Matt vagy fényes?

A bútorasztalos-szakmában sokszor találkozunk azzal a kérdéssel, amikor a megrendelőkkel beszélgetünk, hogy milyen bútorfrontot szeretnének. Mattot vagy fényeset?

A jelenségért alapvetően a felület fizikai tulajdonságai felelősek. Tehát minél simább egy felület, annál egyenletesebben tükrözi a fényt és annál jobban ragyog. Ezzel szemben az „érdes” felület biztosítja a fény szóródását, s így mattnak tűnik. A minőségi, matt megjelenés és a bársonyos tapintás tekintetében egyelőre még nincs egyetlen mindenható recept, ami minden esetben egyformán jól működik.

Speciális mattítószerekkel viszont szép eredményeket érhetünk el, amelyek a száradási folyamat során mikrobarázdált, „érdes” felületet képeznek a bevonaton, így biztosítva a kívánt hatást. Mindkét felületnek megvan az előnye és a hátránya is.


A hagyományos matt lakkokon (balra és jobbra) látszik a sérülés – míg az önregeneráló matt lakk (középen) a karcolásokat magától eltünteti.

Az elegáns matt felületek érzékenyek lehetnek a mindennapi kopásra. Az ujjakról az izzadtság és a faggyú rákerül a bútorra, ezzel csökkentik a felület érdességét. S mivel máshogy törik a fény ezeken a részeken, láthatóvá teszik az ujjlenyomatokat, ami igen zavaró. Ugyanezek az ujjlenyomatok zavaróan láthatóak fényes felületeken is. Ugyanakkor a fényes felületen a kisebb mechanikai behatás is – mint egy karcolás – látható károkat okozhat. Tehát, ha a felületet erős mechanikai igénybevétel éri, a festék durva mikrostruktúrája kissé megváltozik. Ha a fény beesése kedvezőtlen, ezek a területek egyből láthatóvá válnak a szem számára.

A klasszikus matt bútorlakkok izgalmas alternatívája az olyan új technikai folyamatok, mint az Excimer és a Calander Coating Inert, amelyek lehetővé teszik a mély matt lakkfelületek rendkívül magas ellenállását és jó ujjlenyomat-taszító tulajdonságait.

Szerencsére a matt bútorlakkok legújabb generációja azonban jól alkalmazkodik ehhez a problémához, mert kifejezetten erre fejlesztették ki. Ilyen például az Adler Softmatt termékcsaládja. A víz- és oldószeralapú lakkok rendkívül mély matt minőségű felületek létrehozását teszik lehetővé, ugyanakkor meleg, bársonyos tapintással és jó ujjlenyomat-taszító tulajdonságokkal bírnak. Kiemelkedik a vízbázisú Bluefin Pigmosoft bútorfesték, amely önregeneráló képességgel rendelkezik. A festék bizonyos mértékig helyreállítja a felületet enyhe karcolás esetén. Az apró karcolások vagy fényes foltok néhány órán belül eltűnnek. Érdekesség továbbá, hogy alkalmas gyermekjátékokhoz, mivel izzadtság- és nyálálló, valamint A+ besorolású az illékony szennyező anyagok kibocsátása. Ha a felületet nedves ruhával vagy az Adler's Clean bútortisztító szerrel töröljük át, akkor ez a folyamat felgyorsulhat.

INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK A FELÜLETKEZELÉSBEN

A klasszikus matt bútorlakkok izgalmas alternatívája az olyan új technikai folyamatok, mint az Excimer és a Calander Coating Inert, amelyek lehetővé teszik a mély matt lakkfelületek rendkívül magas ellenállását és jó ujjlenyomat-taszító tulajdonságait.


Mint a homokdűnék felülről: az Excimer felület redői


Mint kavicsos sivatag: bútorfesték mattítószerrel

Az Excimer-eljárással az alkalmazott lakkot először gélesítik a felületen, majd UV-fénnyel kezelik. Ennek hatására mikroszkopikus ráncok képződnek a festék felületén – a mikroszkópon keresztül nézve, a festék homokdűne tájképnek tűnik. A Calander Coating Inert az „érdes” felületet egy vékony, finomszerkezetű speciális fólián keresztül éri el, amely hengerléssel mikrostruktúrát hoz létre a nem teljesen kikeményedett festékfelületen, így biztosítva a kívánt mattulási fokot. Mindkét eljárásban a festék UV-kötéssel, az oxigén kizárásával történik.

A magas beruházási költségek miatt az olyan technológiák – mint az Excimer és a Calander bevonat –, elsősorban az iparban lehetnek sikeresek. Ez azonban ne keserítsen el senkit, mert a bútorlakkok fejlesztése időközben olyan mértékben előrehaladt, hogy már az UV-alapú rendszerekhez hasonlóan jó minőségű, mély matt felületek előállítására is van lehetőség. Ezen kívül a lakkok fújása további előnyöket kínál, mint például a legkisebb adagméretek rugalmas előállítása, vagy a valódi láthatatlan kötés képzése a festett felületeken. Legyen szó teljesen automatikus festési rendszerről vagy szórófülkéről, legyen az UV vagy 2K bútorfesték: az Alder termékcsaládban minden alkalmazástípushoz megtalálható a megfelelő termék. A bútor- és UV-lakkok mellett Ausztria vezető lakkgyártójának kutatási és fejlesztési osztálya az elmúlt években intenzíven foglalkozott az új technológiákkal. A házon belüli alkalmazási technológia magában foglalja a legkorszerűbb alkalmazási és szállítóberendezéseket, beleértve egy Excimer-rendszert. Ezen kívül az Adler alkalmazásmérnökei sok gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek, és segíteni tudják a szakemberek munkáját további tanácsokkal. A bevonat technológiai fejlesztésénél is érvényes, hogy az alkalmazott anyag minősége fontosabb, mint a legmodernebb technológia. Hiszen – bármilyen fejlett is a rendszerünk – haszontalanná válik, ha rossz minőségű festékkel próbáljuk használni.


Az Excimer-rendszer kis erőfeszítéssel integrálható egy meglévő festési sorba.

A digitális nyomtatás ezen a területen is óriási lehetőséget kínál a felülettervezésben – maximális egyéniség, minimális átfutási idővel. A kültéri nyomtatott felületekre vonatkozó követelmények azonban rendkívül magasak. Ezért van szükség rendkívül hatékony bevonatmegoldásokra, amelyek optimálisan illeszkednek az aljzathoz, a festéktechnológiához és az alkalmazási területhez. Ezért dolgozik az Alder cég a Digital Printing Associationnel együtt. A jövőben az is elképzelhető, hogy a megrendelő megtervezi magának a kívánt felületet.

 

Forrás:
Dds-online.de
Adler-lacke.com
Dipa-surface.com
haecker-kuechen.de


Kapcsolódó dokumentum:


matt-vagy-fenyes


Tetszett a cikk?