Konyhák elrendezés szerint
Egysoros konyha: Ebben az esetben egy falra kerül a konyha összes eleme. Amennyiben a konyhának szánt térben van hely és nagyobb előkészítő felületre vágyunk, figyelembe kell venni, hogy minél jobban széthúzzuk ezeket a területeket, a gépek és a mosogatótálca egyre jobban eltávolodnak egymástól, az „utak” megnövekednek. Általában jó megoldás lehet, ha a mosogatót a hűtő és a főzőlap közé helyezzük.

Kétsoros konyha: Egymással szemben elhelyezett két egysoros konyha. Hátránya, hogy munkavégzés közben 180 fokos fordulatokat kell tennünk, ezért az elrendezést célszerű a munkafolyamatok sorrendjéhez igazítani. Mindenképp legyen elég hely az ajtók és a fiókok nyitásához. Jó ötlet lehet, ha egyik oldalra tesszük a hűtőt és a mosogatót, a főzőlapot pedig a másik oldalra.
L-alakú konyha: Nagy tér esetén ajánlott. Keveset kell mozogni a munkavégzés folyamán, minden kéznél van. Figyeljünk oda a sarokelem praktikus kialakítására. Tartsuk szem előtt a munkafázisokhoz szükséges optimális háromszöget.
U-alakú konyha: Kis alapterületű konyháknál a legelőnyösebb megoldás. Helykihasználás szempontjából ideális, a munkavégzés kevés helyváltoztatással jár. Vigyázat, itt két sarokelem található, ügyeljünk a célszerű kihasználásukra! Akár két személynek is ideális. A mosogatót érdemes a főzőlap közelébe helyezni.

AZ 5 KONYHAI ZÓNA
Élelmiszerek tárolása: Ebbe a zónába kell elhelyezni a hűtőt, a lisztet, a cukrot, az olajat és minden gyakran használt élelmiszert, valamint itt van a helye egy praktikus kamraszekrénynek is.
Tárolás: Itt kapjanak helyet az edények, poharak, tálak és evőeszközök, kések. Célszerű mélyebb fiókokban elhelyezni a lábasokat és a tányérokat, így átlátható lesz minden és kényelmes a használat.
Előkészítés: Ez a munkapult felülete, ami vagy a konyhapult része, vagy egy különálló sziget pultja is lehet. Az előkészítésre használt területnél fontos, hogy a testmagasságunkhoz legyen méretezve. Praktikus lehet egy munkapulton lévő, zárható szekrény a kisgépek tárolására, így egyből kéznél van, ha szükség lenne, mondjuk egy botmixerre.
Főzés és sütés: Itt születnek a finom falatok, ebben a zónában kell a fűszereknek is helyet találni.
Mosogatás: Ebben a zónában helyezzük el a mosogatótálcát és közelében a mosogatógépet.
Tetszett a cikk?
Cikkajánló
Burkolat, gerendák, ajtók — készítse el saját maga!
Ha kis műhelyben dolgozik, különösen fontos, hogy olyan gépe legyen, amely nem foglal sok helyet, mégis professzionális eredményt nyújt.
Lucaszék és társa
Kerling Alajos hobbi asztalos mutatja be az általa ismert és készített Luca széket.
A Wood-Mizer forgalomba hozta a WM5500 fűrészgépet
Új generációs ipari fűrészgép nagyobb teljesítménnyel és intelligensebb technológiával.


