Ültetvényes nyárfa szerkezeti felhasználásra?

A Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának Faanyagtudományi Intézete „Alacsony sűrűségű faanyag fizikomechanikai és felületfizikai tulajdonságainak komplex elemzése” címmel Országos Tudományos Kutatási Alapprogram pályázatot nyert, melynek keretein belül lehetőség nyílik komplex anyagvizsgálatok elvégzésére, értékelésére és publikálására is.

A prof. dr. Tolvaj László témavezetése mellett 2015 szeptemberében indult négyéves projekt kutatómunkájának egyik fő kérdése, hogy az ültetvényes Pannónia nyár (Populus × euramericana cv. Pannonia) faanyag milyen tulajdonságokkal jellemezhető a különféle termőhelyek, ültetvények vonatkozásában. Az egyetemen végzett előzetes kutatási eredmények arra engednek következtetni, hogy e hazai hibridünk kimondottan alkalmas lehet esetlegesen szerkezeti célú alkalmazásra is.

A szakirodalmi adatok áttekintését és értékelését követően megkezdik a tavasztól induló mintavételezési munkát, melynek keretében a hazai ültetvények élő fáin hajtanak végre roncsolásmentes faanyagvizsgálatokat. Reményeik szerint a projektben összeállítani kívánt új ismeretanyag kellően rávilágít majd arra, hogy a hazai körülmények között kedvezően termeszthető faanyagunk mind alaptulajdonságaiban, mind pedig gazdasági megfontolások alapján is kiemeltebb figyelmet érdemelhet a közeljövőben.

A projekt ötletgazdája és menedzsere, dr. Horváth Norbert elmondása szerint a kutatómunka a Simonyi Károly Kar intézeteinek és a hazai erdőgazdaságok együttműködésével megvalósuló projekt, melyben prof. dr. Divós Ferenc, dr. habil Csiha Csilla, dr. Kánnár Antal és Papp Éva Annamária kutatók is részt vesznek. Ígérete szerint a Magyar Asztalos és Faipar olvasóközönségét is informálni fogják a projekt eredményeiről.

A projekt résztvevői


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-70-71


Tetszett a cikk?