RetroTimber

Amire a címben utalunk, az az úgynevezett öregített építési faanyag. Egy osztrák fűrészipari gyártó új fejlesztése, mellyel a friss, új fát régi kinézetűre változtatják, legfőképpen a belsőépítészeti és a vizuális élmény miatt.

A fűrészüzem legújabb innovációja jól illeszkedik a vállalat több évszázados történetéhez. A RETROTIMBER elnevezés alatt a cég régi fát állít elő friss fából (főleg lucfenyőből és vörösfenyőből), amely a régi fához hasonlít, de statikus tulajdonságait tekintve a friss, kezeletlen fához hasonlítható. Ennek ötlete a gőzölt fákból származik, amelyeket régóta használnak, különösen a dekorációs területen. A RETROTIMBER ugyanazokkal az optikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a gőzölt fa, de anélkül, hogy jelentősen megváltoztatná eredeti statikus tulajdonságait. A RETROTIMBER dekoratív és a konstruktív használat. Igazi fénypont minden otthonba!

A hagyományos gőzöléshez képest a retro kezelés sokkal összetettebb és időigényesebb. A fát nagyon finoman kezelik, hogy a lehető legkevésbé befolyásolják a fa tulajdonságait. Csak a megjelenést kell megváltoztatnia a kezelésnek. Egy további felületkezelésnek (kefélés, aprítás) köszönhetően a RETROTIMBER szinte megkülönböztethetetlen a hulladék fától. Mivel a statikai tulajdonságok a kezelés után ismertek, a RETROTIMBER statikailag méretezhető, s különösen alkalmas az építési területen történő felhasználásra. A cég az Innsbrucki Egyetemmel együttműködve egy nagyon kiterjedt kutatási projektet hajtott végre. 

Az így előállított termékek ETA bizonyítvánnyal rendelkeznek.

5 féle felülettel rendelhető a RETROTIMBER: 1) féreg rágta, 2) mélyen barázdált, 3) rusztikus, 4) enyhén barázdált, 5) finom.


Rusztikus felületkezeléssel előállított RETROTIMBER

 

 

Forrás
retrotimber.at


Tetszett a cikk?