Az elfeledett Boules-máglya
A fűrészáruk tárolása estében az utóbbi években egyre ritkábban találkozunk az úgynevezett Boules-máglyázással, pedig a mai napig megvan a létjogosultsága e módszer alkalmazásának. Hogy miért? – erre ad választ a következő cikk.

Az eljárás lényege, hogy az egy rönkből származó, szélezetlen fűrészáruk felvágás után egy máglyába kerülnek. Ez adja a máglyázás egyedi, jellegzetes formáját. Az egyazon máglyába kerülő rönkök közel azonos nedvességtartalmúak, szöveti szerkezetűek. Miért van ennek a módszernek létjogosultsága a mai napig? Mert a természetes szárítás során azonos sebességgel száradó fűrészárut eredményez. Amikor a máglyák elérik a szárítás határértékét, folytathatják útjukat a mesterséges szárítóberendezésekhez. Az ehhez ajánlott technológia a vákuumszárítás, amely módszerrel biztosítható, hogy az értékes lombos fűrészárut akár különleges célra is felhasználhassa a gyártó.
Melyek lehetnek ezek? A szakirodalom a hangszergyártást emeli ki, de meg kell említeni, hogy ebben az esetben főleg a nagy mennyiségű gyártásról van szó, nem pedig a kisebb volumenű, ámde apáról- fiúra szálló ősi kézműves hangszerkészítésről. Az ilyen máglyázás előnye, hogy a felfűrészelt rönk részei, „testvérek” maradnak, azaz nem keverednek össze fajtársaikkal. Ez például akkor válik fontossá, amikor az adott termék készítése közben olyan anomáliákkal találkozik a felhasználó, mint a színeltérések, vagy az eltérő szövetszerkezet okozta nem várt feszültségek. Általában a természetes fával dolgozó asztalosok arra panaszkodnak, hogy „nehéz” a fával dolgozni, mert az „elmászik”, görbül, vetemedik, stb. Ami igaz is lehet, és több okra vezethető vissza. Ha belegondolunk, hogy egy műhelybe kerülő 15-20 darab palló hány rönkből lett kiválogatva, azok hány termőhelyen nevelkedtek, valamint mennyi szárítókamrában jártak, ne csodálkozzunk, ha eltérő a viselkedésük. („Az elveszett testvérek ritkán találkoznak újra” című drámát később olvashatják.) A Bolules- máglyáknál ez nem fordul elő. A különböző eljárásoknál csupán a rönkök egységét kell őrizni.
Ezen máglyák mai felhasználása az egyedi tervezésű és kivitelezésű bútoroknál, kiegészítőknél, design-termékeknél hasznos. Amennyiben magunk állítjuk elő a faipari termékek alapanyagát, van motivációnk annak minőségi feldolgozására (fakiválasztás, fakitermelés, feldolgozás és szárítás), és a befektetett többletmunkát az árakban vagy a marketingben is érvényesíteni tudjuk, érdemes ezt a máglyázási módszert alaposan megismerni, alkalmazni!
Kép: faanyag.hu
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


