Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2016. november

A főszerkesztő üzeni

UTÁNPÓTLÁSKÉPZÉS

Évtizedek óta slágertéma a kollégák között és a szakmai szervezetek rendezvényein is az oktatás, a képzés és az utánpótlás kérdése. Így volt ez már a ’90-es évek elején is és ma, egy negyedszázad elteltével még mindig akut a probléma, még mindig forró ez a téma, színezve a ténnyel, hogy az utóbbi időben számos új aspektusával is kénytelenek vagyunk szembesülni.

Jelenleg az egyik nagy problémája az ágazatnak – és nem csak a faiparnak – a munkaerőhiány. Rövid távon szakmunkásokra, technikusokra, sőt mérnökökre is égető szükség mutatkozik, de ha perspektívában gondolkodunk, akkor az ágazat fejlődéséhez, a versenyképesség növeléséhez,
a hála Isten a faiparban is egyre inkább megjelenő high-tech technológiák kezeléséhez, a nemzetközi piacokon való helytálláshoz már több kellene: idegennyelv-ismerettel, számítástechnikai tudással, és biztos, friss szakmai ismeretekkel rendelkező szakemberekre lenne szükség. És itt az új minőségi elvárások mellett jelenleg a mennyiségi igényeket is ki kellene tudni elégíteni.

Nemrég Szombathelyen egy sikeres rendezvényt tartottak a témában (bővebben az újság 11. oldalán), ahová a megye 60 iskolájának diákjai, pedagógusai mellett a faipari szakmai szervezetek képviselői is meghívást kaptak. Itt elhangzott: „A képzők sem középfokon, sem felsőfokon nem tudják kiszolgálni a cégek munkaerőigényét. Nincs annyi tanuló, hallgató, amennyire az iparnak szüksége lenne."

Ez pedig, ha így van, nagy baj, mert akkor ágazatszinten és persze az egyes vállalkozások szintjén sem lehet majd teljes körűen kihasználni a piaci lehetőségeket, a munkák egy részét más országok viszik majd el, legyen szó nemzetközi vagy a hazai piacról.

Jó indikátor lehet ezen helyzet megítéléséhez a hamarosan kezdődő, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kara és a szakmai szövetségek által közösen szervezett állásbörze, ahol a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közvetlen kapcsolatot teremthet egymással, tapasztalatot cserélhetnek és megismerkedhetnek egymás terveivel, elvárásaival, megoszthatnak projektötleteket és projekteket generálhatnak.

És elvileg, mivel komoly a munkaerőhiány a szakmában, most egy pezsgő, sok szereplős, nagy érdeklődéssel kísért állásbörzére készülhet, aki december 7-én ellátogat Sopronba.

HŐBÖR TAMÁS

Faipar.hu