Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2019. augusztus

A főszerkesztő üzeni

A BENNÜNK ÉLŐ ZSENI

Eötvös Loránd-emlékév az idei: 1919-ben hunyt el Eötvös Loránd fizikus, geofizikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, államférfi. Az évfordulóról számos program keretében emlékeztek, emlékeznek meg; tegyük ezt meg mi is egy kicsit! Fizikai kutatásaival 1871-ben, 23 évesen kiérdemelte, hogy magántanári képesítést kapjon. 25 évesen megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia levelező, 35 évesen rendes tagjává. 41 éves korában pedig ő lett az MTA elnöke, amit 16 évig be is töltött. Őrzi a nNevét őrzi egy fizikai törvény (a folyadékok különböző hőmérsékleten mért felületi feszültsége és molekulasúlya közötti összefüggést az Eötvös-féle törvény magyarázza), valamint az Eötvös-inga, eredeti nevén csavarási,- azaz torziós- inga, melynek adataiból megrajzolható a föld belsejének térképe. Az Eötvös-inga korának leghatékonyabb eszköze volt a föld alatti kőolajmezők felismerésére.

Régi szép idők – mondhatná bárki. Így van, de máris szeretném hozzátenni: nem kell, hogy múltidő legyen! Ne hagyjuk, hogy elérhetetlen távolságba kerüljenek azok, akikre méltó a világ! Kiválóságok köztünk is élnek, sőt, bennünk is szikrát vethetnek: tiszta elhatározásaink, kitartó cselekvéseink képesek eredményeket hozni. Lehet, hogy ma még senki sem figyel fel rájuk, de holnap talán igen. Honnan veszem mindezt? Nem tudom, csupán erős a meggyőződésem, hogy a világ szépen, újra és újra felszínre hozza értékeit; elég csak körülnézni, és máris megérezhetők, felismerhetők. E percben is találhat ilyet a kezében lévő újság lapjai között, kedves olvasóm. Íme, pár ezek közül:

A Solar Decathlon házépítő versenyen felépített környezettudatos házak között tucatnyi friss, eredeti ötlettel lehet találkozni – mind fiatal egyetemisták munkája.

A mMellékletünk vezértémájának választott irodai térrendezés főszereplői többek között az Y és Z generációs fiatalok. Egy részüket kivételes igazságérzetük, jó meglátásaik és korrupciómentes törekvéseik miatt már most különlegesnek ítélnek meg korunk szociológusai és pszichológusai. A fából készített házi malom és pelyhesítő pedig a nemzetközi sikerét nagyban köszönheti Mesterportré rovatunk főszereplőjének.

Zsenik bennünk is, közöttünk is élnek. Higgyünk benne, és akkor megmutatkoznak!

Tóth Norbert