Szakmai nap a JAF HOLZ-nál

A belsőépítészetben 1967-ben úttörőként bemutatkozó új akril alapanyag, a Corian®, kiváló tulajdonságainak, eleganciájának és könnyű feldolgozhatóságának, alakíthatóságának köszönhetően komoly karriert futott be az egész világon. Megjelenését követően számos gyártó jelent meg a piacon hasonló termékkel, mégis, még ma is a piac igazi prémium megoldásának a DuPont™ ezen nagyon eltalált alapanyaga számít.

A Corianban® lévő piaci potenciált jobban kiaknázandó, a JAF Holz Ungarn Kft. győrújbaráti és mályi telephelyén októberben szakmai napot tartottak, ahol a cég kiemelt partnerei, belsőépítészek, asztalos vállalkozások kaptak részletes bepillantást az anyag tulajdonságaiba, lehetőségeibe és a gyakorlati bemutatón az anyag precíz megmunkálását is végigkövethették az érdeklődők.

MI AZ A CORIAN®?
A DuPont™Corian® egy kompozit, rendkívül szilárd, nem porózus, homogén felületű, kifejezetten elegáns anyag. Felépítését tekintve egyharmad részt akril gyantából (PolyMethylMethAcrylate-ként vagy PMMA-ként is ismert) és kétharmad részt különböző ásványi anyagokból áll. Legfőbb ásványi összetevőjét Aluminium TriHidrate- nak hívják és az alumínium alapanyagából, a bauxitból nyerhető ki.

A Corian® színes egyéniség, ma már 4 színkategóriában közel 100- féle színben érhető el. A Corian® lapok felépítésüknek köszönhetően könnyen színezhetőek, mintázhatóak, izgalmas felületi struktúrájuk a hozzáadott ásványi anyagok kombinációival majdnem tetszőlegesen
variálható.

A CORIAN® SZÍNKATEGÓRIÁI
A Corian® akril lap család jelenleg többféle színkategóriában áll rendelkezésre, illetve a gyártó megjelölése alapján beszélhetünk konyhai felhasználásra, kültéri felhasználásra stb. kifejlesztett és ajánlott lapokról is.

A homogén színek – a Solid sorozat, mely sok homogénen színezett lapot takar. Homogén felépítés, egyenletes színvilág és széles felhasználási terület jellemzi a Corian® ezen színcsoportját.

Apró mintás színek – Metallic sorozat. A kisebb ásványi összetevők az anyag felületén fi nom mintázatot mutatnak. A mintázat a teljes keresztmetszeten azonos, de mint a tömörfánál  vagy a furnéroknál, a lapokmeghatározott „száliránnyal" rendelkeznek, így összeállításnál
összeforgatni szükséges, hogy a súrlófényben se legyen probléma a termék megjelenésével.

Kőmintás színek – Terra sorozat Az anyag nagyobb ásványi összetevőket tartalmazva, markánsabb felületi megjelenést biztosít. Fontos tudni, hogy ezen színcsalád esetén a keresztmetszetben nem azonos a szemcseeloszlás és a lap két oldala nem azonos mintázatú.

MÉLYEN SZÍNEZETT LAPOK – DEEPCOLOR™ TECHNOLOGY SOROZAT
A DeepColor® sorozat esetében a lapban lévő ásványi összetevők is színezettek, így ez a sorozat a többi sötét Corian® színhez képest még nagyobb színmélységet és megnövelt tartósságot biztosít.

Átvilágítható színek – Illumination sorozat Az Illumination sorozat lapjai speciális kialakításuknak köszönhető- en fényáteresztőek, így egy ledes háttérvilágítással speciális hatások érhetőek el, legyen szó bútorról, vásári standról vagy akár reklámfelületekről. A Corian® a versenytárs lapoknál hatékonyabban oldotta meg az egyenletes fényáteresztést, főképp a világos színek tekintetében, így az alkalmazhatóságot tekintve egy szélesebb területről beszélhetünk.

A CORIAN® FIZIKAI TULAJDONSÁGAI
A Corian® számos előnyös tulajdonságának köszönhetően nagyon sok helyen és nagyon sok célra alkalmazható, sőt bizonyos feladatokra talán az egyik legideálisabb anyag.

A DuPont™Corian® egy nem porózus, zárt felületű, tökéletesen illeszthető alapanyag. A nemzetközi vizsgálatok szerint a baktériumok és gombák számára abszolút nem ideális környezet, így a hivatalos  besorolás szerint is az anyag higiénikus anyagnak számít. A higiéniai
elvárások sorában fontos, hogy a felület könnyen és hatékonyan tisztítható és a felületi roncsolódásokat is könnyen ki lehet javítani a lap cseréje nélkül.

Az anyag másik fantasztikus előnye a feldolgozhatósága, hiszen asztalosipari eszközökkel könnyen megmunkálható és a tetejébe még hőre is formálható, így 2 vagy akár 3 dimenzióban, préssablonban, ellenőrzött hőmérsékleten tetszőlegesen alakítható.

A CORIAN® FELDOLGOZÁSA
A feldolgozással kapcsolatban az előadók elmondták, hogy az anyag faipari gépekkel könnyedén és pontosan megmunkálható. A két legfontosabb megmunkálás a fűrészelés és  a marás, ahol egyedüli követelmény a pontosság, a stabil, rezgésmentes megmunkálás. Ez a követelmény a lapok illesztésénél, összeragasztásánál különösen fontos, hiszen egy munkalap látszó illesztései nagyban ronthatják a termék esztétikáját, amit a vevők ma már semmilyen szegmensben nem akceptálnak. Ha hajlításról van szó, úgy az anyag 165 Celsius-fokon lágyul meg, tehát ezen a hőmérsékleten már préssablon segítségével kiválóan formázható, hajlítható. Fontos tudni, hogy a DuPont™ akril termékcsaládján belül a DuPont™ Basic Surfaces termékcsalád nem alkalmas hőre való hajlításra. A szakmai bemutatón elhangzott még az is, hogy nincs annyi fajta ragasztó, mint ahány szín, oda kell figyelni a helyes és passzoló ragaszragasztó kiválasztására is. A bemutatón a DuPont™ szakembere két világos lap élmegmunkálását, majd egyszerű eszközök igénybevételével szakszerű ragasztását prezentálta az érdeklődőknek. A részletesen bemutatott munkafolyamatok és a relatív hosszú kikötési idő alatt a résztvevőknek alkalmuk volt szakmai  részletekben is elmerülni, kérdéseket feltenni az előadóknak, a bemutatót végző szakembereknek.

A CORIAN® AKRIL TERMÉKCSALÁD
A DuPont™az akril anyagok, akril lapok családjában a Corian® mellett további megoldásokat is kínál a felhasználók számára.

Az egyik ilyen termékcsoport a 12,3 mm vastagságban rendelkezésre álló DuPont™ Montelli® lapcsalád, amely ugyan a Corianhoz® képest egy szűkítettebb színpalettával (21 szín) érhető el, de hajlítható, és nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkező termék. Abban az esetben, ha a lap meghajlítása, hőformázása nem követelmény, akkor a feladatra jó választás lehet a DuPont™ Basic Surfaces lapanyagcsalád 24 színnel, amely jó ár/érték arányával, egyszerű felhasználhatóságával, megfelelő, 12,3 mm-es vastagságával versenyképes megoldást eredményezhet.

www.jafholz.hu

HT


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-november-36-37


Tetszett a cikk?