Újra eredeti pompájában tündököl a győri Püspöki Palota intarziaparkettája

 

A Workcamp Parquet Egyesület 2023-ra magyarországi projekthelyszínt választott. A program keretében mintegy 30 – köztük több külföldi – szakember érkezett Győrbe, hogy újjávarázsolják a Püspöki Palotában található Boldog Apor Vilmos Emlékszobát, valamint a mellette található három nagyobb terem padlózatát, hagyományos munkamódszerekkel. Az egy hétig tartó munka során több mint kétszáz négyzetméternyi parkettafelületen dolgoztak. Munkájuk eredményeként a régi, intarziás táblaparketták teljesen megújultak, valamint elkészült 55 négyzetméternyi vadonatúj parkettatábla is abba a helységbe, ahol az eredeti táblaparketta helyén hajópadló és szőnyeg volt.

A Workcamp Parquet Egyesület fő célkitűzése a parkettakészítés hagyományának népszerűsítése és a megszerzett tudás továbbadása. Az egyesület 2015-ben jött létre Csehországban. Az egyesület vezetője René Caran, aki minden projektben aktívan részt vesz. Minden évben más-más országokban valósulnak meg a projektek, amelyre szívesen látnak mindenkit, legyen akár parkettás szakember, vagy bárki, aki érdeklődik a famegmunkálás iránt. Idén is volt lehetőség regisztrálni a szakmai napra, amire 3–4-szeres túljelentkezés volt, így sajnos az idő rövidsége miatt nem is tudtak fogadni mindenkit. A nyelvtudás nem, de a kézügyesség elvárás ezeknél a munkáknál. A résztvevők egy csapatként hoznak létre maradandó alkotást a jövő generáció számára. A munkálatok során a közreműködők egymást segítik, egymástól leshetik el a különböző technikákat, fortélyokat, hagyományos eljárásokat. A projekt elsődleges célja a parkettás mesterség ismereteinek átadása, a szakma népszerűsítése, továbbá fontos célkitűzése a határokon átnyúló előítéletek lebontása. A közös nyelv maga a parketta, a mesterség szeretete, elsősorban ezen keresztül találják meg a közös hangot egymással a résztvevők. Az első Workcamp Parquet projekt 2016-ban volt Csehországban, ahol a Libá Kastély 150 négyzetméternyi parkettáját újította fel a csapat. 2017-ben Németországban a Dahlen kastély, 2018-ban a Hollandiában található Arcen Kastély, 2019-ben a lengyelországi Brzeg Karstély, 2020-ban a Vizovice Kastély, 2021-ben a Groot-Bijgaarden Kastély, 2022-ben Csehországban a National Technical Museum régi parkettái újulhattak meg a Workcamp Parquet projektek résztvevői által.

A 2023-as projekt helyszíne a győri Püspöki Palota volt, ahol négy nagyobb teremben folytak a munkálatok. Ahol megvolt az eredeti parketta, azt javították, ahol egyáltalán nem volt, oda teljesen újat készítettek.  A projektterv szerint minden résztvevőnek 5 darab parkettamásolatot kellett elkészíteni az eredeti intarziaminta alapján. Ahhoz azonban, hogy a munka megvalósulhasson, kellenek a résztvevők, rengeteg alapanyag, kéziszerszámok, szerszámgépek, s hogy mindez a megfelelő helyen, a megfelelő időben legyen, szükség van egy jó szervezőre is. A részletekről már Molnár Zoltánt kérdeztem, a 2023-as Workcamp Parquet magyarországi nagykövetét. A projekt utolsó napján találkoztam Zolival, aki még akkor is nagy lelkesedéssel irányított, pakolt, dolgozott és mesélt a rendezvényről, annak ellenére, hogy látszott az elmúlt napok fáradtsága az ő és minden más alkotó szemében. Zolitól megtudtam, hogy a magyarországi helyszín szervezése már két évvel ezelőtt elkezdődött. Találni kellett egy megfelelő helyszínt a projekthez – mint kiderült, a győri Püspöki Palota előtt számtalan nemleges választ kaptak más intézményektől. A győri püspökség viszont szívesen fogadta a megkeresést. Helyileg a Püspökvár és a Püspöki Palota Győr történelmi belvárosában, a Káptalandomb legmagasabb pontján, a Mosoni-Duna és a Rába találkozásánál áll. A mindenkori győri püspök lakóhelye.

– Érdekesség lehet, hogy amikor eszembe jutott, hogy felkeresem a püspökségeket helyszínek után kutatva – így a győri Püspöki Palotát is –, nem e-mailben próbálkoztam felvenni a kapcsolatot a kiszemelt helyszínek képviselőivel, hanem mindenkit postai úton, levélben kerestem meg. A győri Püspöki Palota remek projekthelyszínnek bizonyult szakmailag, s nem utolsósorban egy nagyon szép környezetben dolgozhattunk, amely minden résztvevőt lenyűgözött. A felmérést követően kirajzolódott a feladat. Két teremben megvolt a régi parketta, amit fel kell újítanunk. A püspökség szerint legutóbb II. János Pál pápa 1996-os látogatása során kapott ez a parkettafelület egy gyors felületkezelést. Lakkot. Ami tönkre is tette a parketta szép, patinás felületét. A felújításon túl egy másik teremben teljesen új parkettát kellett elkészítünk a helyszínen. 

Mivel a munkálatokért, alapanyagért a projektben résztvevő helyszín üzemeltetője, fenntartója nem fizet, így rengeteg támogatóra is szükség volt. A projekt egyik főtámogatója a Festool Magyarország volt, amely igen nagy értékű gépparkkal támogatta a csapatot.

– Minden szükséges anyagot és szerszámot szponzorok útján tudtam csak beszerezni, ami iszonyatosan nehéz feladat volt ebben a recessziós időszakban, amikor a cégek inkább visszafognak, nem pedig adakoznak. Ennek ellenére nagyon nagy meglepetés volt, amikor a Festool Magyarország megtámogatott minket egy profi gépparkkal, amellyel aztán hatékonyan tudtunk dolgozni az egy hét alatt. A projekt kivitelezéséhez szükséges gépek listáját e-mailben kaptam meg. Első olvasatra szinte teljesen biztos voltam benne, hogy ez az igény teljesíthetetlen lesz. Szerencsére nagyon jó kapcsolat alakult ki a Festool Magyarországgal, ezen belül is Gábora Zoltán ügyvezetővel, aki az első másodpercben igent mondott a kéréseimre – és támogatásával mondhatni megmentette a projektet. A faanyagot magyar erdőből és magyar gyártótól sikerült beszerezni. Ebben nagy segítségemre volt a Császár Műhely csapata és egy olasz cég, az Alma, amelyek anyagilag járultak hozzá, hogy meglegyen az alapanyagunk.

Mindezeken felül a projekt résztvevőinek Magyarországra jutását, itt tartózkodását is le kellett tudni logisztikázni, akik az európai országok – Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Csehország, Portugália, Lengyelország, Belgium, Románia, Finnország – mellett más kontinens államaiból is érkeznek, úgymint Ausztráliából, Kanadából és az Egyesült Államokból. Megérkezésük után csatlakoztak a magyar csapathoz és indulhatott a munka.

A Workcamp Parquet projekt kivitelezési ideje 9 napig tartott. Szeptember elsején indult és szeptember kilencedikén volt az utolsó munkanap. Az ezt megelőző héten a magyar csapat előkészítette a helyszínt.

– Összesen négy teremben dolgoztunk. Kettő helyiségben megvolt a régi parketta, ami úgy 150–200 éves lehet, ezeket restauráltuk, ragasztottuk, ahol kellett cseréltük és pótoltuk hasonló korabeli faanyaggal, ami Csehországból, egy kastélyból érkezett. Beragasztásuk hagyományos módszerekkel, csontenyvvel történt. A felújítás oroszlánrésze már az előkészítő héten elkezdődött, mert a meglévő parkettáról el kellett távolítani a lakkréteget. A hibajavítások után kézi citlingezéssel állítottuk helyre a parketta felületét. Végül a felújított parkettát waxszal felületkezeltük. A harmadik szobában – ahol régi hajópadló volt és rajta szőnyeg – teljesen új, a helyszínen elkészített parkettát raktunk le. Minden bizonnyal ez a szoba is parkettával volt burkolva anno, mert a hajópadló felületén jól kirajzolódott a régi parketta mintázata, ami egy az egyben olyan volt, mint a másik két szalonban. A bontás során megtaláltuk az eredeti kovácsoltvas szögeket is.

A helyszínen 150 darab intarziás parkettatáblát készítettek el a Workcamp Parquet résztvevői. Egy kisebb asztalosüzem indult be a Püspöki Palotában, ahol elsődlegesen kézi eszközökkel készültek a parketták, igazi manufakturális keretek közt, de a szakemberek munkáját segítette a 12 darab Festool munkaállomás is. A feladatot felosztották, úgy 5 tábla jutott egy főre. A parketta állt egy hordozórétegből, amelyet nagyrészt a Püspöki Palotában meglévő és kibontott hajópadlóból készítettek el. A hajópadlót felvágták megfelelő méretre, táblásították, majd a faanyag két oldalán nútolták, a bütü részeknél keretet kapott, amelyet idegen csappal rögzítettek. Ezután a táblákat kézzel síkba gyalulták. A régi parkettaminta alapján elkészítették az intarzia mintákat 8 mm-es tölgyfa svartniból, amelyet a hordozó felületre ragasztottak. A felületeket kézzel kaparták, alakították. Végül a parkettatáblákat hagyományos módszerek alapján rögzítették, szegelték.

– Minden tábla egyesével, külön készült. A táblaparketták minden eleme külön mérve készült, ha kellett apróbb módosításokat elvégezi, akkor kézi szerszámokkal hajtottuk végre azt. Mértünk, vágtunk, passzítottunk, mértünk, gyalultunk, így aprólékosan készültek az egyes táblák. Nem használtunk sablont, minden elem egyedi méret alapján lett legyártva. Például külön fenőasztalunk is volt a kézi gyaluk késeinek fenéséhez. Régi, hagyományos technikákkal, munkamódszerekkel készültek a parkettatáblák. 

Az utolsó parkettatábla (amely 100 százalékban kézzel készült, Japán fűrésszel)  alá időkapszula is került, amelybe dr. Veres András megyéspüspök elhelyezte a püspökség üzenetét a jövő nemzedék számára, valamint a püspökség saját fehérborából is bekerült egy palackkal. A Workcamp Parquet résztvevői közös csoportfotót helyeztek az időkapszulába, amelyet mindenki aláírt, valamint az egyesület üzenetét is elhelyezték. Az utolsó táblaparkettát a bontás során fellelt, úgy 150 éves kovácsolt szöggel is rögzítették, amelyet dr. Veres András és Molnár Zoltán szögelt be. Az elkészült felület végül szintén waxréteget kapott.

– A püspökség meglepően nyitottan fogadta a megkeresésünket, nagyon sokat köszönhetünk nekik. Folyamatos ellátást kaptunk: reggeli, ebéd, vacsora. Európa-estet szerveztek nekünk, ahol mindenki nagyon jól érezte magát. Maximálisan támogattak minket. Úgy tudom a visszajelzések alapján, hogy elégedettek voltak a munkánkkal. A püspökség azt a döntést hozta, hogy a termeket, ahol a parketta megújult, teljesen felújítják. 

A zárórendezvényen a püspök úr isten áldását kérte a Workcamp Parquet csapatára, akik számára ajánlólevelet is átnyújtott. Molnár Zoltán is köszönetet mondott a püspökségnek, dr. Reisner Ferenc helynök úrnak, a szponzoroknak, valamint az egész csapatnak, akikkel együtt dolgozott ezen a projekten. A két éven át viselt szimbolikus csomagot szeretettel „adta át” Emiliónak, ugyanis a jövő évi találkozójuknak Spanyolország ad otthont.  

Molnár Zoltán elmondta, hogy a Workcamp Parquet egy nagy család. 8 százalék alkotja a magot és 15 százalék a jövő-menő ember. Egy nagyon összetartó közösség, Zoli ott a helyszínen is mindenkit a testvéreként mutatott be.

– Nagyon magas kvalitású parkettások is a tagjaink, olyanok, akik például 3. vagy 4. generációs restaurátor családból származnak. Ők például a mai napig kézzel végzik a felújításokat. A belga parkettás barátunk, amikor a belga királynőnek megy restaurálni, ott nincs olyan, hogy kézzel belecsiszol, esetleg lakkot ken a felületre. Ott az eredeti wax réteg, ami vagy 200–300 éves és hagyományos módszerekkel, kézzel restaurálja. Feladatunknak érezzük, hogy megőrizzük a mesterséget, a régi dolgokat, technikákat, hogy ne tűnjenek el. Mindenképp ösztönözni kell a fiatalokat, hogy megtalálják az olyan szakmák szépségeit, mint a parkettakészítés, parkettázás. Nagyon motiváló tud lenni egy érdekes feladat, egy régi helyszín, ahol minél inkább – úgymond – bele tudunk nyúlni a múltba, a történelembe.

Fotók: Molnár Zoltán

 

KÉPGALÉRIA


Tetszett a cikk?