Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2016. december

A főszerkesztő üzeni

ÉRTÉKRENDJEINK

Kinek ne lenne ismerős, mi több, magától értetődő, hogy Japán mekkora gazdasági sikertörténetet írt a II. világháború utáni évtizedekben. A gazdaságilag erősen megtépázott vesztes hatalom olyan mértékben és gyorsasággal állt lábra, hogy az 1990-es évek elejére a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává vált. Mi a sikerük titka? A bátor léptékű és céltudatos fejlődési folyamataikban mindig helyet kapott a hagyományuk: vallásuk, évszázados szokásaik. Emellett pedig az összefogás. Más szavakkal: sosem feledték gyökereiket.

Szédületes tempót diktál manapság a faipari technológia fejlődése (is). Olyan újabb és újabb vasalatok, kézi elektromos szerszámok, gépek látnak napvilágot, amelyek intelligensen reagálnak a környezeti változásokra, és kommunikálnak a zsebben lévő okostelefonokkal, számítógépekkel. Ugyanakkor precízebb megmunkálást, időmegtakarítást kínálnak. A Magyar Asztalos és Faipar igyekszik mindezek nyomába eredni. Olyan kiállításokat, rendezvényeket ajánlunk, ahol széles betekintést kaphat kíváncsiskodó és fejleszteni vágyó (és tudó) egyaránt. Pályázati lehetőségekről is hírt adunk. Beszámolunk modern gyári beruházásról, a Designhét újdonságairól, innovációs faablakgyártási szerszámokról.

A szakmai hagyományainkat ugyanakkor sosem hagyhatjuk figyelmen kívül. A fa megmunkálását őseink évezredes tudása is segíti, segítheti. Bárki lehet méltán büszke arra, ha például egy kézi falcgyalut vagy fafaragó vésőt tud mesteri módon használni. A japán ryoba kézi fűrész nálunk is népszerű szerszám, pedig „csak” húzásra vág. Beszámolunk természetes alapanyagokat is felhasználó faanyag-impregnálásról, de olvashat kéziszerszám-katalógusunk újabb fejezetéről is. És hát itt van még az összefogás. Igen, összefogásra buzdítom a Kedves Olvasót! Elkötelezettségünket, a fa és faipar iránti szeretetünket tesszük bele hónapról hónapra a magazinba. Ha mindezt Ön is fontosnak tartja, előfizetési akciónk most kedvezményes lehetőséget kínál, hogy a következő évben is naprakészen tájékozódhasson. Kérjük, éljen vele! Ha pedig ismer olyan szakmai kollégát, vállalkozást, aki most nem járatja lapunkat, itt jelzem: az ő előfizetésük tovább erősítheti az összefogást. Kérjük ebben az Ön közreműködését is!

Ezúton kívánok kollégáim nevében is szeretetteljes, boldog karácsonyt, és valódi tapasztalatokban gazdag, sikeres új esztendőt 2017-ben!

TÓTH NORBERT

Faipar.hu