Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2020. október

A főszerkesztő üzeni

FORTITER IN RE SUAVITER IN MODO

A fejlődés és a tradíció együtt kíséri az asztalosszakmát. Szinte hetente látnak napvilágot újabbnál újabb technológiák, eszközök, anyagok. Sok gyártó már eleve rendszerbe illeszti ezeket. Természetesen egy-egy ilyen komplex termék elsőre drágának tűnik, de többünk felismerte már, hogy nemcsak az adott termék árát kell nézni, hanem a felhasználás módját is, azt, hogy sokkal precízebben és biztonságosabban végezhető a munka. A lapunkban most megjelenő írások sok esetben olyan technológiákról, termékekről szólnak, melyek alkalmazását érdemes fontolóra venni, és beilleszteni a mindennapi protokollokba.

E havi mellékleteink egyik központi témája a konyhabútor. Több oldalról közelítjük meg a kérdést, hiszen ez az a bútorfajta, amellyel szemben komoly elvárásokat támaszt a megrendelő. Lesz szó funkcionalitásról, tervezési szempontokról, alapanyagokról, vasalatokról. Megkérdeztünk egy lakberendezőt is, mik a tapasztalatai és hogyan látja ő a konyhák világát. Milyen szempontokat vesz figyelembe egy megbízásnál és mikortól lép be az asztalos a képbe.

A látványtervező programok használata is mindennapos. A magyar fejlesztésű Piper szoftvercsalád régóta áll a bútorkészítők szolgálatában. Olyan szakember osztja meg ismereteit az olvasóval, aki régóta használja a szoftvert, megtudhatjuk, hogy mik a tapasztalatai tervező és ügyfél szemszögből nézve. Ha már tervezés, akkor a Blum korpusztervező szoftverét is alaposan kitárgyaljuk. Miért volt szükség a telepített változat elhagyására és áttérni az online elérhető alkalmazásra? Milyen plusz funkciók érhetők el és hogyan tudjuk ezeket kiaknázni? A korpusztervezővel történő ismerkedést is igyekszünk segíteni pár tippel, ötlettel. Ez a szoftver nagyban segíti a tervezési fázist, a korrekt árkalkulációt is. Továbbfejlesztették a szereléshez szükséges dokumentációt, ami mostantól képes melléklettel segíti a nehezen beazonosítható alkatrészek beszerelését.

A tervezésnél maradva: a konyhákat az ergonómia oldaláról is megvizsgáljuk. A konyha munkahely is, és nekünk, asztalosoknak olyan szolgáltatást kell nyújtanunk, ami ezt a követelményt figyelembe veszi és olyan megoldásokat kínál, amilyeneket egy multi nem, vagy csak részben tud. A személyre szabott és minden igényt kielégítő termék készítése olyan versenyelőnyt rejt, amit ha jól kezelünk, jobban pozícionálhatjuk magunkat a piacon. A konyhabútorok munkalapjairól és az elhanyagolt vasalatkiegészítőkről, valamint a világítástechnikában történt fejlesztésekről is írunk.

Új lapanyagokat is bemutatunk egy rövidebb interjú keretében. Ezeknek a termékeknek az az érdekessége, hogy MDF-alapúak és a felületük PVC-vel borított. Félelmetesen szép textúrák, színek, minták érhetők el.

A kezdő és kis méretű műhelyeknek ajánlunk alapgépeket. Többfunkciós kombinált gépek csakúgy szerepelnek a hasábjainkon, mint kis méretű, de induló vállalkozásoknak kiváló, sokoldalúan használható fűrészgépek, véső- és marógépek – ezekről is olvashat a kedves érdeklődő.

A Mesterportréban egy kiváló, nagy tapasztalattal rendelkező embert ismerhetünk meg. Az ifjúkor útkereséséről, a szakmai alázat és a kreativitás páratlan kombinációjáról írunk. A vázlatrajzokkal és kész bútorokkal is illusztrált riport inspiráló lehet a pályakezdőnek, de még a középkorú szakembereknek is.

Kellemes kikapcsolódást, szakmai feltöltődést, illetve remélhetőleg hasznos információkkal való gazdagodást kívánok!

Hauch Tamás