Rizshéj, mint alapanyag

A Modern Mill – Acre saját márka megnevezéssel – kompozit lapokat készít rizshéjból és egyéb titkos összetevőkből, annak érdekében, hogy olyan terméket tudjanak előállítani, amely ellenáll a víznek, az időjárásnak és a kártevőknek.

A rizsmagok szétválasztásának eredményeként körülbelül 600 millió tonna hulladék keletkezik. Ártalmatlanításuk komoly probléma az egész világon. A rizshéj a rizsmag héja. Megvédi a kernelt a kártevőktől. A rizsmag feldolgozása után hulladék marad: szalma, korpa és virágmérleg (héj). A rizshéj tömegszázaléka az összes hulladék 30 százalékának 20 százaléka. Újrahasznosított rizshéjat alkalmaznak többek közt a mezőgazdaság területén műtrágyaként, a kohászatban hőszigetelő töltőanyagként, az üzemanyagiparban, mint a magas égési szint elérésének anyaga, a vegyiparban festékek, védőbevonatok, csiszolóanyagok és kenőanyagok gyártásában, személygépkocsi-gumiabroncsok töltőanyagaként, papír, műbőr stb. gyártásában. A tiszta szilíciumot rizshéjból nyerik, amelyet a modern technológiában használnak. Sokkal olcsóbb, mint más forrásokból kinyerni, drágább feldolgozási módszerekkel. Nem utolsósorban a rizshéjat felhasználják építőanyagok, laptermékek előállításában is.

A Modern Mill Acre termékeire jellemző, hogy 100 százalékban fa-, fenol-, formaldehid- és ragasztómentes, garantáltan nem rothad el, nem reped. Hagyományos famegmunkáló eszközökkel megmunkálható, nincs szükség speciális gépekre. Külső projektekhez kínálják leginkább termékeiket, úgy mint: teraszburkolatok, házak homlokzati burkolata, tetők deszkázata, kertibútorok készítése. Az Acre-nek egy sima felülete van, a másik oldala, faerezetű textúrával készül, hatféle vastagságban érhető el. A cég szerint ugyanúgy megmunkálható, pácolható és festhető, mint a fa.


Forrás, képek: www.modern-mill.com, www.farm.desigusxpro.com


Tetszett a cikk?