Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2017. április

A főszerkesztő üzeni

KIK VAGYUNK?

Irinyi János, Bánki Donát, Herman Ottó, Puskás Tivadar, Szilárd Leó, Baktay Ervin, Erdős Pál, Kodály Zoltán, Rubik Ernő…

Hosszasan sorolhatnám időrendi sorrend nélkül azokat a neveket, akik valamilyen területén az életnek nagyot alkottak – legyen szó tudományról, művészetről, vallásról, filozófiáról. Mindemellett van még egy közös ismérvük: mindannyian magyarok.

Minden nemzet, náció arra törekszik, hogy a saját megbecsült honfitársait méltassa. És ez így van jól. Ám még mielőtt bárki elfogultan értékelne, máris szeretném a helyére tenni: nem „magyarkodok”, egyszerűen csak azt hangsúlyozom, hogy magyarok vagyunk! Büszkén!

Kivel tudunk leginkább szót érteni széles e világon, ha nem a saját honfitársunkkal? Érezte-e bárki az otthon melegének fontosságát, amikor idegen földön járt? Nos, erről van szó: a gyökereinkről.

Aki tisztában van a gyökereivel, az stabilabban áll az élet talaján, bátrabban lát neki a növekedést, fejlődést magában hordozó nehéz élethelyzetek megoldásának. Így nagyobb az esélye kiegyensúlyozottabbá, testileg-lelkileg egészségessé válnia.

E havi lapszámunkban – ismét – a EuroSkills ácsoknak szervezett szakmai verseny aktualitásairól számolunk be, melyet egy magyar ácsmester olyannyira szívügyének tekintett, hogy időt, pénzt, vagyis értékes energiát áldozva támogatta és manapság is segíti a tanulók szakmai csapatát.

A három éve magyar kezdeményezésből indult Download Design olyan információt és tartalmat kíván létrehozni az interneten keresztül, ami eddig fizetősnek számított (sokszor megfizethetetlennek), mára azonban széles körben kívánatos, hogy ingyenessé és egy gombnyomásra elérhetővé váljon.

Lapszabászatról szóló mellékletünk egyik szakmai szereplője az a magyar fiatalember, aki nem volt rest azt hinni magáról, hogy képes nemzetközi mércével mérve is műszaki elismerést kivívni. Ő és csapata egy olyan ipari táblafelosztó gépet fejlesztett ki – az elmúlt húsz év tapasztalatai alapján –, ami külföldön is elismerést vált ki. Munkájának gyümölcse (tervei szerint) nyár elején már működés közben is látható lesz, prémium minőségben, versenyképes áron. Így legyen!

Nincs mit szégyenkeznünk a magyarok jobbításra törekvő eredeti ötletei, kreativitásai, megoldásai láttán, hallatán. Úgyhogy mielőtt más országok szellemi eredményeit vagy portékáit akarnánk dicsőíteni, azelőtt érdemes körülnézni a házunk táján: saját hazánkban is. Nem elfogultsággal, hanem körültekintő rálátással. És igazságos megítéléssel.

Tóth Norbert