, hogy most konkrét választ adnék, ezt mindenki döntse el magában, miközben körülnéz saját életében, szülei, házastársa viszonylatában. Viszont abban, hogy a színek, a belső térrendezés és lakberendezés kapcsán a nők mondják ki a meghatározó irányokat, az már egyszer biztos. Én legalábbis így látom, és állok elébe férfitársaim esetleges nemtetszésének.

A tisztán fehér konyhák klasszikus élménye régóta jelen van. Vajon miért tartja magát ez a trend? Nos, a fehér szín velejárója a tisztaságnak, a kis helyeket is tágasabbnak mutatja, és világosítja az eredendően sötétebb helyiségeket.

Ugyanakkor az is igaz, hogy bár nagyon sok tisztán fehér konyha elsőre mindenkinek bejön, néhány esetben ez kicsit túlzó, vagy hideg hatású is lehet. Ahhoz, hogy kicsit „felmelegítsük” ezt a fehéret, javasolt változtatni a stratégián. Ezt megtehetjük azzal, hogy keverünk az elemek közé fémes hatást (fogantyúk, konyhai eszközök, kiegészítők stb.), kontrasztos színeket, szövetet, fát. Ha továbbolvas, megtudhatja, hogyan lehet még személyre szabottá tenni egy fehér konyhát úgy, hogy igazán kiemelkedjen a tucattermékek közül.

1. Meleg fémes hatások

A vörösréz, a bronz, a sárgaréz, a polírozott nikkel mind-mind tud egy kicsit melegebb hatást kölcsönözni egy tisztán fehér konyhának. Az arany színű falikaros lámpák, az asztal fölé belógó fehér búrák hajszálnyi arany színezete mindez mellé egy kicsi luxust is visz a fehér frontok közé.

2. szín és fém

A sokféle fém túlzó használatához képest sokszor elég egyetlen kontrasztos színt választani, ami egy fémszínnel kombinálva igazán váratlan élményt tud adni. Ezen a képen a fehér konyha szépen összevegyül a szürkés-feketés munkalappal, a lámpatesttel, valamint az aranyszínű székekkel.

3. tapéták

Egészen eredeti ötlet tapétát tenni a konyhába! Mindenesetre a tapéta behozza a színeket,  mozgást, térhatást ad hozzá egy fehér konyhához. A jpbboldali falon lévő hal mintázatú tapéta

egy dinamikus fókuszpontot tud teremteni – ahogy ezen a képen is látható. Ráadásul ez a túlsó oldalon lévő fényes fehér konyhaelemek és a friss fehér falak színét is oldja. A konyhának egyénként ezt a tengeralatti hangulatát még tovább fokozza a tengermélykék  színű hátfal, és a tengeri sün alakú lámpasor.

Ellentétben az előző fotóval, ahol a tapéta a középpontba került, itt egy szürkésfehér színű háttérkép képes csendes hátteret nyújtani, ami növeli a fehér konyha csendes eleganciáját.

4. színes konyhai sziget

Az angolszász konyhák elengedhetetlen része a sziget elem, ami mára nálunk is szépen megvetette a lábát. A festett favázas konyhaszigetek gyakran tűnnek fel a fehér konyhákban, mivel nemcsak a kontrasztot, hanem az eleganciát, a jólétet és a bőséget is hangsúlyozzák.

Itt a sárgás-zöldre festett korpusz és front, valamint a karthauzi mintázatú árnyékoló együttesen kölcsönöz egy bizarr, egyúttal eredeti hangulatot ennek a fehér konyhának. Van egy kedvenc színe a megrendelőjének? Fesse a szigetelemet erre a színre, és máris kész az igazán személyes hatású fehér konyhabútor!

Ennek a konyhának a fényes, piros szigeteleme, az igazán kontrasztos fekete munkalapja és a rajzos járólapja mesterpéldája az egyéni stílusjegyekkel felruházott fehér konyhának.

5. csempeszőnyeg

Szőnyeg alkalmazása remek lehetőség ott, ahol színeket, mintázatokat szeretnénk felvonultatni egy tisztán fehér konyhabútor köré. Ugyanakkor az is igaz, hogy a szőnyeg porgyűjtő, és a megbotlás veszélyét is magában hordozza.
Ez az ügyes konyha mindkét gondot kiküszöböli a csempeszőnyeggel, ami remekül helyettesíti a szőnyegnek ezt a díszes élményét.

6. színkavalkád a háttérben

Egy színes fali csempe képes mozgalmasságot vinni a fehér konyhába. De hát ki mondja, hogy csak csempe jöhet szóba? Ebben a konyhában egy átadó ablak élményét nyújtó dekoráció van csempe helyett. Úgy tűnik, az ablak egy gazdag mediterrán kertre tekint, ami így ez a pazar zöld látképet hoz be az egyébként egyszínű konyhába.

7. festett plafon

Egy festett plafonnal nem szokványos színeket is behozhatunk a térbe. Általában a plafonokat a fehér valamelyik árnyalatára festik, nagyon sokszor még a színes falak esetében is. Ebben az esetben erre az ötödik falra, mint egy festővászonra tekintettek, ami kész arra, hogy színessé varázsolják. Nincs ihlet? Képzelje magát Michelangelónak, ahogy a Sixtus-kápolnát festi – és máris jönnek az inspiráló színek! Ebben az alapvetően fehér konyhában a sárgára festett plafon, a kék-fehér csíkos futószőnyeggel és a fehér plafondekorációval központi figyelmet kap. A sötét munkalap pedig még egy kicsit fokozza is a helyiség művészi hangulatát.

Ellentétben az előző képen látott energikus, sárga plafonnal, az itt lévő, világoskékre festett fa borítású plafon nyugodt, békés hangulatot idéz.

8. markáns elszívó

Néha csak az kell, hogy egy meghatározó, nagy méretű páraelszívó és egy drámaian meglepő fali csempe legyen jelen egy tisztán fehér konyhában. Hogy miért? A képen látható!

9. művészi fal

A kevés faliszekrényt hirdető trend egyúttal nagyobb, tágasabb teret is hoz a helyiségbe, ahogy ezt a fotó is tanúsítja. Ennek a konyhának az előnyét az a művészi hatású csempesor adja, ami, mint egy fókuszpont, a felső elem helyét foglalja el.

10. a fa

A valódi fa meleg, természetes hatással tud lenni egy fehér konyhában (is). Szigetelemek, falra rögzített polcok, munkalapok – mind egy-egy remek lehetőség, ha a fát hagsúlyozni szeretnénk. A képen egy szélezetlen faanyag szolgáltatja a bárpult tetőt.

11. márvány helyett

A tradicionális angolszász konyhák gyakorta készülnek márvány munkalappal és fehér járólappal a klasszikus látvány érdekében. Ez a konyha is érezteti ezt a klasszikus hatást, de egy új módon: az Azul Macaubas nevű, Brazíliából származó gránitból készített munkalappal, és a fehér-kék mintás falicsempével.

12. túl a rozsdamentes élményen…

Íme, egy egyedi módja annak, ahogy színeket, hatásokat lehet becsempészni egy fehér konyhába: színes konyhai gépekkel! A türkizkék készülékek és a türkiz beütésű falicsempék igazán felvidítják ezt a teret.

13. színes szövet

Figyelemre méltóak az azonos színhatású, ablakon lévő árnyékoló-sötétítők, különböző párnák. Egy-egy színes szövet látványos, játékos hatást tud kelteni, ahogy ezen a fotón is látható.

Fordította: Tóth Norbert
Forrás: www.houzz.com


Tetszett a cikk?