AirMaxx - új, könnyű forgácslap

Már nem olyan nehéz, mintha ólomból lenne: ez a vastag forgácslap 30 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos.

 

Az új típusú forgácslap 30 százalékkal könnyebb, a megmunkálása mégis ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományosé - ezt kínálja a Nolte Holzwerkstoff és a BASF német cégek közös fejlesztésű, új terméke.

1930, vagyis a forgácslap feltalálása óta, a gyártástechnológiában nem történt lényeges változás. Súlycsökkentés szinte kizárólag a faanyagmennyiség csökkentésével következett be, ami alacsony anyagsűrűséget, és ezzel együtt nehezebb feldolgozhatóságot eredményezett.

Legújabban viszont a BASF kitalált egy faforgácsból, habosított polimerből - kis polisztirol golyókból („Kaurit Light") és kötőanyagból („Kaurit Leim") álló keveréket, ami kiemelkedő termék- és megmunkálási tulajdonságokkal rendelkezik. A BASF szabadalmaztatta a kifejlesztett receptúrát, a Nolte Holzwerkstoff pedig kidolgozta az optimális üzemi előállítási eljárást.


 

Súlycsökkentés szilárdságvesztés nélkül: egy habosított polimer teszi mindezt lehetővé

 

 
 
Az új anyag gyakorlati tesztelése az ipari bútorgyártásban a Noltéval együtt, egy stratégiai partneri kapcsolat keretében kezdődött meg - az új terméket a Nolte elsősorban konyhai munkalapokként használja fel. Ezen túlmenően ajánlott lakossági és irodai bútorok, polcok, könnyű tolóajtók, válaszfalak készítéséhez, belsőépítészeti megoldásokhoz, kiállítási standok, továbbá ajtók vagy akár hajóberendezés céljára. A terméket a Nolte Holzwerkstoff hozza forgalomba, „Rheinspan AirMaxx" néven.

Az AirMaxx-lap a bútorgyártóknál a már meglévő felszereléssel megmunkálható. A szabás, megmunkálás, bevonatképzés és élzárás is ugyanúgy elvégezhető, mint a hagyományos forgácslapok esetében. A felületképzéssel sincs probléma, mivel a külső rétegben tisztán csak a farostok szerepelnek összetevőként, a könnyű műanyag golyók csak a középső rétegben kerülnek felhasználásra. A terméket maximum 60 mm-es vastagságban gyártják. A vizsgálatok szerint a csavarállósága is megfelel a szabványos előírásoknak, így teljes mértékben használhatók hozzá a hagyományos bútoripari szerelvények.

Az AirMaxx-lapok kiemelkedő technikai tulajdonságokkal rendelkeznek

A terméket felhasználó cégek számára az innováción keresztül megszerzett értéktöbblet nemcsak a bevételben mutatkozik meg, hanem az egész értékteremtési láncban előnyöket eredményez. A munkafolyamat sok lépése egyszerűbbé válik, amíg a nyersanyagból elkészítik a bútort, és amíg az eljut a fogyasztókig. Ezenkívül csökkennek a logisztikára fordítandó kiadások is, a kisebb súly miatt könnyebb a rakodás, alacsonyabb a szállítási költség. Az üzemi anyagmozgatás és a raktározás is egyszerűbbé, könnyebbé, biztonságosabbá és olcsóbbá válik.

G. K
 
 
.

Bővebb információ:
Pannon Falap-Lemez Kft.
2051 Biatorbágy, Tormásrét u. 7.
Telefon: 23/313-180




Tetszett a cikk?