Világítás a konyhában
Amikor egyedi konyha tervezésébe fogunk, felmérjük az igényeket, lehetőségeket, és ennek megfelelően készítjük el a konyhabútor összeállítását. Utolsó mondatként szokott elhangzani- ha egyáltalán felmerül ez a kérdés- milyen világítás legyen a konyhában?
Pedig hiába tökéletes ergonómiailag a méretezés, megfelelő a munkafolyamatok sorrendje, ha nem elégséges a konyha megvilágítása. Igaz, hogy az asztalosra csupán a bútorral kapcsolatos dolgok „tartoznak”, de nem árt tisztába lenni néhány fogalommal a konyhai megvilágítást illetően.
A világítástechnikában használatos alapfogalmak:
Fogalom | Mértékegység | Jelentés |
Fényáram | Lumen (lm) | A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik. |
Fényerősség | Candela (cd) | A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik. |
Megvilágítás erőssége | Lux(L) | A felületegységre jutó fény. Egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal. |
Fénysűrűség | cd/cm2 | Szemünk alapvetően fénysűrűséget észlel. A felületegységre jutó fény fényerősséggel kifejezve. |
A DIN szerint a szükséges általános világítás erőssége 500 lux. A szem számára a 300-1000 cd/m2 fénysűrűség optimális.
A konyhatér megvilágításának tervezésekor az anyagok fényvisszaverési fokát és a színeket úgy kell megválasztani, hogy elkerülhessük a nagy fénysűrűség különbségeket és a tükröződést.
A konyhatér néhány anyagának fényvisszaverési foka %-ban:
króm, fényes: | 60-65 % |
fehér zománc: | 65-70% |
matt üveg: | 6-20% |
fehér falborítás: | 70-85% |
vörös, zöld, kék, szürke, barna, falborítás: | 15-40% |
natúr fa: | 30% |
világos lapok: | 60-50% |
A megfelelő visszaverődési fok a munkatérben 20-50%, falak 30-50%, padló:15-20%.
A lámpafajták kiválasztása és elhelyezésük során többféle megvilágítási módot kell alkalmazni.
- Munkahelyi megvilágítás a munkalapon: direkt világítással, a fény közvetlenül nem kerülhet a szembe, a visszaverődés mértéke a lehető legalacsonyabb legyen, éles kontraszt nem ronthatja a látást.
- Általános világítás: egyenletes eloszlású a teljes térbe, kismértékű visszaverődés lehetséges. Kiegyenlített fényárameloszlás.
- Lágy helyi világítás az étkezőasztalnál: zavaró, éles kontrasztok kerülendők elsősorban direkt eloszlás. (hideg fényszín kerülendő)
A megvilágítás a fő fénysugár irányát tekintve (a lámpatest szempontjából): direkt, elsősorban direkt, kiegyenlített, elsősorban indirekt és indirekt lehet.
A munkafelületeken koncentrált helyi világításra van szükség, de mellette általános világítás is kell, mivel túl nagy lenne a szem igénybevétele, ha közvetlenül világított munkalapról a konyhatér más részére tekintünk.
A jellemző fényáram eloszlása:
A direkt megvilágításnál közvetlenül egy adott felültere irányul a fény, erős árnyékok keletkezhetnek.
Teljesen indirekt, vagy szórt minden fény, amely felületet világít meg, és onnan egyszer vagy többször visszaverődik.
Az indirekt és a direkt világítás keveréke az ideális, mivel ez megkönnyíti a felületi struktúrák felismerését, az árnyékátmenetek lágyak. (Ez rendkívül fontos pl. vágásnál, mosogatásnál.)
Forrás: wikipédia, Orbay Péterné: Konyhatervezés
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Egyetemi hírek – 2024. november
A Soproni Egyetem 2024. novemberi hírei
Az Isteni Lélek sziporkái
Gyenes Tamás fafaragó népi iparművész beszél munkáiról.
Újdonságok a Foresttől
Bemutatkozik a VIBO új termékcsaládja, érkezik a HOME BOX 45 mm-es golyós fiókcsúszók új generációja, moduláris fiókrendező, egyszerű sablon a pontos jelöléshez és meg&ea...