Bambuszpanelek a bútoripar számára

A bambuszrúdból – üreges szerkezete miatt – csak kisebb keresztmetszetű lamellák készíthetőek, így a hagyományos egyrétegű táblásítással 19 mm-es vastagságig készülnek panelek, e vastagság felett három-, vagy többrétegű szerkezetekkel találkozhatunk. A többrétegű panelek éle teljesen egyedi mintázatot mutat, élzárásra csak esztétikai okokból lehet szükség. A bambuszpanelek sokféleségét a különböző hőkezeléssel elért anyagszínek és a táblásítás típusa szerint megjelenő mintázat kombinációja adja. Ez igaz nemcsak a bambusz bútorpanelekre, de a furnérokra, gerendákra, bambusztekercsekre és parkettákra is, aminek köszönhetően a belsőépítészet szinte minden területére tervezhető, használható anyaggá válik.

HŐKEZELÉS, SZÍNEK

A bambuszpanelek natúr világossárga színét a bambuszrúd anyagának természetes színe adja, ami leginkább a fenyőfához hasonló. Olajozáskor, lakkozáskor citromsárgás árnyalatot kap, ami pácoláskor is zavaró lehet, ezért célszerű mindig színpróbát végezni. A legtöbb megrendelő a kávébarna (vagy karamell) bambuszszínt keresi, ami az anyag gőzöléses kezelésének egyik következménye. A gőzölt panel olajozás után más anyaggal összetéveszthetetlen aranybarna színt kap. A gőzölés a lamellákat eltérő mértékben színezi meg, ami a tábla „B” oldalán hangsúlyosabb, az „A” oldal válogatott lamellái homogénebb színű felületet adnak. A legújabban használt thermokezelés egészen mély csokibarna színt eredményez. A gőzölés és a thermokezelés nagymértékben javítja az anyag tulajdonságait: csökken a belső feszültség, megmunkáláskor kisebb a beszakadás veszélye, szebben marható, alaktartóbb, kevésbé vetemedik az alapanyag.

MINTÁZAT

A klasszikus táblásításnál a felső réteg lamelláinak a szélesebb oldala látszik (20–22 mm szélességben), ezt nevezzük horizontális mintázatnak, itt a bambusz csomói szépen látszanak. A vertikális mintázatnál a lamellák keskenyebbik oldala látszik (6–8 mm szélesen), ez vékony, csíkozott mintázatot ad, a csomók nem hangsúlyosak. Ezek a vékony panelek (3–5 mm vastag) jóval kevésbé vetemednek, mint a horizontális mintájúak. Végül a fonott mintázat a magas nyomáson összepréselt és ragasztott lamellák véletlenszerű mintázata, ami extra keménységgel és kopásállósággal társul, ezért kedvelt alapanyaga többek között az ipari parkettáknak is. Mindhárom esetben a szálirány a tábla vagy gerenda hosszabbik oldalával párhuzamos (2440 mm).

RAGASZTÁS, FELÜLETKEZELÉS

Felületkezelésre elsősorban bútorolajokat használjunk. A lakkok, lazúrok többségét a bambusz felülete idővel leveti. Ragasztáshoz célszerű PUR-ragasztókat használni, főleg a fonott típusok esetében.


Tetszett a cikk?