Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2020. június

A főszerkesztő üzeni

MEGVÁLTOZTATOD. ELFOGADOD. KILÉPSZ

Mesterportrénk főszereplője szinte már idealista módon hisz a faipari szakmai képzésben. Miután már több száz gyerek gyakorlati oktatását felvállalta magára, jelenleg azon fáradozik, hogy a szakképző tanárok számára indítson (tovább)képzést. Bár a cikkből nem derül ki, de a beszélgetésünk során elmondta, hogy rengeteg támadás érte (és ez tényleg komoly) azzal kapcsolatban, hogy önzetlenül akar adni… Ennek ellenére teszi a dolgát: ott, ahol van, azzal, amije van.

Nos, az oktatás és a szakképzés tipikusan az a terület, ahol hiányosságainkért, felkészületlenségeinkért másokat lehet okolni: „Nem tanították meg”, mondhatná a diák, „Nincs pénz szakképzésre” vagy „Nem jelentkeznek a diákok asztalosnak”, mondja a tanár.

Nem akarom a szakképzés vélt vagy valós nehézségeit sem vitatni, sem kicsinyíteni. Viszont az élethelyzetekre adott válaszokról már szívesebben beszélek. Mert vannak, akik elképesztő ellenszélben is teljesítményt tudnak felmutatni, míg mások az elfogadható körülményeket is sorscsapásként élik meg. Eckhart Tolle A most hatalma című könyvében van egy hármas módszer arra, hogy hogyan reagálhatunk a felénk jövő nehézségekre. Tanulságos, mert leegyszerűsíti a lehetőségeinket, és rávesz, hogy felelősségteljesen cselekedjünk. Ez a hármas lehetőség: megváltoztatod, elfogadod, kilépsz. Megvizsgálva a helyzetet, annak a lehetőségét is megláthatjuk, hogy meg tudjuk-e változtatni az adott szituációt. Ha realizálni tudjuk ezt, akkor azokat a lépéseket kell meghatározni, amelyek mentén a kívánt változás végbe tud menni. Ha ez is megvan, akkor pedig meg kell tenni a lépéseket. Nyilván lesznek nehézségek, ezt jó tudni. De ha az elhatározás megtörtént, hogy megváltoztatom, akkor ez minden akadályokon képes keresztülsegíteni.

Aztán létezik az az állapot, amiben csak azt tudjuk mondani: nem vagyok ura a helyzetnek. Ekkor az egyik dolog, amit tehetünk, ha elfogadjuk azt, ami van. Fontos látni: ez nem megalkuvás! Csupán arról szól, hogy hozunk egy döntést: elfogadjuk a helyzetet. Azt fogadjuk el, hogy ezt most végig kell csinálni. Ez is egy jó döntés, csupán tudjuk azt, hogy saját elhatározásunkból tesszük, amit teszünk.

S végül dönthetünk úgy is: kilépünk a helyzetből, mert nem tudjuk elfogadni azt, ami van, és beláttuk, hogy megváltoztatni sincs módunk. Az élet bármilyen nehéz helyzet elé állíthat minket, ha tudatosítjuk magunkban, hogy van három lehetőségünk és közülük felelősen választunk egyet, nos, akkor hatalmasat tettünk önmagunk helyzetének rendezésére.

Tóth Norbert