Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2019. július

A főszerkesztő üzeni

MUNKA. ERŐ

Első hallásra talán nem is érdekfeszítőnek számító rendezvényre lettem figyelmes. Az egyik részt vevő cég hivatalos sajtóközleménye szerint a kertépítés/kerti eszközök, valamint a hobbitevékenységek iparágazatainak gyártói és kereskedői az ún. „Csináld magad!” (DIY) világméretű csúcstalálkozóján vettek részt – melyet júniusban, az írországi Dublinban tartottak. Az idén immár hetedik alkalommal megszervezett esemény mottója a következő volt: A „Csináld magad!” mozgalom evolúciója: tervezzük, formáljuk együtt a jövőt!

Nem tudom, ki hogyan van ezzel a hírrel, de nekem a munkaerőhiány jutott legelőször eszembe. Pontosabban a munkaerőhiányra adható egyik lehetséges válasz. Ez a szervezet ugyanis hosszú évek óta képes megszólítani a tenni akaró embereket. Azokat a hétköznapi embereket, akik nem egy szakma ünnepelt sztárjai, és nem a hatalmas profit vezérli őket. Egyszerűen csak tenni akarnak valamit. Bármit, ami érdekli, lelkesíti őket. Alkotni akarnak – a két kezük munkája révén.

Nos, nekünk, a faiparban tevékenykedőknek is ilyen emberekre van szükségünk. Eddig azt vártuk, hogy ezek az emberek a szakképző intézmény kapuját elhagyva kopogtassanak nálunk. Azt vártuk, hogy legyen a kezükben szakmát igazoló papiros, legyenek fiatalok, és még sorolhatnám. Nem igazán akarnak jönni. Mit lehet tenni? Kezdjük el ott, amit mi, együtt meg tudunk tenni! Kérünk minden olyan szakembert, aki hajlandó tudását megosztani, hogy készítsen egy gyártási útmutatóval ellátott kézi skiccet, géppel készített tervrajzot, és küldje el szerkesztőségünkbe. A tervrajz vonatkozhat egy egyszerűen elkészíthető kisbútorra, bútorkiegészítőre, fából készült eszközre, tárgyra. Szerkesztőségünk felkínálja a szaklap és a faipar.hu portál felületeit arra, hogy ezek az anyagok megjelenjenek és eljussanak azokhoz is, akik titkon mindig is szerettek volna ilyen munkákat készíteni. Azon leszünk, hogy a felszínre kerüljenek és láthatóvá váljanak ezek a törekvések és a mögöttük álló lelkes otthoni kézművesek. Ezen emberek közül fognak kikerülni azok, akik az eredetileg választott szakmájukat felváltva a faiparból szeretnének majd megélni. Lesz-e kétség az ő igyekezetükkel kapcsolatban? S még valami: ne csupán magunknak akarjuk az ilyen munkaerőt! A tét az egész szakma munkaerőt érintő nehézségeken való átsegítése.

Címünk:
X-Meditor Kft. Magyar Asztalos szerkesztősége
9023 Győr, Csaba u. 21.
faipar@xmeditor.hu

Tóth Norbert