A „Home office” bútorai

Anno a Covid-járvány, most az energiaválság eredménye az a helyzet, hogy sok munkavállalónak odahaza, home office-ban kell folytatnia céges munkáit. Amikor nem indokolta különösebben semmi, hogy az emberek otthonról dolgozzanak, akkor is több munkaadó fenntartotta a lehetőséget az alkalmazottaknak, hogy továbbra is home office-ban végezhessék feladataikat. A jelenség már velünk marad. Kérdés, hogy a munkavállalók az otthonaikban hogyan tudják megteremteni a megfelelő környezetet ahhoz, hogy a feladataikat kényelmesen el tudják végezni. A home office-ban dolgozó embereknek szükségünk van egy jól elkülönített helyre, ahol ténylegesen a munkájukra koncentrálhatnak. Ehhez kell egy multifunkcionális bútor, aminek fontos szempontja, hogy ne foglaljon sok helyet, valamint a használójának a munkához szükséges minden igényét kielégítse. Az asztalos szolgálatóknak pedig érdemes lehet elgondolkodniuk azon, hogy ezen a területen is kibővítsék szolgáltatásaik körét az ilyen típusú bútorok kínálatával.

TÖBB MINT EGYMILLIÓ EMBER LEHET ÉRINTETT

A Világgazdaság weboldalán olvashatjuk a következő sorokat: a home office-ban dolgozók létszáma ismét a jelenlegi többszörösére nőhet, amire logikusan a céges energiaköltségek kordában tartásának szándéka lehet a magyarázat. Erre számít a Magyar Távmunka Szövetség a piaci várakozásokat összegezve – tudta meg a vg.hu Forgács Tamás elnöktől. A Covid-járvány megjelenése óta folyamatosan hullámzik a távmunkában dolgozók száma Magyarországon, miközben a home office munkavégzési lehetőség iránti igény a munkavállalói oldalon töretlenül erős. Amit akkor a járványügyi védekezés generált, most az energiaválsággal megismétlődhet. A 4,5 millió magyar munkavállaló közül több mint egymillió lehet érintett, akik home office-ban végzik majd a munkájukat, közülük csaknem minden negyedik – mintegy 400 ezer ember – tervezhet stabilan otthoni munkavégzéssel.

KSH ADATOK

A KSH adatok szerint tavaly december és február között a foglalkoztatottak közül 130 586-an rendszeresen dolgoztak otthonról, ezen kívül 255 101-en pedig alkalmanként voltak távmunkában. A csúcs egyébként 2021 tavasszal volt az otthonról dolgozók számában, akkor a lezárások és a fertőzésveszély miatt majdnem több mint félmillióan dolgoztak állandóan, illetve alkalmanként távmunkában.

HOME OFFICE

Az elmúlt években sok ember élete változott meg azáltal, hogy a munkáját az otthonában végzi, s nem a munkahelyén. Ehhez a munkavállalóknak valamilyen szinten át kell szervezniük a mindennapjaikat, meg kell teremteni a megfelelő feltételeket, hogy a munkájukat gördülékenyen tudják végezni. Biztos vagyok benne, hogy a mai napig vannak – többen is –, akik home office-ban, ágyon, kanapén, vagy éppen az étkezőasztalnál végzik a feladataikat. Ez több szempontból sem egészséges, valamint bosszantó lehet – ha épp a család megéhezik – a konyhaasztalról laptopot, nyomtatót, iratokat elpakolni, majd vissza. Aki ilyen helyzetbe kerül, hogy otthonról kell dolgoznia, előbb utóbb muszáj megoldást találnia arra, hogyan tudja szétválasztani a munkát és a pihenésre, a családra fordított időt. A munkavállalónak szüksége van arra, hogy legyen egy jól elkülönített rész a lakásban, ahol koncentrálhat és nyugodtan tudja végezni a munkáját. Egy mini irodára, ahol rendben tarthatja az eszközeit, iratait, ahol videókonferenciát bonyolíthat és nem utolsósorban mindezt a saját kis asztalánál egy ergonomikus széken ülve, ami egy megfelelő testtartást biztosít számára a munka közben is. Mindazoknak, akik a home office-ban folytatják munkájukat, érdemes lehet körülnézni, hogy az otthonukban hol tudnának kialakítani egy szigetet, ami a saját kis irodabirodalmuk lenne. Vannak családok, ahol akár egy egész szobát ki tudnak jelölni a feladatokra, ami valljuk be szerencsés helyzet, mert így a legkevesebb a zavaró tényező a munka során. A kisebb családi házakban, lakásokban már több tervezést igényel a megfelelő hely kiválasztása és kialakítása, de szerencsére ma már számtalan remek lehetőséget találunk a probléma megoldására. Egy 12–15 m2-es szobában elfér egy nagyobb íróasztal, az iratok tárolására, akár padlótól plafonig elkészített szekrények építhetők be, így kialakítva egy komfortos irodát. A szűkösebb helyekre már egy kreatívabb megoldás szükséges, de a funkciók kevésbé csökkenek. Ebben az esetben is szükséges egy asztalfelület, tároló rekeszek, polcok, különböző tartók – és mindezt olyan megoldással, hogy a mini irodánk összezárható, felhajtható legyen a jobb térkihasználás végett. Nyilván a munka is könnyebben és hatékonyabban megy egy olyan környezetben, amely a felhasználó stílusára, egyéniségére, életvitelére és igényeire lett szabva, olyan berendezési tárgyakkal, amelyek hozzá köthetők – és kellemes érzéssel töltik el. Ez a biztonságos és zavartalan légkör teszi lehetővé az otthoni munka hatékonyságát.

ÉRDEMES-E FOGLALKOZNI A HOME OFFICE JELENSÉGGEL A BÚTORGYÁRTÓKNAK, ASZTALOSOKNAK?

A cikkünk bevezető részében szereplő adatokból kiindulva, a home office jelenség igen nagy piaci rés. Több száz embernek lehet szüksége olyan bútorra, ami könnyebbé teheti az otthon végzett munkát. Ez a szám folyamatosan növekszik és azok, akik már jó ideje otthonról dolgoznak, azok sem biztos, hogy kialakították már a saját kis munkaállomásukat. Az adatokból az is jól látszik, hogy a home office-ban dolgozók többsége diplomás, jó anyagi háttérrel rendelkező munkavállaló, akik ha még nem is vásároltak ilyen jellegű bútort, az azért is lehet, mert nem találtak számukra megfelelőt. Több szolgáltató is komolyan vette a home office jelenséget és folyamatosan fejlesztik termékeiket, szolgáltatásaikat. Az internet-szolgáltatóknak nem is volt más választásuk, muszáj volt reagálniuk a megnövekedett adatforgalomra. A kaptafánál maradva megemlíthetjük az Ikeát, amely komplett bútorcsaládokat hozott létre azok számára, akik otthon dolgoznak, de ezen kívül is számtalan cég kínál webshopjában home office bútorokat. Teljesen más a helyzet akkor, amikor egy komplett szobát kell berendezni irodának, mert ebben az esetben, aki megtehette, eddig is asztalossal végeztette a munkát és nagy valószínűséggel ezután is szakemberhez fordul. Ami érdekes lehet ezen a területen, hogy a bútorgyártó cégek és a kisebb asztalos műhelyek milyen kreatív megoldásokat tudnak kínálni a kisebb helyiségekben dolgozók számára. Itt fontos szempont lehet, hogy a felhasználó a munkáját teljes komfortban végezhesse el, de amint befejezte a feladatait, akkor a bútor összecsukható, elrejthető legyen. További plusz érték a bútorban, ha összezárt állapotában is ad egy funkciót, például a lakás dekorációjaként. Gyártói szempontból nagy előny lehet, hogy ezek a falra szerelhető munkaállomások minimális lapanyagból elkészíthetők. Amennyiben az asztalos cég saját magának szabja az anyagot, előfordulhat, hogy a megmaradt, vagy leeső darabok elegendőek egy ilyen, kisebb bútor elkészítéséhez. Ahogy a fotókon is látszik, ezek a bútorok sok esetben nem túl bonyolultak, így nem igényelnek nagyszámú belefektetett munkaórát sem. Természetes, érdemes többféle kategóriában is elgondolkodni, ekkor ez utóbbi mondjuk egy olcsóbb áron kínálható termék, de ha látunk benne fantáziát, készíthetünk prémiumterméket is, ami lehet furnérozott, vagy tömörfából megépített bútor is.

A MINI MUNKAÁLLOMÁSOK FELÉPÍTÉSE

Egy ilyen mini munkaállomás akkor működik jól, ha a felhasználója – a munkához szükséges – minden igényét kielégíti. Ezek a bútorok zárt állapotban dekorációként vagy polcként funkcionálnak, kinyitva pedig egy komplett kis irodaként. Jó, ha van egy viszonylag nagyobb méretű asztalfelület, továbbá belső világítás, tároló rekeszek, polcok az írószerek, iratok rendszerezéséhez. Általában a felhasználók egy laptopot használnak majd ezen a bútoron, de ha igény lenne rá, akkor további monitorokat építhetünk a bútorba. Természetesen, érdemes már az elején átgondolni, hogyan oldjuk meg a kábelek elvezetését. Az anyaghasználat szempontjából jó, ha olyan felülettel rendelkezik a bútor, amin nem látszódnak az ujjlenyomatok, könnyen tisztítható és antisztatikus. Mindezeket megkoronázva egy plusz funkció lehet, ha ez a bútor térelválasztóként is szolgál, hogy a felhasználó nyugodt környezetben végezhesse feladatait.

TOVÁBBI HELYISÉGEK, AMELYEKRE KIHAT A HOME OFFICE

Akik kisebb, teraszos lakásban élik életüket és home office-ban folytatták munkájukat, azoknál az a tendencia volt megfigyelhető, hogy először ennek a helyiségnek az átalakításába fogtak bele. Egy kényelmes és hangulatos környezetet lehetett kialakítani a teraszon, ami nyáron tökéletesen működött, így a téli szezonra viszont többen körbe beépítik, vagy mobil fallal veszik körül a teraszukat. Így kaptak egy viszonylag megfelelő teret, amit már csak be kell rendezni bútorokkal, hogy egy kényelmes iroda legyen belőle. A másik helyiség, amit még meg kell említenünk, az a konyha, mivel lényegében a home office-ban dolgozók folyamatosan otthon töltik a napjaikat, ez a helyiség is nagyobb igényeknek lett kitéve. Érdemes lehet elgondolkodni ebben az esetben a tároló rekeszek, szekrények, vagy éppen a pultfelület bővítésében.


Pith and Stem – DropTo

HOME OFFICE BÚTOROK A NAGYVILÁGBÓL

Összegyűjtöttünk néhány home office bútort neves tervezőktől. Az érdekesség, hogy lesz olyan bútor ezek közt, amelyet már több mint tíz éve terveztek és alkottak meg. Így nem feltétlenül kell ezeket a bútorokat a home office-hoz kötni, egyszerűen a praktikusságukból és funkcionalitásukból adódóan mindenféle járvány és válság ellenére is megszülettek volna. A home office-ban dolgozók számára viszont mindenképp ötletes és praktikus megoldást jelenthet.

PITH AND STEM – DROPTOP FALRA SZERELHETŐ ÍRÓASZTAL

A DropTop egy falra szerelhető, több funkciót is megvalósító, szerkezetileg nem bonyolult, de annál praktikusabb termék, ami összecsukott állapotában egy remek dekoráció, lenyitott állapotában pedig egy multifunkcionális munkaállomás. Az angliai Hertfordshire-ben kiváló minőségű alapanyagokból, kézzel készített termék teljesen testre szabható. A cég weboldalán három alapmegoldásból indulhatunk ki: az egyszerű, a klasszikus és a pro változatok közül választhatunk. Szabadon variálható a világítás, a monitorok mérete és darabszáma, valamint a termék megjelenése, dizájnja is. A monitorok tartókonzoljai szabadon állíthatók, így könnyen ki tudjuk húzni a szekrény síkjából és akár oldalra fordítani, ha úgy tartja kedvünk, vagy azáltal jobban rálátunk. A Pith and Stem weboldala nagyon profin megépített, felhasználóbarát. Többféle verzióból magunk építhetjük össze a kívánt bútort. Kiválaszthatjuk a dizájnt, a funkciókat, de világításból is többféle megoldás áll rendelkezésre.

MICHAEL HILGERS – FLATMATE: AZ OKOS „LAKÓTÁRS”

A bútor Michael Hilgers berlini építész és tervező ötlete alapján született. A Pragmatic Design tervezési módszertan lényege, hogy mindig a lehető legkompaktabb, maximális funkcionalitással valósuljanak meg a tárgyak és ezáltal erőforrásokat takarítunk meg. A kiváló minőségű, helyi anyagokból készült termékek minimalista dizájnnal a hosszú távú használatot garantálják. Minimális méret, maximális funkcionalitás. Mindössze 0,09 m2-es alapterületének köszönhetően a FLATMATE bármely helyiségbe beépíthető. A stabil 420x710 mm-es munkalapnak, a rugalmas szervezőtáblának és a tükröződésmentes világításnak köszönhetően a használója kényelmesen dolgozhat rajta. A FLATMATE opcionálisan felszerelhető egy csillogásmentes LED-lámpával, puha tapintású kapcsolóval, egy 220 voltos aljzattal és két USB-aljzattal. Az áramellátás 1,3 méter hosszú, dugós textilkábelen keresztül történik. A szállítási terjedelem tartalmaz egy háromrészes, hátsó falra akasztható fémkészletet. Az alsó résznél mindkét oldalt egy-egy további ajtóval rendelkezik, amely oldalanként három tárolórekeszt biztosít iratok és egyéb tárgyak számára. A cég weboldalán azonnal összeállíthatjuk elképzeléseink alapján a saját FLATMATE bútorunkat. A bútor teljes egészében megújuló nyersanyagokból épül, úgy mint lenolaj, gyanta, mészkő. Felülete antisztatikus, rendkívül könnyen kezelhető és higiénikus. Az ujjlenyomatok pedig nagyrészt láthatatlanok maradnak.


Michael Hilgers – FLATMATE

NEXERA – MINI IRODA KANADÁBÓL

Ezt a kis, falra szerelhető mini irodaállomást egyetlen mozdulattal tudjuk íróasztallá alakítani. A bútort Kanadában tervezték és ott is gyártják. Kívánt magasságban elhelyezhető, így ülve és állva is dolgozhatunk rajta. A bútor egyébként sok más webáruházban is elérhető, mi a Nexera oldalán találtunk rá. Zárt állapotban dizájn elemként és polcként funkcionál, valamint elrejti a tulajdonosa eszközeit, amit a munkája során használ. Nyitott állapotban viszont egy teljesen jól működő mini irodaállomás, ami kis helyen elfér és mégis minden feladatra alkalmas az otthoni munkához. Érdemes lehet ajánlani olyan háztartásba is, ahol elsődlegesen nem az a fő cél, hogy otthoni munkára használják. Kiválóan alkalmas számlák, csekkek tárolására, egyéb személyes ügyek intézésére. A nagyon elegáns megjelenésű bútor többféle méretben és dizájnban kapható.


Nexra

ANDRYA KOHLMANN – BOX OFFICE

Ezt a bútort Andrya Kohlmann tervezte. Elképesztő megoldás a home office-ban, vagy az amúgy is szabadúszóként dolgozók számára. A Box Office-ban számítógép, nyomtató, munkapult, ergonomikus szék, továbbá bőséges számban polcok állnak rendelkezésre, valamint minikonyha mikrohullámú sütővel, hűtőszekrénnyel, kávéfőzővel. Két méter széles, két méter és húsz centiméter magas, hetven centiméter mély. A Box teljes mérete nem nagyobb három köbméternél. A színek a különböző igényeknek megfelelően változtathatók, ezzel egyéniséget biztosítva a bútornak. Egyes részek összecsukhatók és kinyithatók, így könnyen szállítható, valamint amikor nem használjuk, összecsukott állapotban a helyet is kevésbé foglalja. Pillanatok alatt elrejthetjük a box tartalmát, ha éppen vendégek érkeznek lakásunkba. Nincs többé munka a kanapén, zavaró tényezőkkel körülvéve. Minden ott van, elérhető közelségben, akár egy jó kávét szeretnénk, vagy épp ebédet melegíteni a boxban található mikrohullámú sütőben.


Andrya Kohlmann – Box office

GASTON

Florence Watine azzal kezdte, hogy felhagyott az Aix en Provence-i Egyetem modern irodalmi tanulmányaival, s megalapította első cégét. 2000-ben létrehozta a FLOW-t, belsőépítészeti ügynökségét. Két építészeti projekt között szívesen tervezett és gyártott egyedi bútorokat. 2010-ben aztán társalapítója volt a Hartô Design webhelynek, ahol az első bútorkollekcióit tervezte. Szereti a nemes és természetes anyagokat, stílusát a józanság és egyszerű formák jellemzik a skandináv dizájn fő irányzataihoz. Ő tervezte a Gaston fantázianévre keresztelt falra szerelhető miniirodát, ami nagy népszerűségnek örvend, könnyű használhatósága és remek megjelenése végett.


Gaston

YANKO DESIGN

Nils Holger Moorman tervezte a „der Vorstand”-ot, amely egy funkcionális otthoni irodát rejt. A minimális szerkezet egy kerekes hátsó falat tartalmaz, ami egyszerűen kihúzható. A belseje egy mini irodát rejt, beépített könyvespolcokkal, tárolórekeszekkel, valamint a bútor saját, belső világítással rendelkezik. A kényelmes munkaállomás maximalizálja az alapterületet és minimálisra csökkenti a zavaró tényezőket.


Yanko Design

RE-SOHKO TRANSFORM BOX

A Nosinger tervezőcég alkotta ezt a multifunkcionális bútort, amelynek a tervei a cég weboldaláról egyébként szabadon letölthetők és bárki elkészítheti. A cég alapelve, hogy a közösséget szolgálja, a társadalmi igényeket tartják szem előtt és ebből kiindulva alkotnak, majd teszik szabadon hozzáférhetővé az elkészült terveket. Zárt állapotban a bútor nem sok helyet foglal, kinyitva pedig azt látjuk, hogy rengeteg tárolóhellyel és számtalan funkcióval rendelkezik. A Transform Boxot használhatjuk otthoni irodaként, de alkalmas barkácsműhelynek, varrodának és további számtalan területen hasznosítható.


Re-Sohko Transform Box

 

Forrás:
https://pithandstem.com/
https://muellermoebel.de/
https://nexeradistribution.com/
http://opensohko.com/
https://adorable-home.com/
https://www.florencewatine.com/
https://www.yankodesign.com/


Tetszett a cikk?