Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2016. február

A főszerkesztő üzeni

Trendfordulók bűvöletében

A tavalyi év nemzetgazdasági adatai, amelyeket alapvetően a KSH jelentéseiből lehet  kibogarászni a bútoripar, az építőipar és ezen belül az épületasztalos-ipar szempontjából is inkább  biztatónak tekinthetőek. 2015. január–novemberben 4,1%-kal nőttek az átlagkeresetek, így a  fogyasztói árak 0,1%-os mérséklődése mellett a reálkereset 4,2%-kal emelkedett tavaly, mégha a  decemberi adatokat nem is ismerjük jelen pillanatban. Tehát a reálkeresetek országos átlagban  nőttek, amely a költési bizalom növekedése mellett a konkrét fogyasztásnövekedést, a lakosság beruházási hajlandóságát is megalapozta. A reálkeresetek növekedésénék köszönhetően is szépen nőt t a k iskereskedelmi forgalom is, amely erősen korrelál a bútorforgalommal. Tavaly a kisker forgalom k özel 5 %-kal nőtt és a bútorpiac is végre magához tért. Az elérhető statisztikák alapján  2013-as mélyponthoz képest 2014-es év több mint 12% javulást mutatott, amely forgalmat a tavalyi  2015-ös év – a piaci szereplők értékelései alapján – határozottan felülmúlta.

És vajon számíthatunk-e ezen trend megmaradására idén is?

Úgy néz ki, hogy igen. Mivel a bútorforgalom némi lemaradással, de követi az építési piac változásait,  így az építési piac kedvező számai, történései megalapozzák az idei növekedést. A tavaly kiadott lakásépítési engedélyek száma 24%-kal nőtt 2014-hez képest, az építőipar megkötött  új szerződéseinek volumene az épületek építésére vonatkozóan 28,1%-os növekedést mutatott. Ezt a képet tovább javítják a kormányzati intéz kedések , a lakásáfa csökkentése és a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) a bővítése, mégha az elvárások némileg talántúlzóak is ezen intézkedést illetően.

Ezen piaci folyamatok épületasztalos vonatkozásairól is eg yértelműen pozitívak, a nyilászáró  gyártás bővülő piacra számíthat jövőre és úgy néz ki talán még 2017-ben is. Ezen a területen ugyan  némileg zavarba ejtő a szabályozás változása, miszerint e jogalkotó eltörölte az engedélyeztetést és a kész épület és épületszerkezetek használatba vételkor történő ellenőrzését. Még kérdés, hogy  ezen változtatás épületasztalos-iparra gyakorolt hatása számottevő lesz-e? Tehát úgy néz ki mindkét  szegmensben bővülő piacra számíthatunk a következőkben. Most már csak az a kérdés,  hogy a hazai gyártók képesek lesznek-e kapacitással lekövetni ezt az piacbővülést, vagy csökken-e  súlyuk, mondjuk az import rovására?

Hőbör Tamás

Faipar.hu