Folyékony furnér – ámulat az első reakció

Az ember alig hisz a szemének, amikor megpillantja az elmúlt évek egyik leginnovatívabb termékét. Ez nem más, mint lézerezett furnér textilhordozón – a Schorn & Groh-tól. Anyaga puha, mint a bőr és rugalmas, mint a szövet.

A cég „Nuo” furnéranyaga új távlatokat nyit a kreatív fafelületek előtt. A 0,5 mm vékony valódi fát textil hordozóhoz – pamut, mikroszál vagy gyapjú – kötik, majd lézerrel kezelik. Az eljárással olyan gravírozások jönnek létre, amelyek rugalmasságot és meglepő szépséget kölcsönöznek a fának. Ezzel a lenyűgöző anyaggal korábban elképzelhetetlen belsőépítészeti tervek valósíthatók meg. A „Nuo” háromdimenziósan formálható és akár kárpitozott bútorok burkolására, vagy például akusztikus hatású fal- és mennyezetburkolat kialakítására is alkalmas.

Négy gravírozás közül lehet választani, méretük 1,5 mm-től 4 mm-ig terjed. Jelenleg hat féle fa kapható: tölgy, dió, kőris, bükk és két Fineline-változat. A hátlapanyagok különböző erősséget adnak a Nuonak és megkönnyítik a vele való munkát. A szabványos szélessége 1240 mm, a hossza 2500 mm. Kisebb, 620mm x 1250mm-es méret is kapható, kérésre nagyobb formátumok 2800 mm-ig. A rugalmasság, a súly és a vastagság a fafajtától, a hátlaptól és a felülettől függ. Az anyag védő lakkréteggel is bevonható.

Forrás: dds     


Tetszett a cikk?