A fa akusztikai tulajdonságai

Ki ne mérgelődött volna azon, hogy hazatérve mindenféle külső zaj jut be a házába, lakásába? A szigetelés és azon belül is a hangszigetelés egyre nagyobb figyelmet kap az építkezések, felújítások során. Fizikai szempontból a hang olyan hullám, melyet egy rezgésben levő rugalmas test hoz létre (húr, membrán, levegőoszlop stb.). A hanghullámokra jellemző fizikai paraméter a sebesség, az amplitúdó, a hullámhossz, a frekvencia stb. Vannak olyan anyagok, amelyek jobban vezetik és áteresztik a hangokat, míg mások elnyelik őket.

Akusztikai szempontból az anyagot, így a fát is, a benne terjedő hanghullámok sebessége, az akusztikai ellenállás, a visszaverődés, a csillapodás, a hangelnyelés, a rezonancia alapján jellemezzük. A faanyag akusztikai tulajdonságainak fontos gyakorlati jelentősége van. Ilyen a fal- és padlóburkolatok hangszigetelő, hangelnyelő, hangvisszaverő képessége.

A faanyag rugalmassági és sűrűségi jellemzői szoros kapcsolatban állnak az akusztikai tulajdonsággal, így alkalmasak a fa sűrűségének, rugalmasságának, szilárdságának mérésére, egészségi állapotának vizsgálatára, a rejtett hibáinak felkutatására.

A fa hangvezető képessége

Az anyagok hangvezető képességét a hang terjedési sebességével jellemezzük. A hang, terjedési sebességét alapvetően meghatározza a fafaj, azon belül pedig az anatómiai irány, a sűrűség, a nedvességtartalom és a fahibák.

A fa hangvezetési jellemzői a következők:

  • Szálirányban a hang sebessége mintegy négyszerese a szálirányra merőleges értéknek; sugárirányban némileg nagyobb, mint húrirányban.
  • Ugyanazon fafajon belül a sűrűséggel növekszik a hangterjedési sebessége. (Különböző fafajok közötti összehasonlításban ez nem érvényes.)
  • A nedvességtartalom növekedésével nő a hangsebesség.
  • A fahibák, betegségek szintén kedvezőtlenül hatnak a hangterjedési sebességre.

A fa hangszigetelő képessége

A hang terjedésekor súrlódás lép fel a hullám és a faanyag között. Ez az akusztikai ellenállás, melyet a faanyag kifejt a hang terjedésével szemben. A fában terjedés közben a hang gyengül, a hangenergia egy részét a faanyag elnyeli, s a hangerősséget csökkenti. Ezeket a tulajdonságokat hangelnyelésnek, illetve hangszigetelésnek nevezzük. A faanyag szerkezetétől függően nemcsak jó hangvezető, hanem jó hangszigetelő is lehet.

A hangszigetelés mértéke nagyban függ a sűrűségtől: minél lazább szövetű, porózusabb a faanyag, annál nagyobb mértékben képes elnyelni a hanghullámokat. A tömörfák hangelnyelési foka 3–20%. A különféle, alacsony sűrűségű agglomérált termékeknél egyrészt megszűnik a szálirány, másrészt a hangelnyelő felület igen nagy az anyag porózussága miatt, így ezek lényegesen jobb hangelnyelő képességgel rendelkeznek, mint a tömörfák.

A sűrűségen kívül a hangelnyelési és hangszigetelési képességet a fanedvesség, az anyagvastagság, a hang frekvenciája és a szövetszerkezet is befolyásolja.

  • A fanedvesség növekedése rontja a hangszigetelő képességet.
  • Az anyagvastagsággal és a frekvenciával növekszik a hangelnyelő képesség.
  • Az inhomogén szövetszerkezet rontja a hangszigetelési képességet.

Így látható, hogy milyen előnyökkel járhat egy könnyűszerkezetes ház építése, vagy a beltérben használt faburkolatok alkalmazása.

Ugyanígy a fából készült hangszerek estén is rendkívül fontos jól kiválasztani a legjobb minőségű faanyagot, hiszen a hibás anyag elronthatja a kész hangszer akusztikáját is.


BB works - Topakustik R


BB works - Topakustik 9/2 Univerzális típus: gyakran alkalmazható az olyan helyiségekben, ahol különösen fontos a beszélt szavak megértése, pl. tárgyalótermek, étterem.

 

Forrás
Kreativlakas.com
docs.google.com (NYME-FMK)
bbworks.hu


Tetszett a cikk?