Nyitva vagy zárva


Az irodai térkialakítás az egyedi elképzeléseket figyelembe vevő és az igényekre gyorsan reagáló iparág. Aki kivitelezőként ezen a területen szeretne boldogulni, az anyagilag stabil cégekkel számolhat. Ehhez azonban nem csak igényes és határidőben pontos kivitelezésre van szükség: az aktuális szükségletek pontos feltárása és az ehhez szükséges, sokszor nagyon jó minőségű alapanyagok beszerzése ugyanolyan fontos. Trendek, formák, igények, alapanyagok – körülnéztünk ezen a piacon is.

Az irodai térkialakítással kapcsolatos szakmai megítélések, illetve vélemények alapvetően két nagy csoportra oszthatók: vannak, amelyek a nyitott, azaz egy légterű irodai kialakítást támogatják, míg a másik esetben az elszeparált, zárt térrel rendelkező külön kis helyiségek fontosságát hangsúlyozzák. Miért is szükséges nekünk mindezt tudni? Azért, mert jó tisztában lenni azzal, hogy egyik vagy másik esetben milyen kivitelezési megoldásokhoz kell nyúlni akkor, ha irodai berendezéssel, térrendezéssel kapcsolatos megbízást kapunk.

NYITOTT TÉR

Az ilyen elrendezésű irodákat „open plan office” (nyitott iroda) rendszernek is nevezik, melyben minden egy légtérben van, amely állítólag hatékonyabb kommunikációt és együttműködést tesz lehetővé a hagyományos, cellás kialakításhoz képest. Az íróasztalok itt gyakran szorosan kapcsolódnak egymáshoz, ezért azok szélességi és mélységi méretezésénél a sorolhatóságot is figyelembe kell venni, igény esetén pedig az egyszerű mozgathatóságot (pl. asztaltető-kiállás, egységnyi méretű terjedelem, megfelelő súly stb.) is biztosítani kell.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.