Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2020. augusztus

A főszerkesztő üzeni

CTRL+ALT+DEL – ÚJRAINDÍTÁS

Olyan váratlanul és olyan erővel érte a világot a koronavírus-járvány, ahogy derült égből csap a villám a javában zöldellő fába, s akkora károkat okozott a gazdaságban, mint amekkora pusztítást végez az elektromos égi kisülés a feldolgozhatóvá növekedett, értékes tölgyben. A 2008-as sokk után felépült, szépen prosperáló globális gazdaságot egy mikroszkopikus kártevő hetek alatt ledöntötte a lábáról, s még ma is kétséges, hogy az eszméletre térés tartós marad-e vagy csak átmeneti a javulás. Még bujkál a fertőzés a szervezetben, vagy újraindul a 2.0-ás civilizáció?

A Covid-19 nem csak a nemzetközi piacok széles hálózatát zilálta szét, alattomosan bekúszott a hétköznapjainkba: maszkot viselünk, elszeparáljuk idős és fiatal embertársainkat, sőt hozzátartozóinkat, literszámra fogynak a fertőtlenítőszerek, távolságot tartunk, online iskolába járunk, tanuljuk, hogyan lehet home office-ból megkeresni a kenyérre valót. Váltásra kényszerültünk mindennapjaink szervezésében, nem csak a bennünket körülvevő gazdasági hálózat, a privát szféra is ismerkedik a 2.0-ás modell működésével.

Modellváltás a világban, az otthonokban, sokszor a munkahelyeken is. És persze sokszor nem a koronavírus miatt. A változások idejét éli az Asztalos is, új utak, kapcsolódási pontok, új igények felé indul el a lap és a hozzá kapcsolódó online felület, a faipar.hu – megújuló szerkesztőcsapattal. Ahogy a digitális eszközök, szolgáltatások egyre szélesebb körű elterjedése megváltoztatja az asztalos- és faipari szakmában használatos módszereket, szerszámokat, gépeket, úgy változtatja meg a digitális környezet az olvasói igényeket, s ezeknek az új elvárásoknak meg kell felelni. Szerencsére az a szakma, melynek törzsével és ágaival az Asztalos újság foglalkozik, olyan erős tradíciókra épül, amely lehetővé teszi, hogy hagyományainkat, értékeinket megőrizve nyissunk a modernizáció felé, úgy hozzunk létre újat, hogy közben őrizhessük a régit.

Az újság kiadójának célja olyan lapszerkesztői közösség építése, amely az évek során igazoltan bevált elemeket megőrzi és tovább élteti, ugyanakkor képes új eszközökkel, új módszerekkel, friss szemlélettel még jobban szolgálni az olvasók és a hirdetők igényeit. Szeretnénk a jövőben is megőrizni a nyomtatott újságban való megjelenés presztízsét, fokozni az internetes felület rugalmasságát, szeretnénk megmutatni a szakmai részterületek színességét, az oktatás előtérbe helyezésével összekapcsolni a mestereket a tanulókkal, a diákokat a szakképző helyekkel, a szakipari szerszámok, berendezések gyártóit és forgalmazóit közvetlenül összekötni fogyasztóikkal. Asztalos 2.0 – mondhatnánk így is. Az újrainduló, újratervező világgal, a benne élő faipari szakemberekkel együtt az újraindítás és újratervezés szándékával kezd munkába egy megújuló lapkészítő csapat, s reméljük, rövid időn belül a változások az olvasók számára is láthatóak lesznek. Nem könnyű ma értékes, szakmailag korrekt, érdeklődésre számot tartó újságot készíteni. De ha az olvasók és a hirdetők elfogadják ezt a jelképes kinyújtott kezet, együtt sikerülni fog!

Pintér Imre