Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2016. szeptember

A főszerkesztő üzeni

AKKUS FORRADALOM

Egy csendes forradalom zajlik a világban az energia előállítása, tárolása és optimális menedzselése tekintetében. Nagyot léptünk előre az akkumulátorok területén, a lítium-ion aksik sokat fejlődtek, és  
fejlesztők optimalizálták az aksik vezérlőszoftvereit is – ma már lassan a kiskanálban is lesz szoftver, ami optimalizál valamit –, így az élettartam, a kapacitás és egyéb teljesítményjellemzők tekintetében az elmúlt évtizedekben, sőt években új szintekre lépett ez a technológia. Persze értelme, piaci sikere is lett ezen fejlesztéseknek, ma már majd’ minden autógyártó az elektromos autókban látja a jövőt. Tavaly Nyugat-Európában már több elektromos kerékpárt adtak el, mint hagyományosat, és az ipar, az ipari megmunkálások területénis egyre gyakrabban találkozni akkumulátoros megoldásokkal. Talán az egyik legsikeresebb területe az akkumulátoros megmunkálásnak az elektromos kéziszerszámok területe, a helyszíni szerelés, ahol eleve roblémás és balesetveszélyes a sok kábel és sok esetben csak nagy erőfeszítések árán vagy külön áramfejlesztő bevetésével lehet biztosítani a megfelelő feszültséget.

Ezt a piaci rést a szerszámgyártók hamar felismerték és sok éve már, hogy megjelentek az első akkus szerszámok, jellemzően alacsony feszültségtartományban, kis akkukapacitással. Ezek a gépek az akku miatt még kevés munkát tudtak elvégezni, és kis teljesítményükből adódóan nagyon behatárolt volt alkalmazhatóságuk. Az utóbbi években azonban nagyot fejlődött az akkutechnológia, ma már ezen a területen szokványos a 36 voltos vagy akár az 54 voltos feszültségszint és a 100 WH közeli energiatartalom, ami ezeket a gépeket a hálózatról üzemeltetett szerszámok teljesítményszintjére emelte. Ma már nem kérdés, hogy az új akkusok tudják-e a kábelesek teljesítményét szolgáltatni, hogy kihúzzák-e a munkaidő végéig. Inkább lassan azon kell elgondolkodni, hogy mekkora területről szorulnak ki lassan a kábelesek és érdemes-e ugyanarra a feladatra két szerszámtípusba is egyidejűleg beruházni?

HŐBÖR TAMÁS

Faipar.hu