Koncentrálódó nyilászárógyártás

A német ablak és ajtógyártás fő trendjeit tekintve elmondhatjuk, hogy az előző években a szakma növelni tudta a forgalmát, nőtt az alkalma-zotti létszám, viszont csökkent a vál-lalkozások száma. Egyszóval a német nyilászárógyártók lassú, de folyamatos koncentrálódása folytatódik.

A nyilászárópiac folyamatosan nő, az utolsó 2011-es nagy piac-elemzés adataihoz képest a forgalom a tavalyi lezárt pénzügyi évben 13,7%-al volt magasabb 10,9 Mrd Euróval a bázisév 9,6 Mrd-os eredményével szemben.

A forgalom növekedésével párhuzamosan az alkalmazotti létszám is nőtt a szektorban, igaz csak 1 % körüli mértékben elérve a 100,500 főt.

Ezzel szemben csökkent a gyártókapacitások száma Németor-szágban, a 2011-es 6700 üzemmel szemben tavaly már csak 6400 üzemben állítottak elő nyilászárókat, ami közel 5%-os koncentrálódását mutatja a piacnak. De a koncentrálódás az egyes üzemméreteket tekintve is folytatódott, a kisebb, kevesebb alkalmazottal dolgozó üzemek száma is csökkent az adott idő-szakban a nagyobb kapacitások előnyére.

A koncentrálódás egyik gazdasági hajtóerejéreis rámutatott a német szakszövetség által megrendelt piacfelmérés. A felmérés kimutatta, hogy a vizsgált időszakban átlagosan nőttek az előál-lítás költségei, de nem azonos módon. Míg a nagyobb 150 főnél több alkalmazottal dolgozó vállalkozásoknál ez a növekedés csak 5,5 % volt, addig a csak 4 fővel dolgozó vállalkozások esetében már 10,9%!

 


Tetszett a cikk?