Roto Szaksajtónap

A Roto Csoport a 2023-as pénzügyi évet várhatóan alacsony, egy számjegyű árbevétel-növekedéssel zárja. Dr. Eckhard Keill, a Roto Frank Holding AG igazgatója elégedettségét fejezte ki a három üzletág teljesítményével kapcsolatban. Stratégiai akvizíciók, ígéretes termékfejlesztések és új szolgáltatások révén tovább növelték vonzerejüket. A Roto csoport képviselői november 13–14-én Grazban, a kalsdorfi Roto-gyártól mindössze néhány kilométerre, a 18. Nemzetközi Roto Szakmai Sajtónapon találkoztak az újságírókkal.
 



„A Roto Csoport három divíziója a 2023-as pénzügyi évet arra használta fel, hogy stratégiai akvizíciókkal, termékfejlesztésekkel és a szolgáltatás kínálat bővítésével tovább növelje vonzerejét”. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Eckhard Keill, a Roto Frank Holding AG igazgatója a 18. Nemzetközi Roto Szakmai Sajtónapot Grazban. A sajtónapot megelőző napra meghívást kaptunk a Roto kalsdorfi gyárába is.


Kalsdorfi gyárlátogatás

Stílusosan a vendégeket fúvószenekar köszöntötte, valamint a vendéglátós sátrakból az igazán finom illatok, amelyek a csípős hidegben jól eső forralt bortól és az egyéb finomságoktól keringtek a délutáni szürkületben. A Roto Csoport számos gyártóhelye közül a legnagyobb és legsokoldalúbb az ausztriai Stájerország régiójában található. A Roto termékeinek széles választékát gyártja a kalsdorfi gyárában. Az ajtózár-sorozatok összes eleme elkészíthető itt, a teljes ajtózsanér-készlettel együtt. A helyszínen Roto NX és NT ablakrendszereket, valamint Roto ablakredőny vasalatokat is gyártanak. Mielőtt a Roto termékei piacra kerülnének, komoly fejlesztési teszteken, valamint a modern tesztlaboratóriumaikban különféle terhelési tesztek sorozatán esnek át. Minden vizsgálatot a legújabb nemzeti és nemzetközi szabványoknak és irányelveknek megfelelően végeznek el. Kalsdorfban található a Roto egyik akkreditált bevizsgálóközpontja. Az ügyfelek itt elismert tanúsítványokat szerezhetnek, például az ablakok RC 4-es szintű betörésvédelmi követelményeknek való megfeleléséről is. A gyárat folyamatosan modernizálják, nemrég komoly nap elemparkot építettek a gyár köré és a fűtését biomassza fűtőművel is erősítik.


Rossz szabályozások és nem létező támogatások

A Roto Frank Fenster- und Türtechnologie GmbH (FTT) és a Roto Frank Dachsystem-Technologie GmbH (DST) számos ügyfele időben reagált az építőiparban igen gyorsan kialakuló negatív változásokra. – Sajnos az új építkezések megtorpantak, amely magával hozta azt a problémát, hogy nyílászáróból is kevesebb kellett. Így azzal tudtak erősíteni a kivitelező cégek, hogy karbantartási szolgáltatásukat kezdték el erősíteni és beindultak a felújítási munkálatok az energiaspórolás jegyében – mondja a holding igazgatója, Dr. Eckhard Keill. A Roto Frank Professional Service GmbH (RPS) szintén jelentős mértékben a régebbi ablakok felújításának köszönheti idei hatalmas növekedését. Dr. Keill becslése szerint azonban, a meglévő épületek ablakcseréje iránti lelkesedés sokkal nagyobb lehetett volna, ha a politika „rossz időzítéssel" nem csökkenti a felújítási kedvet a Roto számára oly fontos német piacon. – Hajlamos vagyok a német háztulajdonosok bojkottjáról beszélni. Egy bojkottról az ésszerű és hibás támogatási programokról folytatott kaotikus viták miatt – fogalmazza meg éles kritikáját Dr. Keill. Ugyanakkor bírálta az EU parlamentjének lassú munkáját is az épületekről szóló irányelvvel kapcsolatban. Még mindig nem világos, hogy Európában a meglévő épületek felújítását végül hogyan kellene megfelelő keretek között kivitelezni, milyen jogi és szakmai kritériumoknak kell megfelelni. A szabályozás és a támogatások meg nem léte sajnos az embereket elbizonytalanítják, kivárnak, így a már aktuálissá vált felújításokat eltolják, akár 1–2 évvel is.



Dr. Eckhard Keill


Válság miatti felhalmozás

A világjárvány csúcsidőszakában a kereskedők attól féltek, hogy huzamosabb ideig nem jutnak majd áruhoz, így elkezdték raktáraikat feltölteni, felhalmoztak. Mindemellett az építőipar drámai mértékben visszaesett, a finanszírozás már nem volt elérhető az építők számára. Az építési árak robbanásszerűen megemelkedtek, a politikai döntések pedig további bizonytalansághoz vezettek. Az építési engedélyek például mintegy 30 százalékkal estek vissza, míg a panelházgyártók megrendelései esetenként akár 80 százalékkal is elmaradtak. Mindezek hatására a kereskedők még mindig nagy felhalmozott készlettel rendelkeznek, a gyártó felé a megrendelések elmaradnak a szokásos igényekhez képest. A Roto a termelésben és a rendelésekben bekövetkezett negatív változásokat megérzi természetesen, de a helyzet nem drámai. – Biztos alapon állunk, és továbbra is a megszokott, megbízható partnerek maradunk ügyfeleink számára a válság alatt és után is – mondja Christoph Hugenberg, a Roto Frank Dachsystem-Technologie (DST) vezérigazgatója.
 


Christoph Hugenberg

 

Minden erővel a megoldást kell keresni

A politikusoknak muszáj felismerni a problémát és olyan intézkedéseket, támogatási rendszereket kell létrehozniuk, amivel segíteni tudják azokat a családokat, akik felújítanák otthonaikat, amivel rengeteg energiát tudnának megspórolni. – Fel kell szítani a felújítás iránti keresletet, rá kell venni az embereket, hogy befektessenek a környezetvédelembe! Ezért különösen a mi ágazatunknak kell megbízható partnerként pozícionálnia magát azok számára, akik komolyan veszik a környezetvédelmet és tenni akarnak a jövőért. Ellenkező esetben a jövőben fontos szerepet játszó ágazatok és vállalatok szenvedhetik meg a következményeket. Az építőipar teljes értéklánca mentén működő, egészséges vállalatok nélkül nem lehet megoldani az olyan problémákat, mint az életterek hiánya és a túlzott kibocsátás. A nyílászáró-ipar és az olyan vállalatok – mint például a Roto is – fontos szerepet játszhatnak a jövőben az ilyen jellegű problémák megoldásában. Számos vállalat gazdasági megélhetését biztosíthatná, ha Európában végre fellendülne az épületek felújítása.


Alkosson mindenki nagyot a maga területén

– Azt látjuk, hogy az ideológiai indíttatású kísérletek, amelyek a fogyasztói keresletet – támogatások révén – bizonyos felújítási termékek vagy intézkedések irányába próbálják terelni, csak óriási bürokratikus erőfeszítéseket eredményeznek, és középtávon kontraproduktívak.

A Roto-nál sok jól képzett szakember van, akik megbízhatóan azok oldalán állnak, akik nem csak tervezni, hanem építeni is akarják a jövőt. – Minden eddiginél jobban fel vagyunk készülve az elkövetkező évekre, amikor az épületfelújítás fel fog gyorsulni, s a nyílászáró ágazat az ökológiai problémák megoldásában fontos szerepet fog betölteni.

A termékportfólióba, a szolgáltatások fejlesztésébe, a nemzetközi jelenlétbe, valamint a fenntarthatóság érdekében történő beruházások tovább javították a három üzletág kilátásait.

 


Dr. Christian Faden


A felújítás eredményes és tesztekkel bizonyított

– A lakástulajdonosok, épületkezelők és a lakásszektorbeli cégek aktív bevonásával az RPS elkötelezte magát egy fontos üzenet közlése mellett: a régebbi ablakok rendszeres ellenőrzése és szükség esetén felújítása fontos az építőipar szénlábnyoma szempontjából, s ezt mindenképpen meg kell tenni a fenntarthatóság és a funkcionális biztonság szempontjából. Ezt már Dr. Christian Faden (RPS CEO) mondja. Az RPS-nél a nyílászárók felújítása a vasalat és a tömítések cseréjét jelenti – ez az intézkedés a régebbi ablakok működését és energiahatékonyságát egyaránt javítja. Bárki, aki a területen dolgozik, tudja, hogy a megkeményedett ablaktömítések és a kopott vasalatok nem tömítenek megfelelően. A forgalom zaja a rossz tömítés miatt csukott ablakokkal is eléri a lakótereket. Mindenképp számokkal is szerettük volna bemutatni, hogy milyen hátrányokkal jár egy idősebb nyílászáró. Az RPS először szerződtetett egy tesztlaboratóriumot, hogy egy 30 éves faablakon végezzen összehasonlító méréseket az ablak korszerűsítése előtt és után. Professzor Dr.-Ing. Andreas Beck, a stuttgarti Hochschule für Technik (University of Applied Sciences) Akusztikai és Termikus Épületfizikai Központjának munkatársa a mérési eredmények segítségével meghatározta, milyen hatásai lehetnek az ablakkorszerűsítésnek egy lakóegység energiaigényére. Számításait ő maga mutatta be a Trade Press Day alkalmával. – A nyílászárók tömítési tulajdonságait helyreállító ablakkorszerűsítés akár 15 százalékkal is csökkentheti a fűtési költségeket – mondja. Bár a 30 éves nyílászárók nem hasonlíthatók az új ablakokhoz, a meglévő épületek által pazarolt energia mennyisége még így is csökkenthető. A szakember részletesen leírta, hogy milyen szélnyomásnak vannak kitéve az ablakok az épületburokban elfoglalt helyzetüktől függően, és miért rontják jelentősen a komfortérzetet, továbbá miért okoznak energiaveszteséget az ablakokon lévő kisebb szivárgások is. Számításai szerint a szobafűtésnél akár 300 kW/h energia-megtakarítás is lehetséges, ami évente és ablakonként megközelítőleg 30 m3 gáznak felel meg egy ablakkorszerűsítés után. – A nem megfelelő ablaktömítés mérhető hatással van egy lakóegység energiahatékonyságára.
 


Professzor Dr.-Ing. Andreas Beck


A digitalizálás és az automatizálás a jövő

– A partnereinknek nyújtott támogatás megbízhatósága további nyílászáró-gyártókat ösztönzött arra, hogy idén megkezdjék vagy bővítsék együttműködésüket a Roto-val – fogalmaz Marcus Sander, a Roto Fenster- und Türtechnologie (Roto FTT) vezérigazgatója. A digitalizálás és automatizálás évek óta tartó folyamatának köszönhetően a Roto 18 gyárával, 31 logisztikai és elosztóközpontjával és világszerte több mint 30 értékesítési helyszínével rendkívül gyorsan képes reagálni a változó igényekre. – A termelésünket oda visszük, ahol a termékeinkre szükség van, s minden termékcsaládunkban egyenletesen magas szintű szállítási szolgáltatást tartunk fenn – jelentette ki Sander. Ez annál is inkább figyelemre méltó, mivel a vállalat portfóliója jelentősen bővült. Az európai Deventer Group és az amerikai Ultrafab Inc. integrációjának köszönhetően az ügyfelek számára világszerte elérhetők olyan tömítőrendszerek, amelyeket úgy terveztek, hogy tökéletesen illeszkedjenek a Roto vasalatcsalád mozgás-geometriájához, minden nyitásmódhoz és tokalapanyaghoz. Sander szerint az ilyen rendszerspecifikus szolgáltatásokat a nyílászáró-gyártók keresik és értékelik, mivel a vasalatok és a tömítések működésspecifikus kölcsönhatása közvetlenül befolyásolja az ablakok és ajtók teljesítményét. – Az épületek energiahatékonyságával szemben támasztott követelmények egyre nőnek, mivel a szélsőséges időjárási körülmények egyre gyakoribbak. A megfelelően tömített ablakok és ajtók ezért egyre fontosabbá válnak a környezetvédelem, valamint az emberek biztonsága és kényelme szempontjából.

Éppen ezért egyre több vevő veszi igénybe a vasalatokkal és tömítésekkel kapcsolatban rendelkezésre álló integrált tanácsadást. Az ő bizalmuk képezi a Roto sikerének alapját.
 


Marcus Sander


A kedvelt moduláris felépítés

Sander hozzátette, hogy a Roto hű maradt a „moduláris elvhez" a vasalatrendszerek fejlesztése során, mivel ez jelentős gazdasági előnyt jelent a vevők számára: ha a vasalatelemek, különböző nyílászárók és különböző nyitásmódok gyártásához használhatók, s minden tokalapanyaggal kompatibilisek, akkor ez javítja a nyílászárók gyártásának hatékonyságát. A 2024 márciusában megrendezendő Fensterbau Frontale szakkiállításon a Roto további érdekes új termékeket állít ki, s bemutatja, hogy a vasalat és a tömítés kombinációja hogyan optimalizálja a működtetési biztonságot és a kezelési kényelmet. A Roto a világ minden tájáról érkező ügyfeleket a nürnbergi vásáron a megszokott helyén, az 1-es csarnokban fogadja majd.
 


Speciális megoldások egyedi igényekre

A moduláris struktúra standard fenntartása mellett ugyanilyen fontos annak biztosítása, hogy az ügyfelek különleges igények esetén partnerként számíthassanak a Roto-ra.–Vagy már megvan a tökéletes megoldás, vagy az ügyféllel közösen fejlesztjük ki azt – hangsúlyozta Sander. Elárulta, hogy a vállalat innovációinak még nincs vége. A Roto Aluvision üzletág részeként a Roto Object Business tanácsadó csapata foglalkozik az alumínium ablakgyártók egyedi igényeivel a szervezetükön belül. A Roto Aluvision projektspecifikus termékfejlesztéseit átfogó szolgáltatások egészítik ki, amelyeket az Object Business 2014 óta nyújt az ügyfelek számára világszerte, a termékötlettől a beépítésig.


Bővülő európai ügyfélkör

A Roto FTT a tolóajtó- és ajtószegmensben sikeresen bevezetett új termékeknek köszönhetően ismét bővíteni tudta európai ügyfélkörét. – A Roto már régóta több, mint a bukó-nyíló vasalatok szinonimája – emelte ki Sander. A "”Patio Inowa" tolórendszer egyedisége vonzó a nagy építőipari cégek számára, amelyek különleges követelményeket támasztanak, például a magas épületek tolórendszerei esetében. Ugyanakkor Európában egyre inkább terjed az a felismerés, hogy az ablakok felújítását megkönnyíti bizonyos tömítések használata. Sok jó ok van tehát arra, hogy a nyílászárógyártók a Roto-val felvegyék a kapcsolatot.
 


Roto tetőablak innovációi

A Roto környezetvédelmi úttörőként kíván élen járni. Így az első tetőtéri ablakgyártó volt, amely a QNG-re kész minősítést kapott a Sentinel Haus Institute-tól. Igazolta, hogy minden Roto termék („Designo R8 Top-Hung ablak”, „Designo R6 forgóablak”, „RotoQ forgóablak”) , az „Exkluzív lapostetős bejárati nyílás”, a „Designo loft létra” és az „OnTop lapostetős ablak”) megfelel a QNG 313-as specifikáció szigorú követelményeinek – az alacsony károsanyag-kibocsátású építőipari termékekre vonatkozóan. Ezért időigényes ellenőrzés nélkül felhasználhatók a német kormány Fenntartható Építés Minőségi Pecsétjét (QNG) viselő új építési projektekben. A „Federal Subsidy for Efficient Buildings” (BEG) keretében törlesztési támogatással járó KfW-hitel igénylésekor a támogatott hitel összege is 150 000 euróra nő lakóegységenként (vö. QNG ready tanúsítvány nélkül: 100 000 euró).
 


 

Az új „Roto Designo Heat” tetőablak is hamarosan piacra kerül, s Christoph Hugenberg szerint ez az infravörös üvegnek köszönhetően igazi áttörés lehet a tetőtér-átalakítások és a felújítások terén. Ahelyett, hogy a tetőtérben a fűtéshez bonyolult csöveket kellene vezetni, és sok pénzt és várakozási időt kellene hőszivattyúkba fektetni, a jövőben a tetőablak erős infravörös üvege veszi át a fűtési funkciót. A belső üveget elektromosság melegítené fel maximum 48 °C-ra, és az infravörös sugárzás 97 százaléka visszaverődne a helyiségbe.
 


Optimális jövőkép

Tekintettel az európai és kínai építőipar nehéz helyzetére, a csoport nettó árbevételének szeptember végi, mintegy 2 százalékos növekedése igen örvendetesnek mondható. Dr. Keill becslése szerint azonban, a meglévő épületek ablakcseréje iránti lelkesedés sokkal nagyobb lehetett volna, ha a politika „rossz időzítéssel" nem csökkenti a felújítási kedvet a Roto számára oly fontos német piacon. A Roto az elkövetkező évben világszerte tovább fejleszti telephelyeit. –Ma még nem tudjuk, hogy 2024-ben milyen események befolyásolják a globális gazdaságot és különösen az építőipart a nemzetközi piacokon, de a modern építőipari termékek fontosak az alacsony energia kibocsátású épületekhez. Ez az a biztos alap, amelyen iparágunk áll. Számos sikeres gyártó megbecsült partnereként optimistán tekintünk a jövőbe. A Roto folyamatosan beruház, hogy tovább csökkentse iparágunk szén-dioxid-kibocsátását, s a legmegbízhatóbb partner maradjon – mondja Marcus Sander.
 


A képen a grazi Murinsel látható, egy 2003-ban megnyitott úszó épület, amely a megnyitás óta eltelt 20 évben Graz városának egyik nevezetességévé vált. A résztvevők itt találkoztak egy kötetlen beszélgetésre a gyárlátogatás után


Roto Frank Holding

1935 óta a Roto név az innovációt és a technológiai fejlődést jelenti az építőipar rendszerelemeinek terén. Ma a Roto Frank Holding AG 100 százalékban a cégalapító, Wilhelm Frank családjának tulajdonában van, s a Roto Csoport három részlegének holdingjaként működik: Roto ablak- és ajtótechnológia (FTT), Roto Tetőablak technológia (DST) és a Roto Professional Service (RPS). Gyökereik a németországi Baden-Württembergben vannak, központjuk a Stuttgart melletti Leinfelden-Echterdingenben található.

 

Az Ultrafab az ablak- és ajtótömítések egyik vezető gyártója Észak-Amerikában. A termékportfólió nemcsak prémium kategóriás kefés tömítéseket és extrudált tömítőprofilokat tartalmaz nyílászárókhoz, hanem néhány speciális terméket is az építőiparon kívüli alkalmazásokhoz. További lendületet adott idén az amerikai piacnak a közép- és dél-amerikai neves alumíniumablak-gyártókkal való együttműködés is.


Tetszett a cikk?