Világítás a konyhában

Amikor egyedi konyha tervezésébe fogunk, felmérjük az igényeket, lehetőségeket, és ennek megfelelően készítjük el a konyhabútor összeállítását. Utolsó mondatként szokott elhangzani- ha egyáltalán felmerül ez a kérdés- milyen világítás legyen a konyhában?
Pedig hiába tökéletes ergonómiailag a méretezés, megfelelő a munkafolyamatok sorrendje, ha nem elégséges a konyha megvilágítása. Igaz, hogy az asztalosra csupán a bútorral kapcsolatos dolgok „tartoznak”, de nem árt tisztába lenni néhány fogalommal a konyhai megvilágítást illetően.
A világítástechnikában használatos alapfogalmak:
| Fogalom | Mértékegység | Jelentés |
| Fényáram | Lumen (lm) | A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik. |
| Fényerősség | Candela (cd) | A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik. |
| Megvilágítás erőssége | Lux(L) | A felületegységre jutó fény. Egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. |
| Fénysűrűség | cd/cm2 | Szemünk alapvetően fénysűrűséget észlel. A felületegységre jutó fény fényerősséggel kifejezve. |
A DIN szerint a szükséges általános világítás erőssége 500 lux. A szem számára a 300-1000 cd/m2 fénysűrűség optimális.
A konyhatér megvilágításának tervezésekor az anyagok fényvisszaverési fokát és a színeket úgy kell megválasztani, hogy elkerülhessük a nagy fénysűrűség különbségeket és a tükröződést.
A konyhatér néhány anyagának fényvisszaverési foka %-ban:
| króm, fényes: | 60-65 % |
| fehér zománc: | 65-70% |
| matt üveg: | 6-20% |
| fehér falborítás: | 70-85% |
| vörös, zöld, kék, szürke, barna, falborítás: | 15-40% |
| natúr fa: | 30% |
| világos lapok: | 60-50% |
A megfelelő visszaverődési fok a munkatérben 20-50%, falak 30-50%, padló:15-20%.
A lámpafajták kiválasztása és elhelyezésük során többféle megvilágítási módot kell alkalmazni.
- Munkahelyi megvilágítás a munkalapon: direkt világítással, a fény közvetlenül nem kerülhet a szembe, a visszaverődés mértéke a lehető legalacsonyabb legyen, éles kontraszt nem ronthatja a látást.
- Általános világítás: egyenletes eloszlású a teljes térbe, kismértékű visszaverődés lehetséges. Kiegyenlített fényárameloszlás.
- Lágy helyi világítás az étkezőasztalnál: zavaró, éles kontrasztok kerülendők elsősorban direkt eloszlás. (hideg fényszín kerülendő)
A megvilágítás a fő fénysugár irányát tekintve (a lámpatest szempontjából): direkt, elsősorban direkt, kiegyenlített, elsősorban indirekt és indirekt lehet.
A munkafelületeken koncentrált helyi világításra van szükség, de mellette általános világítás is kell, mivel túl nagy lenne a szem igénybevétele, ha közvetlenül világított munkalapról a konyhatér más részére tekintünk.
A jellemző fényáram eloszlása:

A direkt megvilágításnál közvetlenül egy adott felültere irányul a fény, erős árnyékok keletkezhetnek.
Teljesen indirekt, vagy szórt minden fény, amely felületet világít meg, és onnan egyszer vagy többször visszaverődik.
Az indirekt és a direkt világítás keveréke az ideális, mivel ez megkönnyíti a felületi struktúrák felismerését, az árnyékátmenetek lágyak. (Ez rendkívül fontos pl. vágásnál, mosogatásnál.)

Forrás: wikipédia, Orbay Péterné: Konyhatervezés
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


