Lamináló technológia fejlesztés a FALCO-nál

Magyarország meghatározó lapanyag-előállítójánál, a szombathelyi FALCO Zrt.-nél nincs megállás, a termékpaletta, a technológia, a versenyképesség fejlesztése, a környezetvédelmi megfelelés kényszere és igénye folyamatos beruházásokra, új, hatékonyabb megoldások keresésére és megvalósítására sarkallja a vállalatot.

A technológiafejlesztés területén november 22-én egy komoly lépést tett a FALCO, amikor is ünnepélyes keretek között átadásra került Szombathelyen, a Zanati úti telephelyen az új nagykapacitású felületkezelő üzem, az új lamináló sorral. 

AZ ÚJ LAMINÁLÓ PRÉSTECHNOLÓGIA

A préstechnológiai beruházás alapvetően kapacitás- és hatékonyságnövelési céllal indult Szombathelyen. A 6,2 milliárd forint – mintegy 20 millió euró – összértékű beruházás következtében elmondható, hogy a gyár jelenleg a bútor- és belsőépítészeti alaplap gyártás területén a legmodernebb technológiával rendelkezik, amely mértékadó a nemzetközi falemezipar területén.

A beruházás beüzemelésével párhuzamosan az eddigi négy lamináló sort fokozatosan felváltja a most átadásra kerülő két modern lamináló sor, amely jelenleg a legkorszerűbb felületkezelő préstechnológiának számít a piacon. A fentiek mellett további fontos tény a kapacitás lényeges, közel hétszeres bővülése. Az előző 16 millió m2-es lamináló kapacitás a fejlesztésnek, a két lamináló gépsor teljesítményének köszönhetően 46 millió m2/évre nőtt, ami már a jövőbeni további lapanyaggyártó kapacitás bővítéseket is könnyedén ki tudja majd szolgálni.

Az átadásra került technológia, az új felületkezelő sor 8 mmtől 40 mm vastagságig képes forgácslapot és MDF-lapot laminálni. Mindezt az eddig alkalmazott legjobb lamináló gépsor termelékenységéhez viszonyítva közel négyszeres gyorsasággal teszi meg. Az egész technológiai folyamatot – a lap, illetve papír beadásától kezdve, a termék csomagolá sával bezárólag – számítógépes rendszer irányítja. A gyors préselési ütem, a korrekt hibafeltárás szükségessé tette, hogy a minősítési folyamatot ne ember, hanem egy speciális lapszkenner végezze.

A kész felületkezelt lapok éltisztítása, méretre vágása, hűtése és csomagolása is a technológiai folyamat integrált részét képezik, mindezeket teljesen automatikusan végzik a sorok. A technológiai folyamat végén a megrendelő kívánsága szerint legyártott, készre csomagolt, szállításra kész terméket, ún. egységrakatot kapunk.

Ennek köszönhetően az új technológia lehetővé teszi a további termékfejlesztéseket, gyorsasága miatt növelni tudja a termelés, és ezáltal az értékesítés volumenét is, így a FALCO Zrt. reménye szerint a cég további piacokat tud meghódítani.

A gyártósor a megnyitó idején már termelt, igaz, még csak a próbaüzem folyt, az üzemszerű végleges napi kapacitás várhatóan 2017 március végéig fokozatosan érhető el.

TOVÁBBI VÁRHATÓ FEJLESZTÉSEK A FALCO-NÁL

A cégnél – mint az a megnyitó beszédekben is elhangzot t – nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a környezet védelemre, a társadalmi felelősségvállalásra. Nemrég lezárult 65 millió Ft-os beruházással a környezetvédelmi hatóság által előírt, az ún. P127-es pontforrásnál telepített új mérőállomás beüzemelése, amely napi 24 órában folyamatos mérést biztosít. De ezen a területen folyamatos lesz az invesztíció a közeljövőben.

A forgácslapgyártás fejlesztéseként egy ún. UTWS-technológiával bővíteni kívánják a gyár szárítókapacitását és egyúttal jelentősen csökkenteni az emissziós értékeket, vagyis ez egy további környezetvédelmi beruházás. Az egységes környezethasználati engedélyt (IPPC) megkapta az üzem, jelenleg az építési engedély jogerőre emelkedése várat magára. A beruházás megvalósítására előreláthatólag 2017-ben kerül sor, mintegy 8 milliárd Ft értékben.

A fentiek mellett a hengeres fa felhasználás csökkentése érdekében tervbe van véve az Altholz (recycling wood – újrahasznosítható faanyag) felhasználásának növelése és az ezzel kapcsolatos technológiabővítések elindításai is a következő években. A középtávú célok között hangsúlyosan szerepel egy új MDF-lemez gyártókapacitásának előkészítése és elindítása Szombathelyen, amely biztosíthatja a hazai igények kielégítését, megszüntetve ezzel az import anyagok behozatalát. A most átadott lamináló kapacitás nagysága és folyamatos kihasználása szükségessé teszi az impregnált papír gyártói kapacitás bővítését, hogy a megnövekedett impregnátum-igény zökkenőmentesen, helyben előállítható lehessen.

A Mirror Gloss tükörfényes laminált lap gyártó üzem a menedzsment nagy örömére beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Komoly piaci részesedést tudott a FALCO ezen a területen elérni, amely előrevetíti a kapacitásbővítés szükségességét. Mint elhangzott, már a tervezőasztalon van az új préssor, üzembeállítása belátható időn belül megvalósul.


A FALCO ZRT. FŐBB MUTATÓI

A FALCO múltja az ’50-es évek végére datálódik, 1959-ben az akkori jogelőd, a Nyugat-magyarországi Fűrészüzem kezdte el Magyarországon elsőként a faforgácslapgyártást Szombathelyen, a jelenlegivel azonos telephelyen, 6000 m3/éves kapacitással. A FALCO Zrt. mára már az egyetlen hazai vállalkozás, amely forgácslapgyártói és a megtermelt alapanyagok tovább feldolgozását illetően laminálási tevékenységet végez, ezzel alapanyagot biztosítva a bútoripar és a belsőépítészeti kivitelezők számára.

A termelő tevékenység főbb éves teljesítménymutatói:
Faforgácslap450 000 m3
Laminált lap, az új fejlesztésnek köszönhetően46 000 000 m2
Impregnált papír32 000 000 m2
Mirror Gloss laptermékből2 500 000 m2
Cementkötésű forgácslapból30 000 m3


A FALCO SZOMBATHELY FURNITURE CLUSTER ALAPÍTÁSA

A megnyitó alkalmával egy további szakmai eseményre is sor került, ünnepélyes körülmények között aláírták a FALCO Szombathely Furniture Cluster alapító okiratát is, amely a bútoripari szereplők szorosabb együttműködését kívánja elősegíteni.

A FALCO Zrt. komoly felelősséget érez a hazai faipar, fafeldolgozó ipar, bútoripar és a belsőépítészet jövőjének biztosítása érdekében, ezért is vállalt katalizátorszerepet a cluster előkészítésében és létrejöttében.

A FALCO Szombathely Furniture Cluster küldetése a fa- és bútoripari termelő vállalkozások, egyetemek, kutatóhelyek, szakmai szervezetek, valamint a kereskedelemben érintett szervezetek együttműködési hálózataként kiemelten a bútoripari vállalkozások innovációs képességének támogatása, a beszállítói feladatok ellátásának legmagasabb szintű fenntartása mellett. 

A klaszter célja, hogy válaszokat adjon a gazdaság kihívásaira. Célja bútoripari alapanyagok és késztermékek, szolgáltatások fejlesztése, komplexebbé tétele, szinergiahatások érvényre juttatása a klaszterhez csatlakozó vállalkozások között. A bútoripari vállalkozások innovációs képességének fejlesztése, tapasztalatcsere, a továbbképzés területén történő közös projektek lebonyolítása, közösségi marketing, információs rendszerek kialakítása és működtetése, a külföldi piacok megismerése és célzott, a vállalkozások együttműködésén alapuló fejlesztése.


A 6,2 milliárd forint – mintegy 20 millió euró – összértékű beruházás következtében elmondható, hogy a gyár jelenleg a bútor- és belsőépítészeti alaplap gyártás területén a legmodernebb technológiával rendelkezik, amely mértékadó a nemzetközi falemezipar területén. Az előző 16 millió m2-es lamináló kapacitás a fejlesztésnek, a két lamináló gépsor teljesítményének köszönhetően 46 millió m2/évre nőtt, ami már a jövőbeni további lapanyaggyártó kapacitás bővítéseket is könnyedén ki tudja majd szolgálni.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-december-20-22


Tetszett a cikk?