Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2018. május

A főszerkesztő üzeni

FÉNYES JÖVŐ

Újra meg újra olvasni, hallani: a napelemek általi villamosenergia-termelés óriási léptékben halad. Sorra épülnek a napelemparkok, szolgálatára gazdasági törekvéseknek ugyanúgy, mint helyi közösségek szükségleteinek. Akárhogy is van, mindenképpen elgondolkodtató az a tény, hogy egy napsütéses nyári napon, egyetlen óra alatt annyi napenergia árad a Földre, ami pl. Magyarország teljes éves energiaszükségletét fedezné, tokkal-vonóval!

Ismert, hogy a napelem a nap fényéből állít elő villamos energiát. Tisztán. Akkora mennyiségben, amit egyszerűen nem tudunk elfogyasztani. Ez a tény az energiára éhes világunkban gazdaságilag is elég jól hangzik. Van itt azonban egy ennél sokkal fontosabb szempont. Egy kérdéssel kezdeném: vajon milyen hatása lesz annak, ha a Nap tiszta, fényes, mosolygós ereje és energiája köszönt majd be minden háztartásba, vendéglátóipari egységbe, ipari létesítménybe, katonai objektumba, 
banképületbe, tőzsdére, kétes törekvésekkel manipuláló ember olvasólámpájába…?

Egy tanmesével szeretném ezt érthetőbbé tenni. A Szél versenyre hívja ki a Napot.

Fogadjunk, hogy én erősebb vagyok nálad – szól kihívóan a Szél.

Rendben – mosolyog rá a Nap. Hogyan szeretnéd összemérni az erőnket?

Nézd, ott van egy ember a Földön. Fogadjunk, hogy én előbb le tudom vetkőztetni, mint Te.

A Szél máris útnak indul, elkezd fújni a kabátban, kalapban lévő ember felé. Emberünk tűri egy darabig, ám az egyre erősödő szél hatására jól összezárja a kabátját, fejébe húzza a kalapját.

Most te jössz – szól bosszúsan a Szél a Napnak.

A Nap elkezd mosolyogni, s csak mosolyog, mosolyog……, és az áldott napfény, a meleg hatására kabátját is, kalapját is leveszi az ember.

Íme, itt van nekünk ez a mosolygós energia, melynek hatására mi, emberek is jobb hangulatban, derűsebb hozzáállással élhetjük a mindennapokat. A jókedv ráadásul tovább és tovább terjed, hisz ki ne viszonozná az ismeretlen bolti eladó kedves mosolyát, vagy egy sosem látott embertársunk önzetlenségét.

Lapunk mostani melléklete az élzáró és a lapszabászgépekkel és technológiákkal foglalkozik. Ezek a hatalmas ütemű gyártói fejlesztések nagyon komoly beruházásokat követelnek meg a vállalkozóktól. Engedjenek meg még egy kérdést: vajon jobb megelégedettséggel térülnek meg a beruházások, ha a munkánkat fényes, tiszta, jókedvű elhatározások vezetik?

Tóth Norbert