A rozsda nyers varázsa

Acél, beton, vakolatlan falazat és rozsdás fém – ezekről a kifejezésekről valószínűleg a használaton kívüli gyárak, vagy raktárak jutnak első körben az ember eszébe. Ugyanakkor ez a fajta ipari nosztalgia, a fa és a fém anyagkombinációja nagyon népszerűvé, mondhatni klasszikussá vált a belsőépítészetben. Jó példa erre a Treppenmeister szemet gyönyörködtető lépcsőháza. A „Loft” névvel ellátott oldallépcső jól kiemeli a lakókörnyezetet az ipari stílussal. Kétszintes házakban optikailag strukturálhat nagy területeket, de a kisebb lakásokban is nagyon jól mutat.

Míg a lépcsőfokok fából, a húrok egyedileg színezhető kompozit anyagból készülnek. Az építkezők érdeklődése alapján különösen népszerűek a betonnak vagy fémnek látszó szürke tónusok. Az acél gerendához képest kisebb önsúly is nagyon előnyös. A korlátok sötét lapos acélból, illetve rozsdamentes acélból készült kerek rudak formájában kaphatók. A közöttük lévő terület kitölthető üveggel, vagy – akárcsak a korlátnál – sodrott drótkötéllel. A kapaszkodó acélból vagy fából készül.

A lépcsőfokokat úgyis ki lehet alakítani, mintha betonból lennének öntve és mégis megvan az összes előnye, amit a fa anyagként kínál. Kellemes érzetet nyújt a lábnak, s halk járás közben. Abban az esetben, ha valami megsérül, az egyes alkatrészek könnyen cserélhetők, pótolhatók.

Forrás: www.treppenmeister.com


Tetszett a cikk?