Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2018. szeptember

A főszerkesztő üzeni

ÖNMAGUNKBÓL KIINDULNI

„A régiek, amikor világossá akarták tenni a fényes erényt az egész égalattiban, először rendet teremtettek a fejedelemségükben. Amikor rendet akartak teremteni a fejedelemségükben, először rendbe tették a családjukat. Rendbe akarván tenni a családjuk ügyeit, először tökéletesítették saját magukat.

Tökéletesíteni akarván saját magukat, először egyenessé tették a szívüket. Egyenessé akarván tenni a szívüket, először tisztává tették a gondolataikat. Tisztává akarván tenni a gondolataikat, először fejlesztették a tudásukat. Tudásukat pedig úgy fejlesztették, hogy tanulmányozták a dolgokat.

Ha megvizsgáltuk a dolgok természetét, tudásunk a legmagasabb fokra emelkedik.

Ha tudásunk a legmagasabb fokra emelkedett, akkor gondolataink őszintévé válnak.

Ha gondolataink őszintévé váltak, akkor szívünk egyenessé lesz.

Ha szívünk egyenessé lett, akkor tökéletesítjük magunkat.

Ha tökéletesítettük magunkat, akkor rend lesz a családunkban.

Ha rend lesz a családunkban, akkor jó kormányzás van a fejedelemségben.

S ha jó kormányzást teremtettünk a fejedelemségben, akkor az égalattiban békesség uralkodik.”

(Konfuciusz – A nagy tanítás)

 

Az idézetet azért hoztam ide, mert nap nap után találkozhatunk egy fura jelenséggel. A világban sok jóléti ország úgy tekint ránk, mint egy gyarmatra, ahol az ő mérhetetlen jólétük egyik záloga a mi aprópénzért elvégzett munkánk. Emiatt az utóbbiak köréhez tartozók fiai és leányai rendre önértékelési problémákkal küszködnek, és nem érzik jól magukat meg nem becsült munkájuk okán.

E havi mesterportrénk főszereplője is kínlódik e jelenség miatt. Másrészt viszont idealista értékrendje és lelki hevülete afelé tereli, hogy minőségi munkáját tisztességgel fizessék meg odaát, illetve meg tudják engedni maguknak ideát is.

S ha már az idézeteknél tartunk: a József Attila-vers inspiráló sorait megtartva, bárki, aki érez magában küldetést, nyugodtan igazítsa ki lelkében a rá vonatkozó zavaró részeket, és a kínai mester gondolatait megszívlelve tekintse magát is, szakmunkáját is értékesnek!

„Ne légy szeles. Bár a munkádon más keres – dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, ugy érdemes.”

Tóth Norbert