Egzóta fa alapanyagok: Jarrah

ELŐFORDULÁSA

Ez a szubtrópusi fa annak idején figyelemre méltó mennyiségben nőtt Ausztrália délnyugati partvidékének 50–300 m magasságú részén, olyan nyitott formációban, melyet ligeterdőnek lehet nevezni. Ám ezeket a nagy tartalékokat azóta kihasználták, ma már csak viszonylag korlátozott előfordulásról lehet beszélni. Mint minden eukaliptuszfa, a jarrah is más fajokkal közösségben nő. Az ausztráliai eukaliptuszelőfordulások mintegy 8000 ha területen oszlanak meg. Ennek a fának nem olyan magas a csapadékigénye, mint a karrinak.

A FA (NÖVÉNY) JELLEMZŐI

A jarrah nagy és karcsú, egyenes törzsű fa, 30 m fölötti, egészen 45 m-t is elérő magassággal, a maximális törzsátmérő 100–150 cm. 1,0–1,5 m átmérőnél 20 m-ig alkalmas haszonfának. A törzseket hosszában barázdált, rostos, világosbarna kéreg borítja.

A FA (ANYAG) JELLEMZŐI

A világos, keskeny szijács jól elkülönül a világos rózsaszín-vörösesbarna geszttől, amely szárítás után egy mahagónihoz hasonló, még mélyebb sötétvörös színre sötétedik be, bár a szín gyakran nem egységes. A nagyon hasonló karrihoz képest sötétebb és könnyebb. A jarrah fa struktúrája meglehetősen durva, részben szabálytalan növésképekkel. Homloknézetben nagyon feltűnő a durva, ovális, telített tracheák minden eukaliptuszfára jellemző, halszálkamintához hasonló elrendeződése; ezáltal látszanak az eukaliptuszfák gyakran csillogónak (lángolónak?).

A tracheáknak egyszerű áttöréseik vannak. A finom pórusbarázdákban hosszanti metszetben részben sötét, részben világosabb oxalát zárványok láthatók. A pórusokat szűk tokokban finom raktározó sejtek fogják körül. A nagyon finom, heterogén és homogén bélsugarak 1–3 sejt szélesek és több mint 20 sejt magasak. A friss rönkfa sűrűsége 1100–1150 kg/m3. A légszáraz sűrűség jelentősen ingadozik, átlagosan 860 kg/m3; a tangenciális zsugorodás 8%, a radiális 5,5%.

FELDOLGOZÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA

Szilárdsági tulajdonságok, valamint súly és keménység tekintetében is alatta marad a karrinak. Ennek ellenére a jarrah egy szilárd, kemény, szívós és időjárásálló faanyag, a tölgyhöz hasonlítható. Keménysége ellenére fűrészelése és gyalulása nem ütközik alapvető nehézségekbe. Ennek megfelelően Ausztráliában már régóta nagy a kereslet erre a sokoldalúan felhasználható fára. A hajóépítéstől a talpfákon, nyílászárókon át egészen a bútorfurnérig, igen sok alkalmazási területe van. A jarrah fája saválló, ezért a vegyiparban is felhasználják. Nagy tartóssága és időjárásállósága miatt a bányászatban is alkalmazzák. A jarrah hátránya, hogy bizonyos fafúró rovarok megfertőzik; viszont teredo- és termeszálló. Hajlamos a száraz korhadásra is. A fistulina hepatica által okozott gombafertőzés keskeny, sötét rajzolatokat hoz létre, melyek nagyon dekoratív sávokat képeznek.

KÜLKERESKEDELEM

Annak idején a jarrah Ausztráliában a legnagyobb mennyiségben termelt és felhasznált keményfa volt. Exportja elsősorban talpfákra és nyomlécgyártáshoz való gerendákra korlátozódik. Rönkként nem, hanem gerenda és élfa formájában szállítják.

Zoltán György


Tetszett a cikk?