Radiáta fenyő (Pinus radiata)

Más néven Monterey-fenyő, mely az USA-ban, Kalifornia térségében elterjedt, a száraz lejtőket kedveli. 

Nagyon hasznos fenyő, a talaj minőségét nagyban javítja. Emiatt mesterségesen terjesztették el a világon, mert viszonylag gyorsan növő fajta és segíti a talaj regenerálódását. Spanyolországban például Baszkföldön és Galíciában használták a talajerózió visszafordítására. Azonban vigyázni kell az egyensúlyra, hogy a gyors növekedése miatt ne csak ezzel pótoljuk a helyi fafajtákat, hiszen akkor előbb-utóbb a teljes flóra megváltozhat. 

Átlag magassága 30–40 méter között van, örökzöld fajta.

A szélnek jól ellenáll, azonban a hideget korlátozott mértékben bírja csak (kb. -12 fokig). Napos részre érdemes ültetni, legalább 10 méterre a háztól, hogy mélyre nyúló gyökerei ne tegyenek tönkre semmit.

A fűrészáru, a faanyag:

A geszt és a szijács határozottan elkülönül: a világossárga szijács viszonylag széles, a geszt színe halványbarna. Az évgyűrűk jól láthatóak. Az évgyűrűn belül a korai és késői pászta közötti átmenet fokozatos. A gyantajáratok alig láthatóak. 

Felhasználási terület: 

Fűrészipari feldolgozásakor az ismert fenyőfeldolgozási technikákat alkalmazzák. Az építőiparban és a faépítészetben is kedvelt anyag jó telíthetősége miatt. Másik fő felhasználási területe a papír- és rostfeldolgozó-iparban van, mivel a farostok igen hosszúak és karcsúak. Emellett utak mentén szélfogóként is alkalmazzák. Gyártanak belőle még vezetékoszlopot, aprítékot, ládát.

A faanyag tulajdonsága:

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 450–580 kg/m3. 

Mesterséges szárításnál előnyösen alkalmazható az intenzív hőmérsékletű szárítás. Teljes keresztmetszetében kiválóan telíthető. Mechanikai megmunkálása problémamentes, jól ragasztható és felületkezelhető. A többi Pinus-félétől eltérően kiválóan hámozható. 

Más ismert neve: kaliforniai fenyő, jeles fenyő, radiáta fenyő.

 

Forrás:
Woodholz.eu
jardineriaon.com


Tetszett a cikk?