Magyar Asztalos

szakfolyóirat

Magyar Fa- és Bútoripari Unió hivatalos fóruma

2022. szeptember

A főszerkesztő üzeni

 

LÁSSUK SZEBB ABLAKON ÁT A JÖVŐT!

A 60-as években még készültek egyrétegű faablakok, amelyek UW (a teljes ablak hőátbocsátási képessége) értéke 5,8 W/m2K lehetett. A 70-es évektől kezdve általánosnak tekinthető kétrétegű, gáztöltés nélküli ablakok hőátbocsátási tényezője 3,2 W/m2K körüli, míg a gázzal töltött ablakok 1,5–2,4 W/m2K értékekkel rendelkeztek. Ezeknél is jobbak a korszerű, nemes gázzal (pl.: argon) töltött, háromrétegű ablakok, ahol az UW értéke már 1 W/m2K alá kerül. A tavaszi FAMASZ-konferencián elhangzottak alapján az UW értékek tovább szigorodnak, valamint 2025 után nagy valószínűséggel a 90–92-es, vagy vastagabb, 106-os szerkezetek lesznek már csak az új szabvány szerint megfelelőek. Szerettünk volna utánajárni, hogy jelenleg a nyílászáró cégek hogyan készülnek ezekre a változásokra, s ahol már megtörténtek a fejlesztések, milyen technológiával és munkafolyamatban készítik termékeiket.

Több céget is megkerestünk, de sajnos a megnövekedett munkák miatt egyelőre nem tudtuk időpontot egyeztetni a személyes találkozóra. Annak ellenére, hogy a műanyag nyílászárók elterjedése folyamatosan fenyegeti a fa alapú termékeket, mégis az látszik, hogy szükség van a fából készült ablakokra és ajtókra. Az elszabadult energiaárak miatt nagyon sokan döntöttek úgy, hogy még a tél előtt lecserélik elöregedett és nem túl hatékony nyílászáróikat, hogy javítsák otthonuk hőszigetelő képességét. Többségük a fa nyílászárók mellett tette le voksát. Ez egyrészről jó a nyílászáró-gyártó cégeknek, hiszen érkeznek a megrendelések, másrészt viszont nagy feladat a hirtelen jött munkamennyiség megszervezése, legfőképp az alapanyagok beszerzése. A közösségi médiában is tapasztalható további nagy probléma a képzett munkaerőhiány, ahol a képzett szó igenis nagyjelentőségű egy nyílászárók gyártásával foglalkozó munkahelynél. Ennek ellenére, már olyan munkaerőt is keresnek a vállalkozások, akiket saját maguk tanítanak be egy adott munkafolyamatra. Miközben az e havi témához kerestem anyagokat, rábukkantam egy faipari gépeket forgalmazó cég weboldalára, ahol saját ügyfeleiket interjúvolták arról, hogy mennyire vannak megelégedve a megvásárolt gépekkel. Az asztalosműhely tulajdonosa elmondta, hogy milyen szolgáltatásokkal várják a megrendelőket – a lista egyébként nem volt rövid, leginkább bútoripari termékekről esett szó –, ám a végén hozzátette: kivéve nyílászárók gyártása.

A volt oktatóm, tanárom, mesterem – akinek nyílászárók gyártásra berendezett kis műhelye volt – az utolsó éveiben azt mondogatta, hogy ezt az egészet abbahagyja, bútorgyártással fog foglalkozni, mert abban van most a pénz – mondta akkor. Sajnos, ezt már nem tudta megvalósítani, mert ott fönt rendezte be kis műhelyét, de gyanítom, nem is gondolta komolyan akkor már. A szomorú ebben az, hogy a kisebb műhelyek, amelyek már több tíz éve gyártják az ügyfelek részére az ablakokat és ajtókat, szinte hónapról hónapra élnek, s nagyon nehezen tudnak előre tervezni. Megélhetésük veszélybe kerül, a rezsiköltség kegyelemdöfés lehet sok műhely számára. Más a helyzet azokkal a cégekkel, amelyeknek volt lehetőségük időben fejleszteni, termékpalettájukat növelni, vagy akár külföldi megrendelőket is szerezni. Ők talán könnyebben átvészelik a jelenlegi válságot. Mindenesetre egyértelmű, hogy fa nyílászárókra van igény. Több építész is a fát részesíti előnyben az ablakok és ajtók terén, amikor családoknak tervezi az új otthonukat. Rengeteg jó tulajdonsága miatt érdemes a fa alapanyagú nyílászárót választani. Küllemre, de a faanyag textúrája miatt sem lehet semmilyen műanyag, vagy fólia termékkel összehasonlítani.

Szeptemberi számunkban elindulunk a nyílászáró témában, s az újság hasábjaiban folyamatosan számolunk be a terület újdonságairól, változásairól. Már most írunk az ablakok és ajtók eddigi fejlődéséről, történelméről, a modern ablakok tulajdonságairól. Gépmustra rovatunkba hosszasan mutatjuk a jelenleg a piacon lévő legprofibb excentercsiszolókat. Foglalkozunk nyílászárók felújításával, zsalugáterek tervezésével, valamint bemutatunk vasalatokat és további profi gépeket is. A szerkesztőség nevében jó olvasást és kellemes kikapcsolódást kívánok!.

Laukó Zoltán