Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. október

A főszerkesztő üzeni

 

NAGY A PÖRGÉS

Úgy látom, nagy mozgolódás van napjainkban az asztalosiparban – a kisebb vállalkozásoknál, a nagyobb bútoripari cégeknél, a beszállító és forgalmazó partnereknél egyaránt. Nagy a jövés-menés a kis és nagy gépgyártóknál is, így az év végén több cég is informatív előadásokat, bemutatókat szervez viszonteladóknak, vásárlóknak egyaránt.

A Bors és Horváth Barkácsáruház Kft. 28 asztalost invitált gyárlátogatásra az osztrák Grass vasalatgyártó központjába, ahol megtekintették a központi, inspiratív bemutatótermet, a modern logisztikai központot és a gyártási részleget. Meghívást kaptunk a Roto cégtől is, amely novemberben tartja a 17. nemzetközi szakmai sajtónapját, amelyen biztosra veszem, hogy újdonságokkal is készülnek. November 6-ig tartják a Határtalan Design kiállítást a Kiscelli Múzeumban, ahol megtalálhatjuk a hazai bútorcégeket és megtekinthetjük több bútortervező kitűnő alkotásait. November 4–6. között ismét megrendezik az Otthon Design kiállítást a Hungexpón, ahol a tervezett programok között szerepel a Wood Smart – A fa- és bútoripar kitörési lehetőségei (Szakmai előadások a Fabunió szervezésében), a Wood Like After pop up – FABUNIO által kiírt pályázat legjobbjainak bemutatkozása, az Első lakás – lakberendezési trendek bemutatása, ezen felül látványos workshopokkal, bemutatókkal készülnek a szervezők.

A Balaton Bútor Facebook-oldalán láthattuk, hogy Kölnből jelentkeztek be a Orgatec vásárról, ahol 40 országból 750 feletti kiállító jelent meg több mint 150 ezer négyzetméteren. Augusztusban írtunk arról, hogy több év kihagyás után, újra megrendezték a Holz-Handwerk kiállítást Nürnbergben, ahol az érdeklődők megtekinthették a gyártók legújabb faipari kis és nagy gépjeit, megismerhettek új alapanyagokat, kipróbálhattak faipari szoftvereket. Az elmúlt hetekben a WorldSkills Competition 2022 Special Edition világversenyen Nagy Dánielnek és Sajtos Dánielnek szoríthattunk épületasztalos és bútorasztalos versenyszámokban, ahol is kiválósági érmet nyertek. Izgulhattunk Lampert Benedek miatt is, aki ács versenyszámban mutatta meg tehetségét. Ezúton is gratulálunk az elért sikereikhez!

A héten az egyik barkácsboltban épp előttem zajlott az ügyvezető és az egyik főbb kéziszerszám-gyártó képviselője közt a programegyeztetés a márka külföldi programjáról és az azokon való részvétel részleteiről. Kicsit irigykedtem. Mint megtudtam, nagyszabású rendezvényt szervez a gépgyártó, a viszonteladóknak. Nagy a pörgés! Az e havi újság témáihoz is több asztalossal egyeztettem. Ilyenkor mindig puhatolózok, hogy megy az üzlet? Vírus, válság stb. ellenére dübörög-e a szakma? Szerencsére, mindenhol csak pozitív választ kaptam, aminek nagyon örültem. Nagy meglepetésemre, a vállalkozók többsége úgy nyilatkozott: köszönik, úgy jövő év tavaszáig el vannak látva munkával. Bízom benne, hogy a legtöbb asztalos cég hasonló cipőben jár!

A Magyar Asztalos Magazin viszont töretlenül szállítja az új információkat, működő technikákat, újdonságokat. Bízunk benne, hogy mi is hozzá tudunk tenni ehhez a pörgéshez hónapról hónapra. Kellemes olvasást kívánunk a szerkesztőség nevében az e havi magazinhoz!

Laukó Zoltán