Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. június

A főszerkesztő üzeni

 

…a magasságot megszelídíti, fölolvasztva fokokká a dermedt függőlegest… (Petri György: Lépcső)

A lépcsők története az első emberi építményekig nyúlik vissza, amelyek valószínűleg faragott rönkök vagy lapos sziklák voltak, amelyeket a kunyhók vagy akár barlangok megemelt bejáratához való könnyebb hozzáférés érdekében halmoztak egymásra. Ahogy a civilizáció és az építési technikák világszerte fejlődtek, az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában pompás lépcsők alakultak ki. A belső és külső lépcsők azóta is velünk vannak. A csigalépcsők már a nagyon korai középkorban elterjedtek, hogy segítsék a védőtornyok vagy templomtornyok megmászását. A palotákban és a későbbi kastélyokban a lépcsők kialakítása egyre pompásabbá és díszesebbé vált. A bejárattól a felső emeletre emelkedő nagy lépcső központi elemmé vált, hogy lenyűgözze a látogatókat a gazdag házakban és üzletekben. A világ legextrémebb lépcsője 11.674 lépcsőfokból áll, amelyek 3,2 kilométer magasra másznak fel a svájci Niesen-hegy falán. Jelenleg egyetlenegy olyan lépcső sem létezik, ami akárcsak méretben megközelíthetné. Ez a hossz a New York-i Szabadság-szobor harmincháromszorosának felel meg, valamint a világ legmagasabb épületére, a dubaji Burdzs Kalifára is köröket ver, egészen pontosan négyszer magasabb. Érdemes rákeresni a monumentális csigalépcsőre is, amit Linzhou (Kína) település közelében építettek, amely a Taihang-hegység oldalán tekeredik fölfelé.

E havi lapszámunk fő témája a lépcső, amely már évszázadok óta segíti az embert, hogy magasabb pontokon lévő helyeket érjenek el könnyedén, vagy épp építészeti elemként felhasználva, azon belül is a szintkülönbségek áthidalására, hogy egy adott teret optimálisan ki tudjunk használni. Olvashatunk a lépcső történetéről egy hosszabb cikket, amiből megtudhatjuk, hogyan fejlődött a lépcsőkészítés mestersége. Készült interjú egy lépcsőkészítő mesterrel, Chris Izinggel, aki magyar származású, de jelenleg Angliában alkotja kis csapatával a lépcső remekműveit. Bemutatunk egy profi programot, a Stair Designert, ami a lépcsőszerkesztés mellett további rengeteg szolgáltatásával segítheti a lépcsőszerkesztés és -gyártás folyamatait. Ezt megelőzően érdemes átolvasni a kicsit szárazabb, de a lépcsőkészítéshez elengedhetetlen alapszabályokról szóló cikkünket.

Nagy élmény volt számomra, hogy igazi mesteremberek, szakemberek vettek részt és segítették az e havi munkánkat. Nagyon köszönöm Chris Izing és Solti Péter türelmét és segítségét! A közeljövőben is szívesen dolgoznánk együtt asztalosműhelyekkel, forgalmazókkal, annak érdekében, hogy minél pontosabb és szakmaibb cikkek születhessenek a Magyar Asztalos magazinban.

Mindenkinek jó olvasást kívánok az e havi lapszámhoz, kitartást mindenkinek ebben a nagy melegben!

Laukó Zoltán