Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2018. március

A főszerkesztő üzeni

AZ A BIZONYOS JÓ SZÁNDÉK

Minap füstölőt rendeltem egy tibeti termékeket forgalmazó internetes áruházból. Meg is kaptam, ahogy kell, s még egy kis ajándék is érkezett vele. A kísérőpapíron feltüntették, hogy az ajándék négyféle(!) áldást(!) kapott, majd közölték: Fogadd tőlünk szeretettel, bánj vele tisztelettel!” A nem szokványos kiszolgálás jóérzéssel töltött el: a kért termék mellé mintha valami pénzben nem kifejezhető pluszt, valami titkot is elhelyeztek volna.

Amikor azt halljuk, hogy egy ember jó szándékkal, szeretettel végzi a munkáját, sőt, még az is kiderül, hogy emiatt több időt is ráfordít (hiszen alaposan, igényesen szeretné kiadni a kezéből), akkor gyakran az a kritika hangzik el az egyet nem értők szájából, hogy ők bizony ebbe nem fektetnek energiát, mert az ügyfél ezt úgysem fogja megfizetni. Meg aztán – teszik hozzá – a jó szándékkal kikövezett út… ismerjük a mondást, hogy hová vezet.

Nézzük meg ezt egy másik oldalról is! Maga az igényesség nem a megrendelőnek szól, az a szakembert jellemzi, ráadásul a lakosság ma már elsősorban az igényesség alapján tartja számon a mesterembereket.

Mindenki maga tudja, hogy milyen ritmusban végzi a munkáját, de egyre inkább kijelenthetjük, hogy az ezek alapján beárazott színvonalas munkára mindig lesz vevője. (Igaz, hogy a hatékonyságra oda kell odafigyelni.) Tehát itt nem arról van szó, hogy vajon odaadással és jól végezzük-e el a munkánkat, hiszen az emberek ezt várják el tőlünk. (Ahogyan mi is ezt várjuk el a másiktól, legyen az bármilyen élethelyzet.)

Arról van szó, hogy mindezt önzetlenül tesszük-e és jó szívvel odaadjuk a többlet-munkánkat (mint egy ajándékot) és az odafigyelésünket, vagy pénzt kérünk érte. Mindegyik működik. A lényeg, hogy tudjuk: miért végzünk jó munkát! Mert ha tudjuk, akkor már tudatosság is társulni fog a jó szándékunkhoz, erő, ami mindenki megelégedettségéhez vezet, nem pedig – is-merjük a mondást, hogy hová.

Még valami: nemsokára parlamenti választások lesznek. Felelősségteljességét fejezi ki az, aki elmegy szavazni. Ugyanakkor fontos maga a választás is: azt az erőt, energiát is vele választjuk, amit az adott kompánia képvisel. Ahol zavaros a szándék, annak a végkimenetele is az lesz. Legyünk ennek is tudatában!

Faipar.hu