Referenciák fára

A határtalan tervezői szabadság és olyan előnyös tulajdonságok, mint a relatív kis tömeg és az ezzel párosuló nagy teherbírás, a közelmúltban számos látványos faépület megvalósulásának adott lehetőséget világszerte, a kisebb családi házaktól kezdve egészen a monumentális komplexumokig, mint pl. csarnokok, élményfürdők stb. A stájerországi erdő borította Zirbenland vidékén működő Johann Pabst GmbH több mint 70 éve foglalkozik fafeldolgozással, és ma Európa legnagyobb rétegelt-ragasztott tartó gyártói között tartják számon. A környező erdők luc- és vörösfenyő alapanyagából gyártanak épületfát, rétegelt-ragasztott gerendákat egyenes, íves vagy akár térgörbe változatban, emellett számos gyalult, profilozott termék szerepel a kínálatukban homlokzatok, teraszburkolatok kialakítására, valamint belsőépítészeti munkához. Minden termék alapja a tömörfa és annak korszerű, környezettudatos feldolgozása.

HÁZ ITÁLIÁBAN
Az olaszországi Piemont régióban néhány éve épült családi ház azért példa értékű, mert felvonultatja a tömörfa felhasználásának lehetőségeit az épület szinte minden egységében. Mindezt olyan mértéktartó módon, hogy mégsem érezzük azt, hogy „túl sok a fa”, ugyanis a színek és az anyagkombinációk egyfajta természetes összhangot teremtenek. A ház fa alkatrészei szinte egytől egyig előregyártással készültek a Johann Pabst GmbH üzemében, a kínálatában szereplő termékportfólióból összeválogatva.

TETŐSZERKEZET
Az egymáshoz képest szinteltolással elhelyezkedő homorú és domború tetősíkok vázát lucfenyőből készült hajlított rétegragasztott tartók alkotják. Ez az egész tetőszerkezetnek egy életteli hullámformát kölcsönöz, melyet az élénkzöld burkolat tovább fokoz. Ha belegondolunk, aligha lehetne más építőanyaggal ezt a kialakítást ésszerű módon elérni. A korszerű faépítészeti technológiák előnye pedig – ami az itt szereplő faházra is érvényes – a nagy készültségi fokra történő előregyártás. Korszerű CNCtechnikával szinte az összes forgácsolási megmunkálási művelet még az üzemben megtörténik, így a helyszínen csupán az összeszerelés a feladat. Nem kérdés, hogy magasabb minőséget lehet így elérni, és a technológiai idők is lényegesen lecsökkennek.

HOMLOKZAT
A feltűnő tetőhöz, illetve a szolid, halvány faszerkezetekhez jól illeszkedik a natúr vörösfenyő homlokzati burkolat. Ez egyébként is időtálló szerkezet, persze biztosan nem árt neki, ha nincs közvetlenül kitéve a napsütésnek, az esőnek és a hónak. A tervezők is így gondolkoztak, ezért, ahol az esztétikai igények is megengedték, tetőkinyúlásokkal védik a ház falait, melyek néhol még árnyékoló szerepet is betöltenek.

TARTÓFALAK
Az egész ház falszerkezete, bár ez a külső szemlélő számára nem látszik, tömörfa. Pontosabban CLT (Cross Laminated Timber), amely fűrészáru táblásításával, majd a táblák keresztirányú egymásra ragasztásával készül. (Hazánkban a BBS táblásított fapanelek ismertek, amely lényegében ugyanezzel a technológiával készül.) Könny ű, teherbíró, természetes szellőzést biztosító szerkezet, amely falak, födémek kialakítására egyaránt alkalmas. Alkalmazásukra többszintes társasházakban is találunk példát.

A BELSŐ
A külső megjelenés után a lakásba belépve szintén visszaköszön a fa természetes szépsége. A felső szint például teljes egészében tömörfa, profilozott termékekkel (hajópadló, lambéria) borított és természetesen látszó gerendás. Az íves tetőformát ezzel a megoldással belülről is tökéletesen sikerült lekövetni, olyan látványos áthatásokkal, mint amilyen például a felfelé ívelt mennyezet és a félkör alakú tetőablak találkozásánál látható. És nem utolsó szempont az sem, hogy a lakásban lévő természetes fatömeg hozzájárul a lakásban uralkodó optimális légnedvesség és páratartalom kialakításához.


Tetszett a cikk?