Egy régi anyag visszatér

Az 1990-es évek közepe óta drámai csökkenés volt megfigyelhető Európa gazdasági szempontból élen járó országaiban – mint például Németországban – a furnérgyártás terén. Az elmúlt hat évben azonban az export és az import ismét jelentősen stabilizálódott, annak ellenére, hogy ma már csak néhány gyár működik. A német furnérpiac az utóbbi időben nemzetközi kereskedelmi központtá fejlődött. A nagyobb kereslet a falemez ökológiai tulajdonságai mellett az egyediségéből is adódik.

A furnér vásárlóinak mintegy 30 százaléka az iparból, 25 százaléka a kiskereskedelemből, 40 százaléka az asztalosiparból és 5 százaléka az életmódbeli termékek iránti keresletből származik. Az ipari keresleten belül megtalálható a bútoripar, a bolti berendezés, a közlekedési eszközök iránti kereslet, mint a hajó- és jachtépítés, a lakókocsik, az autók és repülőgépek, a furnér parketta és a lépcsőépítés. A legfontosabb értékesítési piacnak számító asztalos szakma elsősorban bútorokhoz, ajtókhoz és belső munkákhoz használ furnért.

A tölgy a legkelendőbb furnér. Különösen keresett természetes színárnyalataiban a világostól a középbarnáig. Népszerűek a gerenda tölgy vágásai és minőségei, ahol csomók, repedések és egyéb természetes növekedések láthatók. A sötét színspektrumban a füstölt és a mocsári tölgy az igazi pontszerző. A tölgy mellett végre újra érvényesül a juhar világos faanyaga, a közepesen sötétbarna és az elegáns amerikai dió, a nyughatatlan eukaliptuszfa és az extravagáns olajbogyó. Az európai kőris furnér iránt is nő a kereslet. Az elmúlt két évben a puhafa táblák iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. A fenyő is egyre gyakrabban kerül furnérozásra. Ez a fejlemény egyrészt mutatja a természetes anyagok növekvő jelentőségét a megfizethető árszegmensben, másrészt a látható felületek erőforrás-takarékos megközelítését, még olcsóbb fa esetében is.

A furnér értékesítésének legjelentősebb témája mindig is az egyedi bútortervezés volt. Legyen szó tálalószekrényről, szabadon tervezett konyháról, vagy egyszerűen csak egy magasabb fekhelyről, a farostlemez ismét egyre népszerűbbé válik az asztalos szakmában. A bútorok mellett két másik terület is érdekes a faipari mesterek  számára: a falburkolat és a hangszigetelés témaköre. A hatalmas hozam – egy köbméter fa átlagosan 400 m² furnért hoz létre – jól illik a divatos és egyre inkább elterjedt fali burkolatok kialakításához. A furnér falburkolat egyrészt hőszigetelésként szolgál, másrészt a megjelenése ma már nagyon változatos és modern. A padlótól a mennyezetig érő ajtók tömbkerettel vagy tolóajtóval ügyesen integrálhatók. A furnér perforált felületi anyagként, vagy lécek és szalagok formájában is óriási hangszigetelést kínál – például filcpanelekre alkalmazva. Sima falak, vagy nagy üvegfelületek kiegészítéseként az ilyen lécek alkalmasak térelválasztóként, vagy faliképként otthon, vagy a munkahelyi irodákban, helyiségekben.

Forrás: dds


Tetszett a cikk?