Egzóta fa alapanyagok: Mecrussé

ELŐFORDULÁSA

A mecrussé Délkelet-Afrika esőben zöld erdeinek állományalkotó fája. Termőhelyei leginkább Mozambikra terjednek ki, előfordulása a Libombo-hegység keleti lejtőin a leggyakoribb. Részben más keményfafajokkal (pl. guibourtia-, brachystegia-, julbernardia-, afzelia fajokkal) közösségben található meg, részben pedig tiszta állományokban, mint pl. a Beira-tól északra fekvő dombvidéken. Zimbabwe-ban, Transvaal-ban és Swazi-földön csekélyebb mértékű az előfordulása.

FA (NÖVÉNY) LEÍRÁSA

A fa magassága termőhelytől függően 18–30 m között váltakozik, a törzsátmérő 45–60–90 cm. A szürke kéreggel borított törzsek egyenesek és hengeres növésűek.

FA (ANYAG) LEÍRÁSA

A mecrussé gesztje világos-sötétvöröses barna, a sötétebb késői pászták révén finom erezetet mutat. A világos, sárgásfehér, 1–1,5 cm-es szijács igen keskeny. A pórusok és a bélsugarak homlokmetszetben szabad szemmel alig, illetve egyáltalán nem láthatók. A pórusok kicsik és számosak, a bélsugarak száma csekély, homogének és a szélességük 1–16 sejt. Parenchyma csak kis mértékben van jelen. Jellemző a csavart rostfutás. A struktúra finomnak és tömörnek határozható meg, az ugyanebből a botanikai családból származó puszpángra (buxus) hasonlít. A mecrussé egy nehéz fa, nyerssűrűsége (q12) 0,92 g/cm3. A friss rönkfa berakási sűrűségét 1100 kg/m3 felett lehet kalkulálni. A tangenciális zsugorodás (ßt) 6,6%, a radiális (ßr) 6,1%.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

Ez egy kemény, szilárd, tartós és jó alaktartó faanyag. Szárítani csak lassan lehet, ennek során hajlamos a repedésre, ezért szabadban a közvetlen napbesugárzást, kamrában pedig a túl magas hőmérsékletet kerülni kell. Keménysége és súlya ellenére a mecrussé megmunkálása nem okoz nehézségeket. Könnyen fűrészelhető, jól esztergálható, és a felületkezelhetősége is jó. Ezt a kemény fát mindenekelőtt ott alkalmazzák, ahol nagy kopásállóságra van szükség, pl. parketta és egyéb padlók. Miután ellenálló a termesz- és gombafertőzésekkel szemben, vasúti talpfákat is gyártanak belőle, de víz- és kikötői építményeknél, bányafaként és telefonpóznaként is használható.

EXPORT- ÉS IMPORTGAZDASÁG

Mozambik fakitermelésben a 25%-ot elérő részesedésével a mecrussé már hosszú évek óta a teljes fatermelés fő részét adja. Miután a fát helyben dolgozták fel, csak egy kis része került exportálásra, és az sem rönkként, hanem fűrészáruként vagy nyers parkettfrízként. A vevők túlnyomóan a szomszédos országok – főként Dél-Afrika – voltak. A hetvenes években Németországba is szállították a mecrussé-t, elsősorban nyers parkettfrízként.

Zoltán György


Tetszett a cikk?