Sokszínű padlóvilág – Minden, mi szemnek, s talpnak ingere

Néhány évvel ezelőtt, amikor az ember az otthona melegburkolatának kialakításán gondolkodott, parketta, laminált padló, szőnyegpadló, linóleum vagy PVC jöhetett szóba. Az utóbbi években azonban az új eljárások – mint például a digitális nyomtatás – következtében a padlóburkolatok számtalan variációt öltöttek: anyagok, minták, struktúrák, anyagkombinációk tekintetében. A gyártók és a fogyasztók is egyre nagyobb súlyt helyeznek az erőforrások mértékletes felhasználására és a természetes, megújuló anyagok előtérbe helyezésére. Erre is volt példa bőven a közelmúltban megrendezett, hannoveri Domotex nemzetközi kiállításon. A nagy érdeklődéssel fogadott programon mintegy 50 ország több mint 700 kiállítója vett részt – szőnyeg, szőnyegpadló, parketta, laminált és dizájnpadlók valamint külső burkolat témában. A szinte átláthatatlan sokszínűségben német kollégám segítette az eligazodást.

– A vinyl (LVT: Luxury Vinyl Tiles) évek óta sláger a padlófelületek tekintetében, ami tulajdonképpen a jól ismert PVC egy optimalizált receptúrával – mondja Hans Graffé, aki szerint a gyártók marketingstratégái erre találták ki a dizájnpadló elnevezést, ami nagyon okos megoldás. Ez az elasztikus burkolat nagyon kedvelt a vevőknél, hiszen abszolút strapabíróságot és könnyű tisztán tarthatóságot ígér. Ezen kívül kellemes rajta a járás és vizes, nedves környezetben is megfelelő. Hátránya volt azonban, hogy mindössze 2 mm-es, így nagyon fontos, hogy az alap, amelyre rákerül, tökéletesen sima legyen, mert különben az egyenetlenségek átütnek. Valószínűleg ez hívta életre a dizájnpadlók 4 és 12 mm-es változatait. Ezáltal alkalmassá válnak az úsztatott fektetési módra, akárcsak a laminált vagy kész parketta. Alacsony beépítési magasságuk miatt gyakran használják felújításkor. A Click formátumú dizájnok beépített hangcsökkentő rendszerrel rendelkeznek, karc és ütésállóak – és tökéletesen párosíthatók padlófűtési rendszerekkel, ezáltal még otthonosabb érzetet nyújtva. A vinyl egy hőre lágyuló anyag, amely tágulással vagy zsugorodással reagál a hőmérsékletváltozásokra. Ennek a hatásnak a minimalizálása érdekében a közelmúltban merev maggal („Rigid Core”) rendelkező dizájnpadlókat fejlesztettek ki. Ez lehetővé teszi az ajtón való átvezetést, többé-kevésbé dilatációs hézagok nélkül. Ha nem PVC-t használnak hordozóként, hanem más mű vagy fa alapú anyagot, akkor beszélünk „Multi-Layer”, vagyis többrétegű felépítésről. A PVC-ből és fából készült szerkezetek ökológiailag azonban problémásak, mert nehezen választhatók szét és magas költséggel jár a semlegesítésük.

– Az ásványi maggal ellátott vinyl padlók új generációja (pl. kő, polimer kompozit a Kӓhrstől) rendkívül tartós és környezetbarát. A fenntarthatóság és a környezetre fordított kellő figyelem témája vásárlói szempontból is egyre fontosabb. Felmerül a kérdés: létezik „biopadló” egyáltalán?

– A vinyl alapú padlók ahhoz, hogy kellően elasztikusak legyenek, lágyítókat tartalmaznak, amelyek egy idő után a légtérbe kerülnek és ez a helyiség levegőjére nézve kedvezőtlen. Mivel a vásárlók is fenntartásokkal fogadják ezeket a tényeket és egyre inkább ragaszkodnak a „Bio”, „Natúr” vagy „Green” felirattal ellátott termékekhez, a gyártók PVC- mentes terméket ígérnek és dobnak piacra.  A természetes vagy fa alapú anyagokból készült PVC-mentes dizájn padlók bőségesen képviseltetik magukat, mint például a Disano (Haro), vagy a Corepel Smart Line (Swiss Krono). A PVC mentes műanyag azonban már sokkal ritkább. A zaj csökkentése érdekében a gyártók a termékeket szigetelő réteggel – parafa, XPS-hab – látják el. Ezzel a beépített szigeteléssel elkerülhető egy külön réteg aláépítése. Ezeket a padlókat kényelmi padlónak is nevezik – jellegzetesek pl. az Egger vagy a Swiss Krono termékek.

A laminált padló továbbra is nagyon keresett. Számtalan variáció létezik, szintén jó minőségben, így mondhatjuk, hogy a reneszánszát éli a legmagasabb eladási számok tükrében. (Mintegy 60 millió 

négyzetméter fogy belőle éves szinten, ezáltal a legkeresettebb padlóburkolati forma Németországban és Magyarországon is.) Több mint 90 százaléka ellenőrzött erdőgazdálkodásból származó fa alapanyag, az összetevői pedig teljes egészében visszaforgathatóak és ökologikusak. A hagyományos laminált padló a vizet nem bírja, ezért például fürdőszobában nem alkalmazható. De már vannak vízálló termékek is, mint pl. az Aqua+ az Eggertől. Ez a laminátum nedves helyiségekben is megfelelő és gőztisztítókkal is karbantartható. Teljes felületi tapadással akár a kereskedelmi és szolgáltató iparban is használható. Figyelembe kell venni azonban a burkolható felület nagyságát. A legnagyobb egybefüggően burkolható felület a panelekre keresztirányban legfeljebb 8 méter, hosszirányban pedig maximum 10 méter lehet. Ennél nagyobb felületet csak minimum 15 mm-es dilatációs hézagok kialakításával szabad fedni. Erre figyelni kell a fűtéscsöveknél is. Padlófűtésnél is használható, figyelembe véve a megfelelő technológiai utasításokat. Könnyen tisztán tartható, felülete higiénikus, nincs károsanyag-kibocsátása. A padlószőnyeg kivételével más régi burkolatra – hordozóképes csempe, kerámia burkolatok, régi PVC, fapadló vagy ehhez hasonló szilárd hordképes felületek – is rátehető. A laminált padló felhasználásra kész termék, lerakás után nem igényel semmilyen utókezelést, karbantartást – és olcsóbb, mint a dizájnpadló. Felülete nagyon változatos, többnyire a fa természetes erezetét adja vissza, de megtalálható csempe, márvány, kő mintázattal is, bármilyen színben. A fa alapú termék olyan „előnyökkel” rendelkezik, mint az utóbbi időben sokat emlegetett fenntarthatóság, ezért a szakmabeliek – méltán – a laminált padlók reneszánszát emlegetik.

– Az innovatív próbálkozások állandóan jelen vannak.

– Említésre méltó az úgynevezett „Wood-Powder” (faporos) megoldás. Jellemzője a valódi fa felső réteg, amelyet nyomás és hő hatására préselnek egy farostból és ásványi összetevőkből álló réteggel (fapor), valamint egy HDF hordozóval. Az eredmény egy kiváló minőségű, nagy kopás- és ütésálló, természetes fa felületű termék, aminek azonban megvan az ára is. Speciális szerkezetének köszönhetően a Lindura fapadló felületéhez a famennyiségnek csak mintegy nyolcadára van szükség a hagyományos többrétegű parkettákhoz képest – a gyártó szerint.  A termék alkalmas lakóterek burkolására éppúgy, mint kereskedelmi és egyéb, például a vendéglátás és idegenforgalmi szektor épületeinek – hotelek, üzletek – padlózatának kialakítására.

A kiállításokon bemutatkozó új fejlesztések, az anyagok, színek, minták, felületi variációk sokfélesége alapján elmondhatjuk: nincs olyan, ami ne lenne. Azonban van valami, ami továbbra is vitathatatlan: egy kiváló minőségű, különlegesen szép fapadlóval válhat a lakás igazi otthonná. A burkolatok sokfélesége lehetővé teszi számunkra, hogy megtaláljuk az ideálisat, az egészen rusztikus, antikolt megoldásoktól a modern, antracit vagy fehérhez közelítő megjelenésű padlólapokig. A taktilis felületű lapok segítségével a kreativitás még inkább felszínre kerülhet, hiszen az egyedi vágási módok és a kézzel gyalult felületek számos optikai lehetőségeket kínálnak. A funkció és a vizuális hatás összhangja lényeges, hiszen a jól megválasztott burkolat akár több generációt is kiszolgálhat. Lehet svédpadló, kis- vagy nagyméretű halszálka parketta – amely nem csak tágítja a teret, de lehetővé teszi, hogy egyedileg alakítsuk a faburkolat megjelenését akár az egyszerű szalagmintával, halszálka-, fonott vagy sakktábla mintával –, a fa mindig elegáns megjelenést nyújt, ugyanakkor melegséget áraszt, bensőséges hangulatot teremt, finoman becsempészve a természetet a belső környezetbe.

 

Forrás: www.domotex.de, www.diego.hu, www.edelholz.hu, www.corepel.com
Képek: www.edelholz.hu, Egger, Parador,


Tetszett a cikk?