Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2021. január

A főszerkesztő üzeni

ÚJ ÉV, ÚJ TERVEK, ÚJ KIHÍVÁSOK

Mindenekelőtt a munkatársaim és a magam nevében is szeretnék eredményekben és sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kívánni. Tudjuk, hogy az elmúlt év több szempontból sem volt ideális, de nem csupán emiatt törekszünk arra, hogy idén új nézőpontból közelítsük meg az asztalosszakmát.

Ebből kifolyólag már a januári számba is igyekeztem olyan cikkeket összeválogatni, melyekből reményeim szerint minden kedves olvasónk megtalálja a szakmánkhoz kötődő izgalmas, vagy gyakorlati szempontból hasznos információkat.

Az idei évtől lapszámonként két melléklettel jelentkezünk. Az egyikben a technológiákat, vagy egy adott témát járunk körbe az aktualitások jegyében. A másik állandó rovatunk kisgépeket mutat be. Nem katalógusból, nem mások tapasztalatai alapján, vagy gyártói adatokból írunk. Kipróbáljuk, nekiengedjük az anyagnak – és tapasztalunk. Végigvesszük a gépek minden porcikáját és a megtapasztalt információkból bemutatót teszünk közre. Két–három gép lesz mindig a palettán, most az akkus merülőfűrészek kerültek górcső alá. A mellékletet az aktuális gépek munkavédelmével is támogatjuk. A Metabótól és a Bosch-tól kaptunk kipróbálásra egy-egy gépet. Sok egyéb mellett mindegyikben találtunk olyan műszaki fejlesztést, kuriózumot, amely a használhatóságot felhasználói oldalról is támogatja.

A gardrób a tapasztalatok alapján a második leggyakoribb szekrényszerkezet a konyhabútorok után. Megkérdeztünk erről egy lakberendezőt, ő hogyan látja a kérdést. A témát illetően nem mehettünk el szó nélkül a leggyakoribb frontvasalatok mellett sem. Itt igyekeztem mind az előnyöket, mind a hátrányokat megvizsgálni az adott mechanikai megoldások esetében. A világítás itt is kulcsfontosságú, ezért a szekrénybe „bebújva” ezt a területet is átrágjuk – és rendszerbe helyezve próbálunk megoldásokat javasolni.

Mesterportrénkban ugyancsak izgalmas emberről olvashatunk. Hosszú utat járt be addig, míg végül visszatalált az asztalosság azon területéhez, amelyben valóban napról napra alkothat, teremthet. Szakmaszeretete és embersége teszi őt azzá, aki. Lényegében a semmiből hozott létre egy kis szakmai miliőt, ahol olyan emberekkel veszi körbe magát, akikkel közös a céljuk, a küldetésük.

Ellátogattunk Törökbálintra, az M.L.S. Magyarország főhadiszállására is, ahol megtekinthettük az újonnan épült csarnokot. Ennek kapcsán az M.L.S. Magyarország történetéről, jelenéről és jövőjéről is találnak egy cikket. A fakanál a konyhai mindennapok szerves része, de vajon tudjuk-e, hogyan készül? Melyek a gyártás főbb mozzanatai – és ki az, aki az egész mögött áll? Gerencsér Kinga cikkéből ez is kiderül.

Bízom abban, hogy lapunkban mindenki talál olyan információkat, melyekre a munkájához szüksége lehet. Kellemes lapozgatást, hasznos szemezgetést kívánok minden kedves olvasónknak!

Hauch Tamás