Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2016. június

A főszerkesztő üzeni

Nyílászáró-piaci erőfeszítések

A Nyílászáró-piaci erőfeszítések 2010-es mélypontját követően a helyzet normalizálódni látszik, a 2014-es év 1–2%-os növekedését 2015-ben már 4–6 százalékos bővülés követte, és az idei évre további bővülést ígérnek az adatok az ablakgyártás tekintetében – állítják az MMAE szakemberei.


A nyílászárópiac jelenleg egyetlen működő szakmai szervezete, a Minőségi Magyar Ablakgyártók Egyesülete (MMAE) idén év elején még ugyan 8–12%-os piacbővülést várt idénre, amit most év közepére 6–10%-ra vágtak ugyan vissza, de ez még így is cirka dupla dinamikát jelez a tavalyi év bővüléséhez képest. Az MMAE szerint a bővülést sok minden hajtja, a panelfelújítás, a meghirdetett támogatási programok, CSOK, Otthon Melege és az időközben felbátorodott lakossági építtetők is.


A lakosság megnövekedett építési kedvét erőteljesen jelzik az építési hatóságok adatai, 2016 első negyedévében a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma az előző év azonos időszakához képest 100%-kal, cirka a kétszeresére ugrott.


A tavaly első negyedévi 2381 db építési engedélyszám az első negyedévben 4765 vdarabra nőtt, ami az idei és talán a jövő évre is bizonyosan komoly motorja lehet a növekedésnek. Talán az is kijelenthető, hogy a nagyobb projektmegrendelések bizonytalansága idén megmarad és a kisebb megrendelések nagyobb súllyal fognak szerepelni az összforgalomban.


A keretanyagokat tekintve sajnos nincsenek megbízható adataink az egész országról, az MMAE nagyobb gyártók
adataira alapozott becslése szerint a műanyag vezet 56%-os piaci részesedéssel, amit a fa követ 32%-kal. Csak
összehasonlításul, a német piacon a fa már csak 15,3%-ot tudhat magáénak, a műanyag 58,3%-kal királykodik a statisztikák csúcsán és a fa-alumínium (amely majdnem faablak) már majdnem elérte az egy tizedet, pontosan 8,9%-on áll jelenleg.


A hazai nyílászárógyártás minőségben úgy tűnik felsorakozott a környező országok konkurenciái mellé, a szakma
ma már magas minőségben tud nyílászárót gyártani. Viszont a beépítéssel gondok vannak, nem létezik vonatkozó
szabályozás, szabvány, műszaki irányelv, nincs mire támaszkodnia a beépítőnek, vállalkozónak. Nem is csoda, hogy a vevők oldaláról érkező reklamációk 80%-a beépítésből fakad és csupán a reklamációk 1/5-e vezethető vissza a gyártás hibájára.


Ezen hiányosságokat orvosolandó, az MMAE-nál szükségesnek tartanak egy beépítési rendeletet alkotni, ahol rögzítenék a szakmai és személyi feltételeket, másrészt egy új OKJ-s oktatási forma beindításával – nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelő – biztosítanák a megfelelően szakképzett munkaerőt.

 

Faipar.hu