Kiforrott technológia nyílászárógyártóknak

Ez az idei évben talán különösen igaz, hiszen az új építésű házaknál kiélezett a verseny a megfelelő hőtechnikai paraméterekkel bíró nyílászáró beépítésénél. A faablakoknál is megjelent több gyártó különböző profilrendszere, de egyik se bír olyan kiforrott műszaki tartalommal, mint a Leitz Climatrend-program.

A Climatrend nemcsak ablakoknál, hanem erkélyajtóknál, illetve bejárati ajtóknál is alkalmazható. A szerszámrendszer beilleszthető az egyszerű marógépes technológiától indulva az ablakgyártó gépeken át, a CNC-gépek megmunkálási folyamatába. A rendszer sikerét tovább növeli az a tény is, hogy nemcsak jó hőtechnikai paraméterekkel bíró nyílászáró gyártható vele, hanem maga a gyártási folyamat is rendkívül költséghatékony.

A hatékony ablakgyártás elvárási  igényei hez igazodv a tör ekedtek a  szerszám dimenziójának optimalizálá-sára. A Climatrend szerszámhoz választható 80-as és 100-as szerszámhüvely. A 80 mm-es kizárólag a 78-as szerkezethez igazodik, ekkor mindössze 80 mm-es magasság állítással elérhető a szerszámprofikok közötti váltás. A 100-as szerszámhüvely viszont már lehetővé teszoi a 90-es profilvastagsághoz igazodó rugalmas magasság állítást. A takarékos magasságalkalmazás miatt  megfelelő gépeken így akár több szerszámot is egymásra fűzhetünk. Nincs szükség időrabló szerszámcserék re, csak a tengelyt kell 80, vagy 100 mm-rel elmozdítani a kellő profilozó szerszám pozícióba állítá-sához. A termelés rugalmasságát tovább segíti, hogy ugyanazon szerszámmal, kis módosítással akár alu.-fa szerkezetű nyílászáró is gyártható.

A Climatrend profilrendszer standard változatát a 78 mm-es profilra fejlesztették ki, azonban a szerszámok a rugalmas kialakításuk miatt a tárcsák számának növelésével 90 mm-es profilra is átalakíthatók. A megnövelt, 90-es szerkezet jobb hőtechnikai jellemzőkkel rendelkezik a beüvegezett nyílászárót bevizsgálva. A 90-es mellett már a 78-as profilvastagság is alkalmas a háromrétegű üvegezés beépítésére. mindkettőnél kialakítható a szükséges, 44–52 mm-es üvegfalcszélesség.

A Climatrend profilrendszerek további előnyös tulajdonsága a 32 mm-es szélességű szél- és esőzóna-kialakítás, illetve a szárnyon körbefutó kettős gumitömítés azonos profilhasználatának a lehetősége is.

A gyártást tovább egyszerűsíti, illetve a kész nyílászáró esztétikai megjelenését tovább növeli, hogy az összetett szerkezetű – nyitható és fix résszel gyártott nyílászáróknál – külső oldal egységes képet mutat, az összehangolt tok- és szárnyprofilnak köszönhetően. A Climatrend természetesen nem nélkülözheti a Leitz kiszakadásmentes megmunkálását biztosító RipTec-technológiát, melyet főleg a bütümegmunkáló szerszámoknál használnak. 

A Climatrend bejáratiajtó-család 5-féle szerkezeti megoldást kínál, egy- vagy kétfalcos kivitelben.

Az egyfalcos bejárati ajtók háromféle szerkezeti kialakítással készülnek: gyártható két gumitömítéssel, a szárnynál külső ráfalcolással vagy anélkül, illetve egy gumitömítéssel, síkban záródó szerkezettel. A dupla falcos szerkezetek két változatára van alternatíva. Az egyik a klasszikus szárnyon körbefutó kettős gumitömítéses, a másik pedig a síkban záródó kettős gumitömítéses szerkezet. A síkban záródó kivitelek a rejtett vasalatok használatának lehetőségét is magukban rejtik.

Azonban a falcszámnál hőszigetelési tényező szempontjából lényegesen fontosabb a küszöb kialakítása. Itt már nemcsak az az elvárás, hogy minél alacsonyabb legyen a magassága, hanem az is, hogy teljesítse az elvárt hőtechnikai paramétereket is. A hőhídmentes kialakítás lényege, hogy bejárati ajtó csak egy vakküszöbbel szerelve kerül beépítésre, mely a padlóvonal alá helyezhető. A színküszöb a padlóburkolatok lerakása után, közvetlen a lakás „birtokbavétele” előtt kerül felhelyezésre. Ennek több előnye is van. Az esztétikai szempont mellett lényeges ugyanis, hogy a sérült, deformálódott küszöb már kevésbé hatékonyan látja el hőszigetelő szerepét.

A Climatrend-rendszer további előnye, hogy a már tradicionálisnak mondható csapos sarokkötés és a köldökcsapos összeépítésen túl gyártható a korszerű Leitz-szabadalommal, a PlugTec-technológiával. A PlugTec sarokkötés ötvözi a hagyományos csapréses és köldökcsapos sarokkötések előnyeit. Nagy kötési szilárdságot biztosít, de a kötés kialakítására szánt időt is lényegesen lecsökkenti, a tiplizés elhagyásának köszönhetően. A PlugTec sarokkötésnél az alkatrészre a fríz anyagából munkálnak meg lekerekített élű csapokat és ahhoz pontosan illeszkedő réseket. A megmunkálás két részre tagolható. Először a csapozó maróval kialakítjuk a kívánt alkatrész konter  illesztésit és csapját, majd második lépésként egy ujjmaróval megmunkáljuk a PlugTec kötési rendszer csaplekerekítését és csapfészkét.

A kisebb átmérőjű csapozó maróval és a mindössze 12 mm-es marószerszámmal megmunkált PlugTec kötési rendszerrel jelentős megmunkálási költséget spórolhatunk meg. A kisebb átmérőjű szerszám egyszerűbb szerszámbefogást igényel, emellett a forgácsolási energia is kisebb. Legyen szó anyagát tekintve: fa, illetve alu.-fa ablak szerkezetről vagy nyitási mód szerint bukó, nyíló, vagy akár ezek együttes kombinációjáról. Még a különlegesen elhelyezett falcolások kiállítására is kínál megoldást ez a forradalmi sarokkötési megoldás. A hagyományos csapréses csapozással összehasonlítva, az egymáshoz képest merőlegesen kialakított csapok nemcsak a kötési szilárdságot növelik, hanem elrendezésükkel az adott ablakprofilhoz is jobban illeszthetők úgy, hogy a különböző aljazások sem gyengítik a szerkezet stabilitását.

A fenti összegzésből jól látható, hogy a Climatrend nyílászárók nemcsak a nyílászárót vásárlók, hanem a gyártók számára is előnyöket biztosítanak. A Leitz az átgondolt kialakítású profilrendszerével költséghatékony szerszámgarnitúrákat kínál a gyártók részére, míg a vásárlók az igényeiknek megfelelő műszaki tartalommal és magas esztétikai jellemzőkkel bíró terméket kapnak.

Találkozzunk a Construmán az innovációs standon, április 6-tól 10-ig A pavilon 304/B.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-marcius-56-57


Tetszett a cikk?