A kazuárfa

Az ipari szempontból csekély jelentőségű kazuárfa zölden is jól ég. Jól viseli a szélsőséges viszonyokat és megfelelő forgácslap vagy farostlemez készíthető belőle.

A kazuár a Casuarinaceae családba és a bükkfavirágúak rendjébe tartozik. A Casuarinaceae család tagjai Ausztráliában, az indiai szubkontinensen, Délkelet-Ázsiában és a Csendes-óceán nyugati szigetein honosak. Mérsékelt övi és trópusi fajok, melyek jól tűrik a szélsőséges talajviszonyokat. A legtöbb faj jellemzően sík- és dombvidéken él, de vannak magashegységekben pionírként jelenlévők is. Nagyon jó nitrogénmegkötők. Sótűrő, nitrogénfixáló és homokmegkötő tulajdonságaik miatt több fajt betelepítettek Afrikába, a Karib-térségbe és az Egyesült Államokba.

A kereskedelmi megnevezése a „Leány-tölgy” (She-Oak), de nem tévesztendő össze a Qercus tölgy fajokkal. Az élő fa jellemzője a pikkely. A Casuarinaceae családban a fajok örökzöld cserjék vagy fák, egyesek legfeljebb 35 méter magasra nőnek. Különleges jellegzetességük, hogy a párologtatás csökkentése érdekében a levelek redukálódtak, pikkelyszerűek, alig láthatók és a hajtások körül összenőttek.

A hajtások zöldek, átvették a fotoszintézis feladatát. A hajtás nagyon hasonlít a zsurlók tagolt szárára. A virágok virágzatban nyílnak, a női csoportosulásból elfásodó, fenyőtobozra emlékeztető terméságazat jön létre, amelyben szárnyas makkocska termések ülnek. A kéreg általában kemény, színe szürkés vagy szürkésbarna, finoman repedezett, pikkelyes, mintázata sakktáblaszerű.

MAKROSZKOPIKUS JELLEMZŐK

A szíjács keskeny és halványbarna, bézsszínű, jól elkülönül a geszttől, ami barnás, vörösesbarna, gyakran csíkos vagy lila árnyalatú. A fajok közös jellegzetessége, hogy a halmozott bélsugarak feltűnően szélesek, a tölgyeknél is látványosabbak. A frissen vágott fának általában terpentinszaga van. Az edényekben tillisz nem található. Az edényben tracheidák vagy vazicentrikus tracheidák előfordulnak. A farostok közepesen vastag falúak. Nincsenek rekeszes rostok a fában.

A növekedési zónahatár az eredettől függően nem látható, vagy nehezen megfigyelhető. Az apotracheális hosszparenchima hálózatos. A bélsugarak fekvő sejttípusból álló homogén felépítésűek. A bélsugarak 1–3 sejtsor szélesek, gyakran feltűnően széles, halmozott bélsugarat alkotnak.

FAHIBÁK, TARTÓSSÁG

Fajtól függően változik a tartósság, de általában nem tartós fafajok, melyek érzékenyek a rovarok támadásaira.

TULAJDONSÁGOK

Sűrűsége légszárazon: 750–980 kg/m3 . Oldalirányú keménysége a Janka- féle keménységmérés alapján 9730 N.

FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

Bár a faanyag különleges rajzolatú, ipari jelentősége kicsi a csekély méretek miatt. A hosszú rostok miatt a fából megfelelő erősségű és stabilitású forgácslap, illetve farostlemez gyártható. A tömör fából dekoratív bútor, esztergályozott dísztárgy, padlóburkolat készíthető. Használják szarufaként, kerítésoszlopként és szerszámnyélként. A kazuárfa fűtőértéke 20 MJ/kg, könnyen hasad, lassan, kevés füsttel és hamuval ég. Zölden is égethető, ami nagy előny a fűtőanyagban szegény régiókban. Kiváló faszén nyerhető belőle. 


Kapcsolódó dokumentum:


kazuarfa


Tetszett a cikk?