Szép bútor egy szép enteriőrben

Ha megállítanánk valakit az utcán, nem biztos, hogy meg tudná fogalmazni, mit is csinál valójában egy lakberendező, de minden bizonnyal az lenne a véleménye, hogy az ő munkáját csak jómódú emberek engedhetik meg maguknak. Ez persze nincs így. Mindazok megtapasztalják az ellenkezőjét, akik már dolgoztak lakberendezővel.

Az emberek nagy része ért a focihoz, a főzéshez (kisebb-nagyobb sikerrel), a gyermekneveléshez nagyon ért, ezen kívül a politikához, kicsit az orvosláshoz is, vagyis csaknem mindenhez. Mi a helyzet a lakberendezéssel? Nézzünk ehhez egy rövid és tanulságos történetet! Egy Budapest környéki fogadó tulajdonosa elhatározta, hogy fogadóját teljes egészében felújítja.  

Az volt az elképzelése, hogy az épület belső tereit a cég arculatához igazodva alakíttatja ki. Az elképzelést tett követte, asztaloshoz fordult és vázolta a feladatot, amiből kiderült, hogy a kivitelező szakembertől várta el a belsőépítészeti megoldásokat, vagyis a falpanelek, falburkolatok, ablakpárkányok, bútorok, beépített szekrények, ágyak, kárpitozott ágyvégek stb. megtervezését és gyártását.

Természetesen egy ilyen térben a bútorzat  az egész egy része, önmagában nem elég rátekinteni, mert a színekkel, burkolatokkal, textilekkel, fényekkel, dekorációval, kiegészítőkkel válik teljessé. Mit tett tehát az asztalos? Lakberendezőt ajánlott a tulajdonosnak. A lakberendező bemutatta referenciáit és miután az elnyerte a tulajdonos tetszését, megtekintette a helyszínt.

Az igény- és a helyszíni felmérés után koncepcióterv és árajánlat készült. Amikor a megrendelő elfogadta az árajánlatot, indulhatott a tervezés, a vázlattervkészítés, amelyeknek elkészültét többszöri egyeztetés követte.Közben persze az asztalost sem hanyagolták el, felvázolva neki a tervek technikai megoldásait: Adott ajtórendszerhez milyen a legjobb helyigényű vasalat?

Milyen vízálló pultanyagot javasol a mosdó alá? A recepciós pult faanyagának kiválasztása és az üveg pultlap rögzítésének kiötlése is közös munka volt, csakúgy, mint a rejtett világítás megoldása. A finomítások az asztalos műhelyében történtek, mint például a lámpatestek anyagával harmonizáló egyedi fogantyúk kiválasztása, élzárások típusa, falpanelek próbafestése, a kárpitozott ágyvégek tűzésének pontosítása.

Szükségesnek ítélték, hogy az asztalos mintabútort gyártson, amelyet a helyszínen összevetettek a textil- és tapétamintákkal, majd ezután indulhatott a végleges gyártás. Miután pedig az utolsó dekoráció, a kép is a helyére került, a megnyitón elégedetten koccinthattak a közös munka sikerére.

Tehát miért is jó egy lakberendezőnek az asztalossal együttműködni? Azért, mert az asztalos a szakterületét kiválóan ismerő és művelő szakember, aki érti és tudja a speciális technológiákat, technikai megoldásokat és ismeri az egyedi anyagokat, felületeket. Ám azért is, mert a tervező betekintve a műhelybe, asztalosstúdióba, meg tudja nézni a munkafolyamatokat, bútorlapokat, szerelvényeket, vasalatokat és a szerkezeteket, csomópontokat.

Ha a tervező jobban rálát a gyártás folyamatára, ezt a lakberendezési tervezésnél figyelembe veszi, így a tervek készítése folyamán már konkrét anyagokat, textúrákat, méreteket és megoldásokat tud megjeleníteni akár 3D-s látványterveken keresztül. Miért optimális egy asztalosnak lakberendezővel együtt dolgozni?

Mert a tervező összeállítja a berendezési koncepciót – színterveket, hangulatokat, dizájnt –,  amely alapján közösen megbeszélhetik a lehetőségeket. Különleges igények esetén az asztalos egy jó lakberendezőt is tud ajánlani az ügyfélnek annak érdekében, hogy az elkészült bútor a már berendezett helyiség stílusához, hangulatához illeszkedjen.

Új építésű otthon esetében pedig a szakember segít a megrendelőnek, hogy igényeire szabott berendezési koncepció alakulhasson ki. Tehát a két szakember együtt komplexebb szolgáltatást tud nyújtani a tervezéstől a kivitelezésig, azért, hogy ami a tervezőasztalon megszületett, az a gyakorlatban is megvalósítható és jó legyen. Az ügyfél valóban azt kapja, amit elképzelt – egy szép bútort egy szép enteriőrben. 

Lakberendezők Országos Szövetsége
2045 Törökbálint, Tópark utca 1/A, II. emelet 219.
Tel.: +36-20/428-2739
www.lakberendezok.hu

A cikk a Magyar Asztalos 2017. decemberi számában jelent meg.
A lapra az alábbi linken fizethet elő: 

https://faipar.hu/magyar-asztalos-elofizetes
Heti hírlevelünkre itt iratkozhat fel: https://faipar.hu/hirlevelfeliratkozas

Kapcsolódó dokumentum:


szep-butor-egy-szep-enteriorben


Tetszett a cikk?